Kommuner på Sjælland

Andreas BaumannTorben K. Andersen

Faxe | Greve | Guldborgsund | Holbæk | Kalundborg | Køge | Lejre | Lolland | Næstved | Odsherred | Ringsted | Roskilde | Slagelse | Solrød | Sorø | Stevns | Vordingborg |

Faxe: Revanchens time

Det ligner et tæt opgør i Faxe – mellem Socialdemokraternes nuværende borgmester, Knud Erik Hansen, og Borgerlistens René Tuekær.

Knud Erik Hansen sidder i dag på 9 ud af 27 pladser i byrådet, og SF har 3. Dertil kommer de 4 mandater fra René Tuekærs støtteparti Borgerlisten. På den anden side har Venstre ligeledes 9, mens De Konservative og Dansk Folkeparti har et enkelt mandat hver.

Venstre synes dog kraftigt svækket ved dette valg. Partiets tidligere borgmesterkandidat Lars Juul Andersen trak sig tidligere i år, og Dorte Nybjerg vandt med en enkelt stemme – 26 mod 25 – over sin konkurrent, Jørgen Egede Johannessen, i kampen om at blive Venstres borgmesterkandidat.

René Tuekær blev borgmester tilbage i 1993, hvor han brød med Socialdemokraterne og fik posten på borgerlige stemmer. Det førte til mange hårde angreb og anklager om forræderi. Han tabte det efterfølgende valg, men fik comeback i 2001 og sad frem til 2009.

Nu kan han gøre det igen, hvis han kan samle flertal for en konstitueringsaftale. Knud Erik Hansen ser dog ud til at være svag favorit.

Ny borgmester: Knud Erik Hansen (S) Usikker

Greve: Borgerlig kamp ved Køge Bugt

Det bliver kamp til stregen i Greve, hvor alt synes kastet op i luften. Borgmesteren har, med fire års undtagelse, altid været borgerlig, men store stridigheder hos de borgerlige kan give en sjælden mulighed for en rød borgmester.

Selv om Venstre blev det største parti med 7 ud af 21 pladser i byrådet, lykkedes det for fire år siden Hans Barlach (K) at erobre borgmesterposten med blot 4 mandater, støttet af S og SF, der tilsammen fik 7. I år har S, SF og Enhedslisten indgået valgforbund og peger allerede på Niclas Bekker Poulsen (S). De Konservative har indgået i et pragmatisk valgforbund med Venstre, men partierne ser kun indad efter en borgmesterkandidat, og de har haft store stridigheder op til valget med gensidige beskyldninger om at lyve i en debat om grundbeskatning.

[graph title="Marie Stærke står til at vinde gyservalget i Køge." caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/061b1-sjaelland-2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/16d4e-sjaelland-2.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

Særligt interessant er alliancen mellem Dansk Folkeparti og den gamle bykonge, René Milo, som forlod Venstre sidste år og nu står i spidsen for sit eget parti, Borgerliberale i Greve. Ud over at være i valgforbund sammen har de to partier et tæt samarbejde og kan blive en indflydelsesrig blok i konstitueringsprocessen.

Ved sidste valg fik René Milo hele 3.965 personlige stemmer, eller hvad der svarer til knap halvdelen af alle stemmer på Venstre. Hvis han stadig har noget af sin personlige tiltrækning i behold, kan det gå hårdt ud over Venstres stemmetal og spidskandidat Pernille Beckmann Andersens chancer for at tage borgmesterposten.

Det bliver uden tvivl en af landets mere spændende konstitueringer, hvor der kan ske meget i det politiske spil. Det bedste bud er, at Barlach formår at finde flertal for en ny konstitueringsaftale, men det bliver ikke nemt.

Ny borgmester: Hans Barlach (K) Usikker

Guldborgsund: Lokalliste kan få fire år mere

Borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten har gode muligheder for at få fire år mere på posten. Han største konkurrenter ser ud til at blive Venstres Flemming Jantzen (V) og Socialdemokraternes Bo Abildgaard (S), mens Dansk Folkepartis spidskandidat, René Christensen, er dark horse.

