Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

KOMMENTAR: Kinas internet domineres af Alibaba og Tencent. I begge selskaber har der netop været rokader i topledelsen, muligvis som følge af pres fra den kinesiske stat, der ønsker mere kontrol med de to giganter.

Af Martin Bech, Innovationsattaché, ICDK Shanghai

Det fik stor opmærksomhed i de globale medier, da Jack Ma trådte tilbage som formand for Alibabas bestyrelse i starten af september og fejrede det med at optræde som rockguitarist ved en kæmpe fest.

Der var langt mindre opmærksomhed om en lignende beslutning vedrørende Jack Mas rival til titlen som Kinas rigeste mand: Pony Ma, Tencents CEO og grundlægger.

Først september trådte Pony Ma tilbage fra sin position som legal representativefor Tencent Credit – et af Tencents mange datterselskaber. Årsagen er uvis, men der spekuleres i, at én af årsagerne kunne være uoverensstemmelser mellem Tencent Credit og den kinesiske stat om adgang til Tencent Credits data, og at Pony Ma ved at træde tilbage forsøger at distancere sig fra situationen. Det er dog ikke bekræftet.

(Tencent Credit er den division i Tencent-koncernen, som er involveret i at udvikle et bud på Kinas kommende social credit score-system, et pointsystem, der har til hensigt at rangere hver borger, i forhold til om de er gode medborgere. Det er en division af Tencent, der håndterer store mængder af personlige data – og derfor kan den være særlig interessant for staten at have adgang til, red.)

Der har været lignende spekulationer om Jack Mas tilbagetræden som bestyrelsesformand for Alibaba. Det har i længere tid været tydeligt, at partistaten ønsker større kontrol med Kinas store privatejede virksomheder. Der har blandt andet været snak om partiudpegede bestyrelsesmedlemmer og etablering af et egentligt partiapparat i de største virksomheder. 

Status på partiets ambitioner er uklar. Men de to Ma’ers samtidige tilbagetræden har ikke overraskende affødt en diskussion i Kina om, hvorvidt der er en forbindelse til den kinesiske stats ønske om øget kontrol med to af landets vigtigste virksomheder.

En krig på investeringer

I 20 år har Alibaba og Tencent og dermed også deres chefer kæmpet en indædt kamp om markedsandele. De har udfordret hinanden på udviklingen af nye produkter og services, som kan gøre livet nemmere for kineserne og for kinesiske virksomheder – og de har opbygget en position i den kinesiske hverdag, der på mange måder er mere central og dominerende, end Google, Facebook og Amazon er i de vestlige samfund.

Deres interne konkurrence har også sat sit præg på markedet for venturekapital i Kina. Her har de to mastodonter haft nærmest chokerende stor indflydelse. Med bugnende pengetanke i ryggen stod Tencent og Alibaba (sammen med Baidu) i 2018 for næsten 50 procent af alle venture-investeringer i Kina.

Investeringerne har været afgørende for, at Tencent og Alibaba kunne opbygge enorme digitale porteføljer og samtidig indlejre Kinas mest værdifulde startups i hvert sit respektive økosystem.

Med undtagelse af nogle ganske få virksomheder har det været kutyme, at man som kinesisk startup søgte mod enten Tencent eller Alibaba for at få adgang til deres brugere og for at kunne skalere sine løsninger.

I midten af 2010’erne trak den digitale brydekamp mellem de to Ma’er og deres virksomheder næsten ugentlige overskrifter i kinesiske medier. Men det seneste års tid lader konflikten til at være stilet af. 

Den dramatiske forklaring handler om aktiekurser og handels-/techkonflikten med USA. Den mindre dramatiske forklaring handler om almindelig snusfornuft og konsolidering samt et ønske om at bruge penge på at skabe synergi mellem de mange services og virksomheder, der allerede er blevet indlejret i både Tencents og Alibabas portefølje.

Selvsagt udelukker den ene forklaring ikke den anden.

Hvilken cloud skal vi vælge?

Magtforholdet mellem Alibaba og Tencent er også vigtigt at overveje fra et dansk perspektiv.

Selv om konkurrencen mellem Tencent og Alibaba ikke er så indædt, som den har været, er der stadig områder, hvor de kæmper om markedsandele. Det gælder specielt på cloud-området, hvor Tencent Cloud og Alibaba Cloud er Kinas absolut største og vigtigste spillere. 

