Kommuner på Sjælland

Faxe | Greve | Guldborgsund | Holbæk | Kalundborg | Køge | Lejre | Lolland | Næstved | Odsherred | Ringsted | Roskilde | Slagelse | Solrød | Sorø | Stevns | Vordingborg |

Faxe: Revanchens time

Det ligner et tæt opgør i Faxe – mellem Socialdemokraternes nuværende borgmester, Knud Erik Hansen, og Borgerlistens René Tuekær.

Knud Erik Hansen sidder i dag på 9 ud af 27 pladser i byrådet, og SF har 3. Dertil kommer de 4 mandater fra René Tuekærs støtteparti Borgerlisten. På den anden side har Venstre ligeledes 9, mens De Konservative og Dansk Folkeparti har et enkelt mandat hver.

Venstre synes dog kraftigt svækket ved dette valg. Partiets tidligere borgmesterkandidat Lars Juul Andersen trak sig tidligere i år, og Dorte Nybjerg vandt med en enkelt stemme – 26 mod 25 – over sin konkurrent, Jørgen Egede Johannessen, i kampen om at blive Venstres borgmesterkandidat.

René Tuekær blev borgmester tilbage i 1993, hvor han brød med Socialdemokraterne og fik posten på borgerlige stemmer. Det førte til mange hårde angreb og anklager om forræderi. Han tabte det efterfølgende valg, men fik comeback i 2001 og sad frem til 2009.

Nu kan han gøre det igen, hvis han kan samle flertal for en konstitueringsaftale. Knud Erik Hansen ser dog ud til at være svag favorit.

Ny borgmester: Knud Erik Hansen (S) Usikker

Greve: Borgerlig kamp ved Køge Bugt

Det bliver kamp til stregen i Greve, hvor alt synes kastet op i luften. Borgmesteren har, med fire års undtagelse, altid været borgerlig, men store stridigheder hos de borgerlige kan give en sjælden mulighed for en rød borgmester.

Selv om Venstre blev det største parti med 7 ud af 21 pladser i byrådet, lykkedes det for fire år siden Hans Barlach (K) at erobre borgmesterposten med blot 4 mandater, støttet af S og SF, der tilsammen fik 7. I år har S, SF og Enhedslisten indgået valgforbund og peger allerede på Niclas Bekker Poulsen (S). De Konservative har indgået i et pragmatisk valgforbund med Venstre, men partierne ser kun indad efter en borgmesterkandidat, og de har haft store stridigheder op til valget med gensidige beskyldninger om at lyve i en debat om grundbeskatning.

[graph title="Marie Stærke står til at vinde gyservalget i Køge." caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/061b1-sjaelland-2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/16d4e-sjaelland-2.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

Særligt interessant er alliancen mellem Dansk Folkeparti og den gamle bykonge, René Milo, som forlod Venstre sidste år og nu står i spidsen for sit eget parti, Borgerliberale i Greve. Ud over at være i valgforbund sammen har de to partier et tæt samarbejde og kan blive en indflydelsesrig blok i konstitueringsprocessen.

Ved sidste valg fik René Milo hele 3.965 personlige stemmer, eller hvad der svarer til knap halvdelen af alle stemmer på Venstre. Hvis han stadig har noget af sin personlige tiltrækning i behold, kan det gå hårdt ud over Venstres stemmetal og spidskandidat Pernille Beckmann Andersens chancer for at tage borgmesterposten.

Det bliver uden tvivl en af landets mere spændende konstitueringer, hvor der kan ske meget i det politiske spil. Det bedste bud er, at Barlach formår at finde flertal for en ny konstitueringsaftale, men det bliver ikke nemt.

Ny borgmester: Hans Barlach (K) Usikker

Guldborgsund: Lokalliste kan få fire år mere

Borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten har gode muligheder for at få fire år mere på posten. Han største konkurrenter ser ud til at blive Venstres Flemming Jantzen (V) og Socialdemokraternes Bo Abildgaard (S), mens Dansk Folkepartis spidskandidat, René Christensen, er dark horse.