Et bredt flertal i byrådet, inklusive både DF og SF, har overordnet været tilfredse med borgmesteren, som har formået at samle byrådet om de største politiske beslutninger. Den mest åbenlyse opposition kommer fra S, som er gået til valg på en hård kritik af beslutningen om en storskole i Nykøbing.

John Brædder fik for fire år siden støtte fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti til at overtage borgmesterposten fra socialdemokraten Kaj Petersen, der nu stiller op for sin egen liste, Sakskøbinglisten. Han vil formentlig støtte borgmesteren, hvis det kan sikre ham indflydelse. John Brædder sidder i dag på 7 ud af 29 pladser.

Han er i valgforbund med seks andre partier, herunder De Konservative og Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne er i valgforbund med SF og Enhedslisten, og de råder i dag over tilsammen 11 mandater. Det ligner et genvalg til John Brædder.

Ny borgmester: John Brædder (G) Delvis sikker

Holbæk: Det borgerlige mindretal og SF

I 2009 lykkedes det for Søren Kjærsgaard (V) at fjerne stolen under landets sidste radikale borgmester, Jørn Sørensen. Og alt tyder på, at han får fire år mere ved magten i Holbæk.

Rød blok har faktisk flertal i dag. Socialdemokraterne sidder på 12 ud af 31 pladser i byrådet, og SF har 3. Dertil kommer løsgængeren Jens Munch-Steensgaard, der forlod SF’s byrådsgruppe i protest mod partiets højredrejning. 

Men SF støttede Søren Kjærsgaard som borgmester, og han har siden haft bred opbakning til at rette op på kommunens økonomi. Det har talrige gange ført til hårde konfrontationer i byrådet, hvor Socialdemokraterne ikke forsømmer en lejlighed til at kritisere ”det borgerlige mindretal og SF”.

Socialdemokraternes spidskandidat, Signe Agerholm, skal dog heller ikke denne gang regne med at få SF’s støtte. S er i valgforbund med Enhedslisten, men SF er ikke i valgforbund med andre partier eller lister.

Venstre er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, mens De Konservatives spidskandidat, Michael Suhr, er gået sammen med De Radikale og Retsforbundet.

En joker kan blive Dansk Folkepartis frontfigur, John Harpøth. Socialdemokraterne har signaleret, at de godt vil pege på en DF-borgmester, hvis Signe Agerholm ikke kan samle flertal bag sig. Hvorvidt John Harpøth i givet fald vil bryde valgforbundet, vil valgnatten vise. Men foreløbig tyder det på en sejr til Søren Kjærsgaard.

Ny borgmester: Søren Kjærsgaard (V) Delvis sikker

Kalundborg: Fire år mere til Damm

Alt tyder på, at Martin Damm (V) bliver siddende i Kalundborg. Han erobrede borgmesterposten ved sidste valg og synes ikke at kunne væltes af pinden af hverken Socialdemokraternes spidskandidat, Hanne Brøndel, eller andre kandidater.

Det store arbejderparti har haft det svært i Kalundborg, siden SF’eren Tommy Dinesen støvsugede stemmerne i 2002. Da han trak sig fra borgmesterposten af helbredsmæssige årsager i februar 2008, overtog Kaj Buch Jensen (S) de gyldne kæder for en kort periode, indtil Martin Damm vandt for fire år siden med støtte fra 18 ud af 31 byrådsmedlemmer. S og SF sidder på de resterende 13 pladser.

Socialdemokraterne er denne gang i valgforbund med SF, Enhedslisten og Mangfoldighedslisten. Men partiet skal flytte mange stemmer, hvis det skal lykkes Hanne Brøndel at erobre magten.

