Kvinder er bedre chefer

Kvinder er bedre ledere end mænd. I hvert fald hvis man spørger den brede amerikanske befolkning. I en undersøgelse foretaget af tænketanken Pew Research Institute svarer et flertal af de adspurgte amerikanere således, at der ikke er forskel på mænd og kvinders evner til at lede. Men de, der mener, at der er forskel, hælder til, at kvinderne er mere kvalificerede end mændene på alle punkter på nær to. Se figur 1. Og det gælder både inden for politik og i erhvervslivet. I politik er kvinder bedre til at indgå kompromiser og opføre sig ordentligt. I erhvervslivet er de dygtigere til at motivere de ansatte og forhandle aftaler på plads.

Kvinder er bedre ledere, end mænd" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/64ed0-van_figur01_kvinder-har-haardere-vej-til-toppe.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/5986c-van_figur01_kvinder-har-haardere-vej-til-toppe.png | Forstør   Luk

Kvinder skal arbejde hårdere for at gøre sig fortjent til topposterne i både amerikansk politik og erhvervsliv, mener amerikanerne. Næsten lige så mange peger på, at både virksomhedsledelser og vælgere holder sig fra at ansætte eller vælge kvinder.  

Kilde: Pew Research Center, 2015 [/graph]

Det samme billede tegnede sig, da konsulenthuset Zenger Folkman sidste år bad flere end 200.000 amerikanere vurdere deres chefers lederevner. Som Mandag Morgen skrev dengang, klarede kvinderne sig også her bedre end mændene.

Også Ernst & Young kom frem til samme konklusion sidste år. Her viste en analyse af 22.000 af E&Y’s kunder, at virksomheder med kvinder i bestyrelse og ledelse klarer sig bedre end mandsdominerede selskaber.

Alligevel er der stadig langt mellem kvinderne på de amerikanske topposter.

Da det for et par uger siden blev offentliggjort, at Hillary Clinton stiller op til præsidentvalget til næste år, udlagde flere kommentatorer det som første gang, at en kvinde har en reel chance for at indtage Det Hvide Hus. Men selvom det skulle lykkes Clinton at gå hele vejen, er det ikke kvinderne, der fylder mest i amerikansk politik. Kun hver femte senator eller kongresmedlem er kvinde.

I erhvervslivet ser det ikke meget bedre ud. Kun 23 ud af landets 500 største virksomheder har en kvindelig adm. direktør. Og når man ser på alle amerikanske virksomheder, er kun 15 pct. af bestyrelsesmedlemmerne kvinder, selvom de f.eks. er overrepræsenteret på de videregående uddannelser.

Herhjemme hænger topposterne uden for politik heller ikke på træerne. F.eks. har mænd 2,5 gange så store chancer for at lande en chefstilling som kvinder, viste en undersøgelse, som Djøfs analysebrev DeFacto foretog i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sidste år.

Og det har ikke ændret sig det store de seneste 10 år. Andelen af kvindelige topledere i den private sektor er således blot steget fra 4 til 6 pct., viser en opgørelse foretaget af Ligestillingsministeriet. Og i de børsnoterede danske selskaber er blot 12 pct. af bestyrelsesposterne besat af kvinder. Hvis man trækker de medlemmer fra, som er valgt af medarbejderne, er vi nede på seks pct.

På Christiansborg ser det imidlertid bedre ud. Kvinder og mænd har de senere år været nogenlunde lige repræsenteret i partitoppene og i ministerbilerne, men når Danmarks første kvindelige statsminister udskriver valg, bliver det alligevel domineret af mænd. Sidste uge offentliggjorde DR en undersøgelse, der viser, at kun hver tredje folketingskandidat er kvinde.

Kvinder bliver holdt tilbage

Amerikanerne mener, at ubalancerne skyldes, at kvinder skal gøre mere for at bevise deres værd, end mændene, viser Pew Research Institutes undersøgelse. De peger også på, at både virksomhedsledere og vælgere stadig holder sig tilbage fra at ansætte og stemme på kvinder. Se figur 2.

[graph title="Kvinder har hårdere vej til toppen" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Pew Research Center, 2015 

Især de adspurgte kvinder mener, at deres køn skal arbejde hårdere, end deres mandlige kolleger, for at få plads i toppolitik eller få deres faste gang på direktionsgangene. 52 pct. af kvinderne mener, at der skal ekstra knofedt til for at komme til tops i politik, mens 47 pct. mener, at de skal arbejde hårdere for chefstillingerne i erhvervslivet. For mændene er tallene hhv. 33 og 28 pct.

Det er da heller ikke alle, der tror, at skævheden kommer til at fortage sig foreløbig. 53 pct. af de adspurgte mener, at mænd også i fremtiden kommer til at sidde tungt på magten, mens 44 pct. svarer, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer balance mellem kønnene i samfundets øverste lag.

Hvis det skal gå hurtigere, agiterer kvindeforkæmpere for at indføre kønskvotering. Norge har f.eks. indført lovkrav for, hvor mange kvinder virksomheder skal have i deres bestyrelser. Det har fået andelen til at stige fra 9 pct. til 40 pct. på få år.

Andre steder har kvinderne overtaget ledelserne i virksomhederne uden kvoter. På verdensplan har tre lande flere kvindelige ledere end mandlige, viser en opgørelse, som datamediet Factocean.com har lavet. Det drejer sig om Jamaica, Colombia og Saint Lucia.

Danmark ligger ifølge Factocean nummer 68 på listen over lande med den største andel kvindelige ledere. USA ligger nummer 15. Til gengæld er Danmark det femtemest ligestillede land, lyder konklusionen i en analyse, World Economic Forum offentliggjorde sidste år. Her havner USA til sammenligning på 15.-pladsen. 

Forrige artikel Fem krav til en ægte innovativ virksomhed Næste artikel Det handler ikke om økonomi men om etik og moral

Danmarks vigtigste ægteskab

Danmarks vigtigste ægteskab

Den alliance, der blev indgået på DI's topmøde mellem regeringen og erhvervslivet, kan gøre konferencen til en af de hidtil mest skelsættende og konstruktive begivenheder i klimakampen, vurderer Erik Rasmussen. Men den skaber også meget høje forventninger.

Nyt Job: Sass bliver lobbyist for kapitalfonde

Nyt Job: Sass bliver lobbyist for kapitalfonde

Det er lidt af et scoop for kapitalfondenes brancheforening, at de nu kan lade sig repræsentere af en tidligere erhvervsminister med et kæmpe politisk netværk og tætte bånd til den siddende regering.

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

KOMMENTAR: Der er brug for at opfinde en helt ny model for virksomhedsledelse, hvis verdens mål for klimaet skal efterleves. Erik Rasmussen håber, at dansk erhvervsliv vil gå foran i det udviklingsarbejde, og skitserer her seks af de spørgsmål, ledelser kan starte med at stille sig selv, hvis de vil i gang med at omstille deres egen virksomhed eller organisation.

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.