Et bredt flertal i byrådet, inklusive både DF og SF, har overordnet været tilfredse med borgmesteren, som har formået at samle byrådet om de største politiske beslutninger. Den mest åbenlyse opposition kommer fra S, som er gået til valg på en hård kritik af beslutningen om en storskole i Nykøbing.

John Brædder fik for fire år siden støtte fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti til at overtage borgmesterposten fra socialdemokraten Kaj Petersen, der nu stiller op for sin egen liste, Sakskøbinglisten. Han vil formentlig støtte borgmesteren, hvis det kan sikre ham indflydelse. John Brædder sidder i dag på 7 ud af 29 pladser.

Han er i valgforbund med seks andre partier, herunder De Konservative og Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne er i valgforbund med SF og Enhedslisten, og de råder i dag over tilsammen 11 mandater. Det ligner et genvalg til John Brædder.

Ny borgmester: John Brædder (G) Delvis sikker

Holbæk: Det borgerlige mindretal og SF

I 2009 lykkedes det for Søren Kjærsgaard (V) at fjerne stolen under landets sidste radikale borgmester, Jørn Sørensen. Og alt tyder på, at han får fire år mere ved magten i Holbæk.

Rød blok har faktisk flertal i dag. Socialdemokraterne sidder på 12 ud af 31 pladser i byrådet, og SF har 3. Dertil kommer løsgængeren Jens Munch-Steensgaard, der forlod SF’s byrådsgruppe i protest mod partiets højredrejning. 

Men SF støttede Søren Kjærsgaard som borgmester, og han har siden haft bred opbakning til at rette op på kommunens økonomi. Det har talrige gange ført til hårde konfrontationer i byrådet, hvor Socialdemokraterne ikke forsømmer en lejlighed til at kritisere ”det borgerlige mindretal og SF”.

Socialdemokraternes spidskandidat, Signe Agerholm, skal dog heller ikke denne gang regne med at få SF’s støtte. S er i valgforbund med Enhedslisten, men SF er ikke i valgforbund med andre partier eller lister.

Venstre er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, mens De Konservatives spidskandidat, Michael Suhr, er gået sammen med De Radikale og Retsforbundet.

En joker kan blive Dansk Folkepartis frontfigur, John Harpøth. Socialdemokraterne har signaleret, at de godt vil pege på en DF-borgmester, hvis Signe Agerholm ikke kan samle flertal bag sig. Hvorvidt John Harpøth i givet fald vil bryde valgforbundet, vil valgnatten vise. Men foreløbig tyder det på en sejr til Søren Kjærsgaard.

Ny borgmester: Søren Kjærsgaard (V) Delvis sikker

Kalundborg: Fire år mere til Damm

Alt tyder på, at Martin Damm (V) bliver siddende i Kalundborg. Han erobrede borgmesterposten ved sidste valg og synes ikke at kunne væltes af pinden af hverken Socialdemokraternes spidskandidat, Hanne Brøndel, eller andre kandidater.

Det store arbejderparti har haft det svært i Kalundborg, siden SF’eren Tommy Dinesen støvsugede stemmerne i 2002. Da han trak sig fra borgmesterposten af helbredsmæssige årsager i februar 2008, overtog Kaj Buch Jensen (S) de gyldne kæder for en kort periode, indtil Martin Damm vandt for fire år siden med støtte fra 18 ud af 31 byrådsmedlemmer. S og SF sidder på de resterende 13 pladser.

Socialdemokraterne er denne gang i valgforbund med SF, Enhedslisten og Mangfoldighedslisten. Men partiet skal flytte mange stemmer, hvis det skal lykkes Hanne Brøndel at erobre magten.

Venstre er i valgforbund med De Konservative, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Martin Damm kan nyde godt af borgmestereffekten, og som formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg har han også fået en mere offensiv profil.