Venstre er i valgforbund med De Konservative, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Martin Damm kan nyde godt af borgmestereffekten, og som formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg har han også fået en mere offensiv profil.

Ny borgmester: Martin Damm (V) Delvis sikker

Køge: DF i nøglerolle

Dora Olsen hedder kvinden, som kommer til at spille en nøglerolle i det forventede valgdrama i Køge. Hun er spidskandidat for Dansk Folkeparti og vil efter al sandsynlighed sidde med de afgørende mandater, når valgstederne har lukket.

Det gjorde hun også for fire år siden, hvor hun fik tilbudt borgmesterposten af de borgerlige partier i forsøget på at vælte Socialdemokraterne af pinden for første gang i næsten 90 år. Men hun takkede loyalt nej, da hun havde en aftale med Socialdemokraternes Marie Stærke.

Denne gang har Dora Olsen ikke lavet den slags forhåndsaftaler. Og hun har i hele valgkampen spillet sine kort strategisk klogt for at maksimere sin rolle som kongemager på valgnatten. Hvorvidt hun selv går efter borgmesterposten, atter støtter Marie Stærke eller kaster sit lod i den borgerlige lejr og peger på Venstres borgmesterkandidat, Palle Svendsen, er svært at spå om.

Marie Stærke blev som 27-årig hentet ind som Danmarks yngste borgmester under tragiske omstændigheder, da den siddende borgmester, Torben Hansen, døde af kræft i 2007. Hun klarede skærene, da formanden for den lokale partiforening, Tommy Kamp, kom i søgelyset for sin rolle i sagen om Bandidos-rockeren Suzuki-Torben og Henrik Sass Larsen. Og hun måtte højst usædvanligt for en siddende borgmester ud i en afstemning mod partifællen Thomas Kielgast om at blive spidskandidat, da hun vendte tilbage efter barselsorlov og vikaren havde fået appetit på at blive siddende på tronen. Hun vandt med få stemmer, og Thomas Kielgast har siden dannet sit eget parti, Ny Centrum.

Det bliver svært for Marie Stærke igen at ride stormen af på valgdagen. Blokkene er stort set lige store i dag, og flere meningsmålinger har vist, at DF kommer til at sidde med de afgørende mandater. Den seneste måling, lavet af Jysk Analyse for Dagbladet Køge og DR København, viser, at S står til hver tredje stemme, men blå blok – inkl. Dansk Folkeparti – har et spinkelt flertal på 14 af de 27 mandater i byrådet.

En borgmesterpost til DF giver pengene 10 gange tilbage. Det synes at være alt for højt, i betragtning af at det vil være en stor triumf, hvis DF kan smadre socialdemokraternes fort i Henrik Sass Larsens baghave, og partiet kan få sin første borgmesterpost.

Venstres Palle Svendsen går selv efter posten, men vil med stor sandsynlighed også hellere have Dora Olsen som borgmester, hvis han ikke selv kan samle flertal, end fire år mere til Marie Stærke. Men omvendt har Marie Stærke vist sig stærk i modvind, og partiet vil kæmpe til det yderste for at bevare posten.

Ny borgmester: Marie Stærke (S) Usikker

Lejre: Kvindekamp i den økologiske kommune

Mette Touborg (SF) var en af valgets helt store overraskelser for fire år siden, da hun vandt borgmesterposten i det ellers traditionsrige V-land i Lejre. Men nu er hendes tid måske forbi.

Hun blev for nylig udpeget som en af landets mest innovative borgmestre i en stor undersøgelse blandt medlemmerne af Mandag Morgens Velfærdspanel og har på rekordtid brandet Lejre som den grønne og økologiske kommune. Hun må håbe på, at borgmestereffekten kan bære hende frem til fire år mere på tronen i tæt samarbejde med Socialdemokraternes Carsten Rasmussen.