På Innovation Centre Denmark i Shanghai er dette en virkelighed, som vi ofte diskuterer med danske virksomheder, der afsøger potentialet for at få deres digitale løsninger ind på det kinesiske marked.

Når danske virksomheder skal etablere sig i Kina, er et af de første praktiske spørgsmål: “Hvilken cloud skal vi vælge? Skal vi satse på Alibabas eller Tencents økosystem af tjenester?”

Problemet er, at når man først har valgt side, kan det være svært at skifte på et senere tidspunkt, og samtidig afskærer man sig potentielt også fra at samarbejde med virksomheder, som ikke er en del af pågældende portefølje eller økosystem.

Er work-life-balance det nye sort?

Jack Ma benyttede i øvrigt sin tilbagetræden (og Alibabas 20-årsjubilæum) til at lancere en række nye værdier, som skal ligge til grund for Alibabas virke i de kommende år.

På sin vis kan disse værdier også ses som et udtryk for, at Kinas mest bemærkelsesværdige innovationskrig gennem de seneste ti år kampen mellem Tencent og Alibaba formentlig er ved at aftage, hvad end årsagen måtte være.

I hvert fald afstår Alibaba ifølge sine nye værdier fra udelukkende at jage vækst og magt. Værdierne sætter også fokus på større medarbejdertilfredshed – og nogle mener endda, at værdierne afspejler en ambition om øget work-life-balance i Alibaba. 

Noget lignende er ikke blevet præsenteret af Tencent, men Pony Ma har også altid haft ry for at være noget mere afdæmpet end Alibabas nu tidligere styrmand.

Forrige artikel Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen Næste artikel Systemforståelse – et fag du ikke kan få Systemforståelse – et fag du ikke kan få

Lars Seier: Når far flytter, skal børnene vide, at de stadig er elsket

Lars Seier: Når far flytter, skal børnene vide, at de stadig er elsket

INTERVIEW: Allerede i 2008 smagte Lars Seier på friheden, da andre kræfter tog over i livsværket Saxo Bank. Men han måtte sammen med kompagnonen Kim Fournais træde ind i den daglige ledelse igen fire år senere, og hans exit blev udskudt. Først i 2018 havde han solgt alle ejerandele. 

1.000 topchefers erkendelse: Vi har svigtet verdensmålene

1.000 topchefers erkendelse: Vi har svigtet verdensmålene

KOMMENTAR: Omfattende undersøgelse fra UN Global Compact beskriver både en realistisk selverkendelse hos verdens førende topchefer og er samtidig et fælles opråb til at sætte ny turbo på en forsinket grøn omstilling.

Systemforståelse – et fag du ikke kan få

Systemforståelse – et fag du ikke kan få

TECHTENDENSER: Vi ville stå bedre rustet i en kompleks og omskiftelig verden, hvis vi lærte at forstå de generelle mekanismer, der præger udviklingen af alle systemer – fra biologi, økonomi og til internettet. Men mærkværdigvis er systemforståelse slet ikke på skemaet.

Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

KOMMENTAR: Kinas internet domineres af Alibaba og Tencent. I begge selskaber har der netop været rokader i topledelsen, muligvis som følge af pres fra den kinesiske stat, der ønsker mere kontrol med de to giganter.

Jo, du bør faktisk bruge emojis på arbejdet

Jo, du bør faktisk bruge emojis på arbejdet

Engang blev det anset som løssluppent, men nu er brugen af emojis essentiel for klar og tydelig kommunikation, for holdånden, og så er de med til at skabe en fælles virksomhedskultur. 

Nød lærer byer at tænke grønt

Nød lærer byer at tænke grønt

Når 94 af verdens mest klimaambitiøse byer mødes til C40 World Mayors Summit i København i denne uge, gør de det ikke kun, fordi de vil gøre kloden grønnere. De gør det, fordi de er nødt til det. De gør det for at kunne trække vejret.

Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen

Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen

KOMMENTAR: Mange byer er i fuld gang med at implementere klimatiltag med voksende ambitioner. Flere og flere af verdens storbyer har nu som officielt mål at gøre deres for at holde jorden under 1,5 graders temperaturstigning, men flere skal i gang – også i Danmark.

Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Gassen er ved at gå af verdensøkonomien. Samtidig skal der investeres store milliardbeløb i at redde klimaet. Kan de to ting forenes? Mandag Morgen har spurgt en dansk minister, en EU-kommissær, en pensionsdirektør og to økonomiske chefanalytikere.