Ny borgmester: Martin Damm (V) Delvis sikker

Køge: DF i nøglerolle

Dora Olsen hedder kvinden, som kommer til at spille en nøglerolle i det forventede valgdrama i Køge. Hun er spidskandidat for Dansk Folkeparti og vil efter al sandsynlighed sidde med de afgørende mandater, når valgstederne har lukket.

Det gjorde hun også for fire år siden, hvor hun fik tilbudt borgmesterposten af de borgerlige partier i forsøget på at vælte Socialdemokraterne af pinden for første gang i næsten 90 år. Men hun takkede loyalt nej, da hun havde en aftale med Socialdemokraternes Marie Stærke.

Denne gang har Dora Olsen ikke lavet den slags forhåndsaftaler. Og hun har i hele valgkampen spillet sine kort strategisk klogt for at maksimere sin rolle som kongemager på valgnatten. Hvorvidt hun selv går efter borgmesterposten, atter støtter Marie Stærke eller kaster sit lod i den borgerlige lejr og peger på Venstres borgmesterkandidat, Palle Svendsen, er svært at spå om.

Marie Stærke blev som 27-årig hentet ind som Danmarks yngste borgmester under tragiske omstændigheder, da den siddende borgmester, Torben Hansen, døde af kræft i 2007. Hun klarede skærene, da formanden for den lokale partiforening, Tommy Kamp, kom i søgelyset for sin rolle i sagen om Bandidos-rockeren Suzuki-Torben og Henrik Sass Larsen. Og hun måtte højst usædvanligt for en siddende borgmester ud i en afstemning mod partifællen Thomas Kielgast om at blive spidskandidat, da hun vendte tilbage efter barselsorlov og vikaren havde fået appetit på at blive siddende på tronen. Hun vandt med få stemmer, og Thomas Kielgast har siden dannet sit eget parti, Ny Centrum.

Det bliver svært for Marie Stærke igen at ride stormen af på valgdagen. Blokkene er stort set lige store i dag, og flere meningsmålinger har vist, at DF kommer til at sidde med de afgørende mandater. Den seneste måling, lavet af Jysk Analyse for Dagbladet Køge og DR København, viser, at S står til hver tredje stemme, men blå blok – inkl. Dansk Folkeparti – har et spinkelt flertal på 14 af de 27 mandater i byrådet.

En borgmesterpost til DF giver pengene 10 gange tilbage. Det synes at være alt for højt, i betragtning af at det vil være en stor triumf, hvis DF kan smadre socialdemokraternes fort i Henrik Sass Larsens baghave, og partiet kan få sin første borgmesterpost.

Venstres Palle Svendsen går selv efter posten, men vil med stor sandsynlighed også hellere have Dora Olsen som borgmester, hvis han ikke selv kan samle flertal, end fire år mere til Marie Stærke. Men omvendt har Marie Stærke vist sig stærk i modvind, og partiet vil kæmpe til det yderste for at bevare posten.

Ny borgmester: Marie Stærke (S) Usikker

Lejre: Kvindekamp i den økologiske kommune

Mette Touborg (SF) var en af valgets helt store overraskelser for fire år siden, da hun vandt borgmesterposten i det ellers traditionsrige V-land i Lejre. Men nu er hendes tid måske forbi.

Hun blev for nylig udpeget som en af landets mest innovative borgmestre i en stor undersøgelse blandt medlemmerne af Mandag Morgens Velfærdspanel og har på rekordtid brandet Lejre som den grønne og økologiske kommune. Hun må håbe på, at borgmestereffekten kan bære hende frem til fire år mere på tronen i tæt samarbejde med Socialdemokraternes Carsten Rasmussen.

Det tegner til et tæt opgør mellem Mette Touborg og Venstres spidskandidat, Lena Holm. De er begge nærmest født ind i politik. Mette Touborg er datter af Kristen Touborg, der har været medlem af Folketinget for SF i 17 år. Lena Holm Jensen er datter af Lejres borgmester gennem 32 år, Evan Jensen, der også sad i Folketinget fra 1966 til 1971 og desuden var formand for KL i 8 år.