Det tegner til et tæt opgør mellem Mette Touborg og Venstres spidskandidat, Lena Holm. De er begge nærmest født ind i politik. Mette Touborg er datter af Kristen Touborg, der har været medlem af Folketinget for SF i 17 år. Lena Holm Jensen er datter af Lejres borgmester gennem 32 år, Evan Jensen, der også sad i Folketinget fra 1966 til 1971 og desuden var formand for KL i 8 år.

Blokkene er næsten lige store i dag. Og der skal ikke flyttes mange stemmer, før Venstre kan generobre Lejre. Venstre sad på borgmesterposten i samtlige tre kommuner – Bramsnæs, Hvalsø og Lejre – der blev slået sammen ved kommunalreformen. Nu kan Lena Holm Jensen tilbageerobre tronen.

SF er i valgforbund med de øvrige partier i rød blok – Socialdemokraterne, Enhedslisten, De Radikale og Miljøpartiet Fokus. De borgerlige partier – Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – er også gået sammen i valgforbund.

Ny borgmester: Lena Holm Jensen (V) Usikker

Lolland: Holger eller Henrik

Det bliver op til Holger Schou Rasmussen (S) at forsvare den røde bastion på Lolland. Partiet tager ved valget afsked med den nuværende borgmester, Stig Vestergaard, der har siddet på tronen siden 2000 – først i Ravnsborg og siden i sammenlægningskommunen Lolland.

Socialdemokraterne har sammen med SF 17 ud af 31 pladser i dag. Partiet er denne gang i valgforbund med De Radikale, mens SF er i valgforbund med Enhedslisten.

Venstre har seks pladser og er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Men partiet har denne gang sat den tidligere fødevareminister og landmand Henrik Høegh i spidsen. Lolland har mange landbrug, så Høegh kan være en stor trussel mod Holger Schou Rasmussen, men næppe nok til at sætte punktum for Socialdemokraternes epoke.

Ny borgmester: Holger Rasmussen (S) Delvis sikker

Næstved: Tæt løb

Carsten Rasmussen (S) skal forsvare borgmesterposten i Næstved mod mere landskendte politikere, den konservative spidskandidat, Helge Adam Møller, og Venstres Karsten Nonbo.

Carsten Rasmussen overtog borgmesterposten fra Henning Jensen i april sidste år og sidder på 13 ud af byrådets 31 pladser. SF har i dag 3 pladser, efter at Jesper Gersholm valgte at forlade partiet og blive løsgænger. Men det bliver svært for Carsten Rasmussen at løfte arven efter Henning Jensen, der har været byens borgmester siden 1988. Socialdemokraterne er i valgforbund med SF, Enhedslisten og den lokale liste Social Balance.

De Radikale og Dansk Folkeparti har hver 2 pladser i dag og kan komme til at sidde med de afgørende mandater. De Radikale er i valgforbund med De Konservative, Liberal Alliance og Nyt Næstved. Dansk Folkeparti er gået sammen med Venstre i valgforbund.

Selv om Helge Adam Møller og Karsten Nonbo er mest kendte for deres landspolitiske karrierer, er de ikke novicer i lokalpolitik. Helge Adam Møller var medlem af byrådet i Næstved i perioden 1982-93 og viceborgmester i 1990-91. Karsten Nonbo har 23 års erfaring som kommunalpolitiker. Han blev første gang valgt ind i kommunalbestyrelsen i Fladså i 1990 og siden 2006 i Næstved.

Det bliver tæt, men borgmestereffekten kan betyde, at Carsten Rasmussen kan fortsætte som borgmester.

Ny borgmester: Carsten Rasmussen (S) Usikker

Odsherred: S og DF i valgforbund

Det lykkedes Thomas Adelskov (S) at forsvare Socialdemokraternes borgmesterpost i Odsherred i et tæt opløb for fire år siden, og meget tyder på, at det samme sker igen.