Verdensøkonomien er ved at skifte gear

Verdensøkonomien er ved at skifte gear

Dampen er ved at gå af den globale økonomi, og centralbankerne har snart ikke mere tørt krudt at understøtte økonomien med. Spørgsmålet er, om vi er på vej mod en egentlig nedtur, eller om vi blot oplever omstillingen til et nyt lavvækstparadigme.

Vicedirektør i Nationalbanken: Markedsfejl er medskyldige i klimaforandringerne

Vicedirektør i Nationalbanken: Markedsfejl er medskyldige i klimaforandringerne

De finansielle markeder indregner ikke altid omkostningerne ved at udlede drivhusgasser, og det kan have været med til at styre den private kapital i klimaskadelig retning. Det vurderer chef for afdeling for Økonomi og Pengepolitik i Nationalbanken Signe Krogstrup. Hun mener, det i visse tilfælde kan ligge inden for nationalbankers mandat at handle for at imødegå klimakrisen.  

Centralbanker står foran klimarevolution

Centralbanker står foran klimarevolution

Markedsfejl er medskyldige i klimakrisen. Det udgør − sammen med indgribende klimapolitikker – store risici for samfundsøkonomien og for det finansielle system. Den Europæiske Centralbanks kommende chef vil gribe ind.

Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Knap halvdelen af danskerne mener, at de afviste asylbørn på Sjælsmark skal have bedre vilkår. Kun hver femte dansker er imod. Selv Venstre har flere tilhængere end modstandere af at hjælpe børnene. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) forudser en løsning for børnefamilierne inden påske. Vælgerne er også klar til at droppe det omstridte udrejsecenter på Lindholm.

Verdens kedeligste udlændingepolitik

Verdens kedeligste udlændingepolitik

KOMMENTAR: Hvis Tesfaye lykkes med sin ambition om at afdramatisere udlændingepolitikken, kan det blive et opgør med den logik, der har defineret dansk politik i 20 år.

Tech-analysen: Hvis ikke du betaler bliver du solgt

Tech-analysen: Hvis ikke du betaler bliver du solgt

250 kroner per person om måneden. Det er – groft sagt - prisen for clickbaits, virale meningsløsheder, kunstigt skabt mobil-afhængighed, et vingeskudt demokrati og et pivåbent privatliv på de centrale tjenester i vores liv.

De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

Silicon Valley er hjemsted for klodens førende tech-virksomheder, succesrige acceleratorer, enorme mængder venturekapital, og universiteter i den absolutte topklasse. Innovation Centre Denmarks kontor i Silicon Valley præsenterer et par af hovedattraktionerne i et enestående innovationsmiljø.

Risikoen ved at hyre efter kulturelt match

Risikoen ved at hyre efter kulturelt match

Arbejdsgivere går ofte efter at ansætte folk, som de tror vil passe godt ind. Men det kan let ende med, at alle nyansatte ligner hinanden og handler og tænker ens. 

Set, læst og hørt: Nana Bule

Set, læst og hørt: Nana Bule

Nana Bule har set en larmende fotoudstilling om forbrugssamfundet på Louisiana og kommer igennem morgenlogistikken til lyden af den franske komponist Erik Satie.  

Mette Frederiksen har 340 politiske slagvarer på hylderne

Mette Frederiksen har 340 politiske slagvarer på hylderne

Mandag Morgen har samlet alle brikkerne i Mette Frederiksens politiske program. Kortlægningen viser, at regeringen har overraskende mange forslag i pipelinen, og at statsministeren skal levere på utroligt mange fronter, hvis hun skal undgå anklager om løftebrud.

Socialdemokratiets politiske supermarked

Socialdemokratiets politiske supermarked

Her er Mette Frederiksens politiske pipeline. Socialdemokratiet har de sidste to år fremlagt 25 politiske udspil, der tilsammen gemmer på mindst 340 forslag, som nu skal føres ud i livet.

Frederiksens røde kursskifter

Frederiksens røde kursskifter

KOMMENTAR: Statsministerens manual til den nye folketingssamling er fyldt med røde tiltag. Men der skal manøvreres dygtigt for at få resultaterne hentet hjem.