Blokkene er næsten lige store i dag. Og der skal ikke flyttes mange stemmer, før Venstre kan generobre Lejre. Venstre sad på borgmesterposten i samtlige tre kommuner – Bramsnæs, Hvalsø og Lejre – der blev slået sammen ved kommunalreformen. Nu kan Lena Holm Jensen tilbageerobre tronen.

SF er i valgforbund med de øvrige partier i rød blok – Socialdemokraterne, Enhedslisten, De Radikale og Miljøpartiet Fokus. De borgerlige partier – Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – er også gået sammen i valgforbund.

Ny borgmester: Lena Holm Jensen (V) Usikker

Lolland: Holger eller Henrik

Det bliver op til Holger Schou Rasmussen (S) at forsvare den røde bastion på Lolland. Partiet tager ved valget afsked med den nuværende borgmester, Stig Vestergaard, der har siddet på tronen siden 2000 – først i Ravnsborg og siden i sammenlægningskommunen Lolland.

Socialdemokraterne har sammen med SF 17 ud af 31 pladser i dag. Partiet er denne gang i valgforbund med De Radikale, mens SF er i valgforbund med Enhedslisten.

Venstre har seks pladser og er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Men partiet har denne gang sat den tidligere fødevareminister og landmand Henrik Høegh i spidsen. Lolland har mange landbrug, så Høegh kan være en stor trussel mod Holger Schou Rasmussen, men næppe nok til at sætte punktum for Socialdemokraternes epoke.

Ny borgmester: Holger Rasmussen (S) Delvis sikker

Næstved: Tæt løb

Carsten Rasmussen (S) skal forsvare borgmesterposten i Næstved mod mere landskendte politikere, den konservative spidskandidat, Helge Adam Møller, og Venstres Karsten Nonbo.

Carsten Rasmussen overtog borgmesterposten fra Henning Jensen i april sidste år og sidder på 13 ud af byrådets 31 pladser. SF har i dag 3 pladser, efter at Jesper Gersholm valgte at forlade partiet og blive løsgænger. Men det bliver svært for Carsten Rasmussen at løfte arven efter Henning Jensen, der har været byens borgmester siden 1988. Socialdemokraterne er i valgforbund med SF, Enhedslisten og den lokale liste Social Balance.

De Radikale og Dansk Folkeparti har hver 2 pladser i dag og kan komme til at sidde med de afgørende mandater. De Radikale er i valgforbund med De Konservative, Liberal Alliance og Nyt Næstved. Dansk Folkeparti er gået sammen med Venstre i valgforbund.

Selv om Helge Adam Møller og Karsten Nonbo er mest kendte for deres landspolitiske karrierer, er de ikke novicer i lokalpolitik. Helge Adam Møller var medlem af byrådet i Næstved i perioden 1982-93 og viceborgmester i 1990-91. Karsten Nonbo har 23 års erfaring som kommunalpolitiker. Han blev første gang valgt ind i kommunalbestyrelsen i Fladså i 1990 og siden 2006 i Næstved.

Det bliver tæt, men borgmestereffekten kan betyde, at Carsten Rasmussen kan fortsætte som borgmester.

Ny borgmester: Carsten Rasmussen (S) Usikker

Odsherred: S og DF i valgforbund

Det lykkedes Thomas Adelskov (S) at forsvare Socialdemokraternes borgmesterpost i Odsherred i et tæt opløb for fire år siden, og meget tyder på, at det samme sker igen.

Dengang lykkedes det Thomas Adelskov at få borgmesterposten for næsen af Venstres Morten Egeskov, selv om rød blok ikke havde flertal. S og SF sidder på kun 12 ud af 25 pladser i byrådet. Men han fik støtte fra Dansk Folkepartis spidskandidat, Steen Egede Jensen, trods en del modstand fra Dansk Folkepartis bagland, og dermed var der 15 mandater bag borgmesteren. 

Ved dette valg er Socialdemokraterne gået i valgforbund med Dansk Folkeparti, mens SF og Enhedslisten har deres eget valgforbund.

Selv om blokkene er meget lige, ser det ud til, at det også denne gang bliver lige-ved-og-næsten for Venstres spidskandidat, Morten Egeskov.

Ny borgmester: Thomas Adelskov (S) Usikker

Ringsted: Den måske første indvandrerborgmester

Det store borgmesterparti, Socialdemokraterne, har én spidskandidat med anden etnisk baggrund end dansk. Det er Sadik Zeki Topcu i Ringsted. Han har en reel chance for at blive den første borgmester i Danmark med indvandrerbaggrund. Men det bliver svært.

Den nuværende borgmester, Niels Ulrich Hermansen (V), stopper efter valget. Derfor kommer slaget primært til at stå mellem Sadik Zeki Topcu og Venstres nye spidskandidat, Henrik Hvidesten. De har hver 6 pladser i dag, efter at Venstres Francisca Lehnert er gået over til Liberal Alliance.

Alle Folketingets otte partier er repræsenteret i byrådet, og derfor kan valget også minde om et slags mini-folketingsvalg. Dansk Folkeparti har 3 pladser og kan få fremgang, selv om den markante profil Poul Nødgaard døde for nylig.

Ringsted har tidligere været en svingkommune. Det blev brudt med genvalget af Niels Ulrich Hermansen for fire år siden. Og vi forudser, at Henrik Hvidesten fortsætter den tendens.

Ny borgmester: Henrik Hvidesten (V) Usikker

Roskilde: Populær borgmester

Joy Mogensen (S) har kurs mod fire år mere som borgmester i Roskilde. Hun overtog posten for godt to år siden efter Poul Lindor Nielsen, der havde været borgmester i først Ramsø og siden Roskilde i sammenlagt 21 år.

Hendes parti har 11 ud af 31 pladser i byrådet, mens Venstres spidskandidat, Bent Jørgensen, kan mønstre 7. SF har 5 pladser i dag, da Henrik Stougaard og Tuncay Yilmaz har forladt partiet og meldt sig ind i henholdsvis Enhedslisten og Socialdemokraterne.

Meningsmålinger har spået et godt valg til Joy Mogensen. Hun er også en populær borgmester, viser en måling foretaget af Jysk Analyse for TV 2 Lorry. Næsten to ud af tre – 63 pct. – mener, at hun har gjort det ”godt” eller ”meget godt”. Det lugter af fire år mere.

Ny borgmester: Joy Mogensen (S) Sikker

Slagelse: Kanin op af hatten

Det har længe ligget i kortene, at Venstres spidskandidat, Stén Knuth, ville erobre borgmesterposten i Slagelse. Han var tæt på for fire år siden. Og efter megen politisk tumult i byrådet i de senere år, stod han endnu bedre denne gang.

Men i 11. time har Socialdemokraterne trukket en kanin op af hatten i form af partiets udenrigs- og forsvarsordfører i Folketinget, John Dyrby Paulsen. Få timer før deadline udløb, meldte han sig på banen. Og det vil formentlig komme til at påvirke resultatet af valget.

Han står ganske vist nederst på den socialdemokratiske liste, fordi partiet allerede havde afholdt de opstillingsmøder, der dikterer kandidaternes rækkefølge, så partiets spidskandidat er fortsat den nuværende Lis Tribler.

Hele 16 partier stiller op til valget, der ser ud til at blive meget tæt. Flertallet skiftede reelt i perioden, da Ebbe Jens Ahlgren forlod Socialdemokraterne til fordel for Venstre på grund af uenighed om den nye skolestruktur.

Andre partier har også været ramt af uro i perioden. Venstre smed den tidligere borgmester Troels Christensen på porten, og han stiller nu op for Liberal Alliance. SF har sagt farvel til to medlemmer, der er gået til Socialdemokraterne. Og Dansk Folkeparti har sagt farvel til Peter Lotinga, der nu opstiller på egen liste – Lotinga-listen – sammen med den tidligere social- og sundhedsminister fra CD, Yvonne Herløv Andersen.

Dansk Folkeparti står meget stærkt i Slagelse, og partiets spidskandidat, Michael Gram, kan lave en stor overraskelse. Men vi spår, at makkerparret Tribler/ Dyrby Paulsen holder skansen.

Ny borgmester: Lis Tribler (S) Usikker

Solrød: Ny sejr til Hörup

Det vil være en af valgets største overraskelser, hvis Venstre mister sin borgmesterpost i Solrød. Partiet har siddet på magten siden 1970 og vil efter al sandsynlighed også gøre det efter valget. Niels Hörup har været borgmester siden 2006 og tegnede sig med sine 2.248 personlige stemmer for over halvdelen af partiets tilslutning. Godt hver femte vælger stemte på Niels Hörup. Han sidder i dag på 7 ud af 19 pladser i byrådet. S har 4.

Ny borgmester: Niels Hörup (V) Sikker

Sorø: S bevarer magten

Ivan Hansen (S) har været borgmester i Sorø siden 1990 og vil formentlig kunne fortsætte fire år mere efter valget.
Han sidder i dag på 11 ud af 25 pladser i byrådet, og SF har 3. De to partier er denne gang i valgforbund med Enhedslisten.

Venstre og De Konservative har i dag 5 pladser hver, og de to partier er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Både Venstres spidskandidat, Rolf Clausen, og De Konservatives Gert Jørgensen håber på at kunne vippe Ivan Hansen af pinden.

Ved sidste valg lavede Ivan Hansen en bred konstituering, hvor Gert Jørgensen blev 2. viceborgmester og ny formand for Kultur- og Fritidsudvalget. Det samme kan ske igen.

Ny borgmester: Ivan Hansen (S) Sikker

Stevns: Viceborgmestrenes kamp

Der bliver kamp mellem to viceborgmestre om at overtage tronen fra Poul Arne Nielsen (V).
Venstre lavede ved sidste valg en bred konstituering med Socialdemokraterne og SF. Partiet sidder i dag på 7 ud af 19 pladser. Socialdemokraterne har 6, og SF 2. Venstre er denne gang i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Socialdemokraternes spidskandidat, 1. viceborgmester Steen S. Hansen, kæmper denne gang mod Venstres nye frontfigur, 2. viceborgmester Mogens Haugaard. Hvem der vinder, er svært at forudse. Det bliver endnu en gang kamp til stregen. Men formentlig med Mogens Haugaard som svag favorit.

Ny borgmester: Mogens Haugaard (V) Usikker

Vordingborg: Generationernes kamp

Det bliver erfaringen mod ungdommen i Vordingborg. Kampen kommer primært til at stå mellem Venstres erfarne Knud Larsen, med 40 års erfaring som lokalpolitiker og borgmester i livsbagagen, mod den mere uprøvede gymnasielærer Martin Leider Olsen (S).

Kampen er helt åben, da den nuværende borgmester, Henrik Holmer (S), træder tilbage efter at have været borgmester siden 2002 i først Langebæk og siden Vordingborg. De to blokke er stort set lige store.

S i er valgforbund med De Radikale, SF og Enhedslisten. De fire partier sidder i dag på 15 ud af 29 pladser i kommunalbestyrelsen. Men Martin Leider Olsen får svært ved at løfte arven fra sin forgænger. Vi spår, at den erfarne Knud Larsen bliver ny borgmester.

Ny borgmester: Knud Larsen (V) Usikker

Forrige artikel Kommuner i Hovedstaden Næste artikel Mandag Morgens bud på de nye borgmestre Mandag Morgens bud på de nye borgmestre
Socialstyrelsens nye regnemodel er helt skæv

Socialstyrelsens nye regnemodel er helt skæv

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og OECD har alle fået kvindelige cheføkonomer i år. Ny forskning indikerer, at kvindelige økonomer er mindre markedsortodokse og mere positive over for lovgivning til fordel for lønmodtagere og miljøbeskyttelse end mandlige økonomer.