Dengang lykkedes det Thomas Adelskov at få borgmesterposten for næsen af Venstres Morten Egeskov, selv om rød blok ikke havde flertal. S og SF sidder på kun 12 ud af 25 pladser i byrådet. Men han fik støtte fra Dansk Folkepartis spidskandidat, Steen Egede Jensen, trods en del modstand fra Dansk Folkepartis bagland, og dermed var der 15 mandater bag borgmesteren. 

Ved dette valg er Socialdemokraterne gået i valgforbund med Dansk Folkeparti, mens SF og Enhedslisten har deres eget valgforbund.

Selv om blokkene er meget lige, ser det ud til, at det også denne gang bliver lige-ved-og-næsten for Venstres spidskandidat, Morten Egeskov.

Ny borgmester: Thomas Adelskov (S) Usikker

Ringsted: Den måske første indvandrerborgmester

Det store borgmesterparti, Socialdemokraterne, har én spidskandidat med anden etnisk baggrund end dansk. Det er Sadik Zeki Topcu i Ringsted. Han har en reel chance for at blive den første borgmester i Danmark med indvandrerbaggrund. Men det bliver svært.

Den nuværende borgmester, Niels Ulrich Hermansen (V), stopper efter valget. Derfor kommer slaget primært til at stå mellem Sadik Zeki Topcu og Venstres nye spidskandidat, Henrik Hvidesten. De har hver 6 pladser i dag, efter at Venstres Francisca Lehnert er gået over til Liberal Alliance.

Alle Folketingets otte partier er repræsenteret i byrådet, og derfor kan valget også minde om et slags mini-folketingsvalg. Dansk Folkeparti har 3 pladser og kan få fremgang, selv om den markante profil Poul Nødgaard døde for nylig.

Ringsted har tidligere været en svingkommune. Det blev brudt med genvalget af Niels Ulrich Hermansen for fire år siden. Og vi forudser, at Henrik Hvidesten fortsætter den tendens.

Ny borgmester: Henrik Hvidesten (V) Usikker

Roskilde: Populær borgmester

Joy Mogensen (S) har kurs mod fire år mere som borgmester i Roskilde. Hun overtog posten for godt to år siden efter Poul Lindor Nielsen, der havde været borgmester i først Ramsø og siden Roskilde i sammenlagt 21 år.

Hendes parti har 11 ud af 31 pladser i byrådet, mens Venstres spidskandidat, Bent Jørgensen, kan mønstre 7. SF har 5 pladser i dag, da Henrik Stougaard og Tuncay Yilmaz har forladt partiet og meldt sig ind i henholdsvis Enhedslisten og Socialdemokraterne.

Meningsmålinger har spået et godt valg til Joy Mogensen. Hun er også en populær borgmester, viser en måling foretaget af Jysk Analyse for TV 2 Lorry. Næsten to ud af tre – 63 pct. – mener, at hun har gjort det ”godt” eller ”meget godt”. Det lugter af fire år mere.

Ny borgmester: Joy Mogensen (S) Sikker

Slagelse: Kanin op af hatten

Det har længe ligget i kortene, at Venstres spidskandidat, Stén Knuth, ville erobre borgmesterposten i Slagelse. Han var tæt på for fire år siden. Og efter megen politisk tumult i byrådet i de senere år, stod han endnu bedre denne gang.

Men i 11. time har Socialdemokraterne trukket en kanin op af hatten i form af partiets udenrigs- og forsvarsordfører i Folketinget, John Dyrby Paulsen. Få timer før deadline udløb, meldte han sig på banen. Og det vil formentlig komme til at påvirke resultatet af valget.

Han står ganske vist nederst på den socialdemokratiske liste, fordi partiet allerede havde afholdt de opstillingsmøder, der dikterer kandidaternes rækkefølge, så partiets spidskandidat er fortsat den nuværende Lis Tribler.

Hele 16 partier stiller op til valget, der ser ud til at blive meget tæt. Flertallet skiftede reelt i perioden, da Ebbe Jens Ahlgren forlod Socialdemokraterne til fordel for Venstre på grund af uenighed om den nye skolestruktur.