V-politikere borer i ministrenes løfter

V-politikere borer i ministrenes løfter

Venstre bombarderer lige nu S-ministrene med spørgsmål om, hvorvidt regeringen vil gennemføre de forslag, Socialdemokratiet er gået til valg på. Mandag Morgens opgørelse viser, at den flittigste spørgejørgen er Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Mette Frederiksen har 12 milliarder ekstra

Mette Frederiksen har 12 milliarder ekstra

Nye beregninger viser, at regeringen har mange flere milliarder at fordele, end økonomerne regnede med for blot få måneder siden. Det ændrer fundamentalt på regeringens muligheder for at indfri løfterne om bedre velfærd, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Tech-analysen: Maskiner kan ikke sige pyt

Tech-analysen: Maskiner kan ikke sige pyt

For at kunne samarbejde må vi vise tillid. For at komme videre må vi kunne lægge fortiden bag os. Innovation og kreativitet stivner, hvis vi ikke kan tilgive hinandens fejltagelser. Det kan være svært – men for computere er det decideret unaturligt.

Ledere lever livet farligt

Ledere lever livet farligt

KOMMENTAR: ”Du skal afklare dit mandat og ledelsesrum”, lyder en velkendt anbefaling. Det lyder besnærende at kunne gå i enerum med sin opdragsgiver og få sat rammerne på plads. Én gang for alle. Men det er langtfra en ukompliceret øvelse. Og den kan være farlig.

Set, læst og hørt: Aaja Chemnitz Larsen

Set, læst og hørt: Aaja Chemnitz Larsen

Aaja Chemnitz Larsen har over sommeren læst ’Drømmen om frihed’, der med den tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist i centrum belyser en række aktuelle emner i dagens Grønland. Og så har hun set en grønlandsk gyser, som ikke har noget med Trump at gøre.

Borgere skal træffe svære velfærdsvalg

Borgere skal træffe svære velfærdsvalg

Landets borgmestre har svært ved at få enderne til at mødes i budgettet. I Odense har politikerne nu bedt både eksperter og borgere om at komme med ideer til, hvordan kommunen kan sikre velfærden frem mod 2030. Professor forudser en helt ny form for demokratisk samspil, hvor borgerne ikke længere er kunder i butikken, men selv bidrager til at skabe bedre livsvilkår.

Udgifterne stiger eksplosivt: Eksperter rystede over Odenses udfordringer

Udgifterne stiger eksplosivt: Eksperter rystede over Odenses udfordringer

I mere end ti år har reformer af velfærden handlet om, at danskerne skulle arbejde mere. Alligevel kæmper kommunerne med at finde pengene til velfærden i de kommende ti år. Med udgangspunkt i Odense Kommune peger førende eksperter på seks kæmpestore udfordringer for velfærden. De har også en palet af nye og kontroversielle ideer til at løse dem.

Velfærdens seks store udfordringer

Velfærdens seks store udfordringer

Kommunerne fattes penge. Og der er ingen nemme veje ud af det stadigt større velfærdspres, der tegner sig i alle landets kommuner de kommende år. Eksperter har udpeget de seks største udfordringer for Odense frem mod 2030. Udfordringer, som borgmestre i andre kommuner også har tæt inde på livet.

Borgmester og byråd lader borgerne tænke med

Borgmester og byråd lader borgerne tænke med

INTERVIEW: Omkring 1.800 borgere i Odense har stået i kø for at diskutere kommunens udfordringer. Samtidig har et særligt borgerråd på 100 personer fremlagt ni anbefalinger til byrådet som optakt til velfærdens 2030-plan, den første af sin art i Danmark. Borgmesteren mener, at borgerne anbefaler ting, som politikerne ikke selv har haft fokus på.

Danskerne vil have klimaafgifter på flyrejser

Danskerne vil have klimaafgifter på flyrejser

Knap halvdelen af befolkningen er klar til at betale klimaafgifter, når de rejser med fly. De mener, at der skal ske noget på klimaområdet og er klar til selv at bidrage. Skatteministeriets afvisning af en CO2-afgift på brændstof hviler på en misforståelse, lyder det fra forskere.

Ronkedorernes efterår

Ronkedorernes efterår

KOMMENTAR: Det er ikke kun i Venstre, at hanelefanterne gungrer på vej ud ad døren. Lykketoft og Sass beskylder hinanden for at være ”fejlcastede” – men mener samtidig begge to at have trukket Mette Frederiksen i den helt rigtige retning: den ene mod Radikale og den anden mod DF.