Kvinder er bedre chefer

Kvinder er bedre ledere end mænd. I hvert fald hvis man spørger den brede amerikanske befolkning. I en undersøgelse foretaget af tænketanken Pew Research Institute svarer et flertal af de adspurgte amerikanere således, at der ikke er forskel på mænd og kvinders evner til at lede. Men de, der mener, at der er forskel, hælder til, at kvinderne er mere kvalificerede end mændene på alle punkter på nær to. Se figur 1. Og det gælder både inden for politik og i erhvervslivet. I politik er kvinder bedre til at indgå kompromiser og opføre sig ordentligt. I erhvervslivet er de dygtigere til at motivere de ansatte og forhandle aftaler på plads.

Kvinder er bedre ledere, end mænd" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/64ed0-van_figur01_kvinder-har-haardere-vej-til-toppe.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/5986c-van_figur01_kvinder-har-haardere-vej-til-toppe.png | Forstør   Luk

Kvinder skal arbejde hårdere for at gøre sig fortjent til topposterne i både amerikansk politik og erhvervsliv, mener amerikanerne. Næsten lige så mange peger på, at både virksomhedsledelser og vælgere holder sig fra at ansætte eller vælge kvinder.  

Kilde: Pew Research Center, 2015 [/graph]

Det samme billede tegnede sig, da konsulenthuset Zenger Folkman sidste år bad flere end 200.000 amerikanere vurdere deres chefers lederevner. Som Mandag Morgen skrev dengang, klarede kvinderne sig også her bedre end mændene.

Også Ernst & Young kom frem til samme konklusion sidste år. Her viste en analyse af 22.000 af E&Y’s kunder, at virksomheder med kvinder i bestyrelse og ledelse klarer sig bedre end mandsdominerede selskaber.

Alligevel er der stadig langt mellem kvinderne på de amerikanske topposter.

Da det for et par uger siden blev offentliggjort, at Hillary Clinton stiller op til præsidentvalget til næste år, udlagde flere kommentatorer det som første gang, at en kvinde har en reel chance for at indtage Det Hvide Hus. Men selvom det skulle lykkes Clinton at gå hele vejen, er det ikke kvinderne, der fylder mest i amerikansk politik. Kun hver femte senator eller kongresmedlem er kvinde.

I erhvervslivet ser det ikke meget bedre ud. Kun 23 ud af landets 500 største virksomheder har en kvindelig adm. direktør. Og når man ser på alle amerikanske virksomheder, er kun 15 pct. af bestyrelsesmedlemmerne kvinder, selvom de f.eks. er overrepræsenteret på de videregående uddannelser.

Herhjemme hænger topposterne uden for politik heller ikke på træerne. F.eks. har mænd 2,5 gange så store chancer for at lande en chefstilling som kvinder, viste en undersøgelse, som Djøfs analysebrev DeFacto foretog i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sidste år.

Og det har ikke ændret sig det store de seneste 10 år. Andelen af kvindelige topledere i den private sektor er således blot steget fra 4 til 6 pct., viser en opgørelse foretaget af Ligestillingsministeriet. Og i de børsnoterede danske selskaber er blot 12 pct. af bestyrelsesposterne besat af kvinder. Hvis man trækker de medlemmer fra, som er valgt af medarbejderne, er vi nede på seks pct.

På Christiansborg ser det imidlertid bedre ud. Kvinder og mænd har de senere år været nogenlunde lige repræsenteret i partitoppene og i ministerbilerne, men når Danmarks første kvindelige statsminister udskriver valg, bliver det alligevel domineret af mænd. Sidste uge offentliggjorde DR en undersøgelse, der viser, at kun hver tredje folketingskandidat er kvinde.

Kvinder bliver holdt tilbage

Amerikanerne mener, at ubalancerne skyldes, at kvinder skal gøre mere for at bevise deres værd, end mændene, viser Pew Research Institutes undersøgelse. De peger også på, at både virksomhedsledere og vælgere stadig holder sig tilbage fra at ansætte og stemme på kvinder. Se figur 2.

[graph title="Kvinder har hårdere vej til toppen" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Pew Research Center, 2015 

Især de adspurgte kvinder mener, at deres køn skal arbejde hårdere, end deres mandlige kolleger, for at få plads i toppolitik eller få deres faste gang på direktionsgangene. 52 pct. af kvinderne mener, at der skal ekstra knofedt til for at komme til tops i politik, mens 47 pct. mener, at de skal arbejde hårdere for chefstillingerne i erhvervslivet. For mændene er tallene hhv. 33 og 28 pct.

Det er da heller ikke alle, der tror, at skævheden kommer til at fortage sig foreløbig. 53 pct. af de adspurgte mener, at mænd også i fremtiden kommer til at sidde tungt på magten, mens 44 pct. svarer, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer balance mellem kønnene i samfundets øverste lag.

Hvis det skal gå hurtigere, agiterer kvindeforkæmpere for at indføre kønskvotering. Norge har f.eks. indført lovkrav for, hvor mange kvinder virksomheder skal have i deres bestyrelser. Det har fået andelen til at stige fra 9 pct. til 40 pct. på få år.

Andre steder har kvinderne overtaget ledelserne i virksomhederne uden kvoter. På verdensplan har tre lande flere kvindelige ledere end mandlige, viser en opgørelse, som datamediet Factocean.com har lavet. Det drejer sig om Jamaica, Colombia og Saint Lucia.

Danmark ligger ifølge Factocean nummer 68 på listen over lande med den største andel kvindelige ledere. USA ligger nummer 15. Til gengæld er Danmark det femtemest ligestillede land, lyder konklusionen i en analyse, World Economic Forum offentliggjorde sidste år. Her havner USA til sammenligning på 15.-pladsen. 

Forrige artikel Fem krav til en ægte innovativ virksomhed Næste artikel Det handler ikke om økonomi men om etik og moral
Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og OECD har alle fået kvindelige cheføkonomer i år. Ny forskning indikerer, at kvindelige økonomer er mindre markedsortodokse og mere positive over for lovgivning til fordel for lønmodtagere og miljøbeskyttelse end mandlige økonomer.