Andre partier har også været ramt af uro i perioden. Venstre smed den tidligere borgmester Troels Christensen på porten, og han stiller nu op for Liberal Alliance. SF har sagt farvel til to medlemmer, der er gået til Socialdemokraterne. Og Dansk Folkeparti har sagt farvel til Peter Lotinga, der nu opstiller på egen liste – Lotinga-listen – sammen med den tidligere social- og sundhedsminister fra CD, Yvonne Herløv Andersen.

Dansk Folkeparti står meget stærkt i Slagelse, og partiets spidskandidat, Michael Gram, kan lave en stor overraskelse. Men vi spår, at makkerparret Tribler/ Dyrby Paulsen holder skansen.

Ny borgmester: Lis Tribler (S) Usikker

Solrød: Ny sejr til Hörup

Det vil være en af valgets største overraskelser, hvis Venstre mister sin borgmesterpost i Solrød. Partiet har siddet på magten siden 1970 og vil efter al sandsynlighed også gøre det efter valget. Niels Hörup har været borgmester siden 2006 og tegnede sig med sine 2.248 personlige stemmer for over halvdelen af partiets tilslutning. Godt hver femte vælger stemte på Niels Hörup. Han sidder i dag på 7 ud af 19 pladser i byrådet. S har 4.

Ny borgmester: Niels Hörup (V) Sikker

Sorø: S bevarer magten

Ivan Hansen (S) har været borgmester i Sorø siden 1990 og vil formentlig kunne fortsætte fire år mere efter valget.
Han sidder i dag på 11 ud af 25 pladser i byrådet, og SF har 3. De to partier er denne gang i valgforbund med Enhedslisten.

Venstre og De Konservative har i dag 5 pladser hver, og de to partier er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Både Venstres spidskandidat, Rolf Clausen, og De Konservatives Gert Jørgensen håber på at kunne vippe Ivan Hansen af pinden.

Ved sidste valg lavede Ivan Hansen en bred konstituering, hvor Gert Jørgensen blev 2. viceborgmester og ny formand for Kultur- og Fritidsudvalget. Det samme kan ske igen.

Ny borgmester: Ivan Hansen (S) Sikker

Stevns: Viceborgmestrenes kamp

Der bliver kamp mellem to viceborgmestre om at overtage tronen fra Poul Arne Nielsen (V).
Venstre lavede ved sidste valg en bred konstituering med Socialdemokraterne og SF. Partiet sidder i dag på 7 ud af 19 pladser. Socialdemokraterne har 6, og SF 2. Venstre er denne gang i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Socialdemokraternes spidskandidat, 1. viceborgmester Steen S. Hansen, kæmper denne gang mod Venstres nye frontfigur, 2. viceborgmester Mogens Haugaard. Hvem der vinder, er svært at forudse. Det bliver endnu en gang kamp til stregen. Men formentlig med Mogens Haugaard som svag favorit.

Ny borgmester: Mogens Haugaard (V) Usikker

Vordingborg: Generationernes kamp

Det bliver erfaringen mod ungdommen i Vordingborg. Kampen kommer primært til at stå mellem Venstres erfarne Knud Larsen, med 40 års erfaring som lokalpolitiker og borgmester i livsbagagen, mod den mere uprøvede gymnasielærer Martin Leider Olsen (S).

Kampen er helt åben, da den nuværende borgmester, Henrik Holmer (S), træder tilbage efter at have været borgmester siden 2002 i først Langebæk og siden Vordingborg. De to blokke er stort set lige store.

S i er valgforbund med De Radikale, SF og Enhedslisten. De fire partier sidder i dag på 15 ud af 29 pladser i kommunalbestyrelsen. Men Martin Leider Olsen får svært ved at løfte arven fra sin forgænger. Vi spår, at den erfarne Knud Larsen bliver ny borgmester.

Ny borgmester: Knud Larsen (V) Usikker


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu