Lad tvivlen komme jeres innovation til gode

I modsætning til innovation baseret på tendenser her og nu beskæftiger ’langsom’ innovation sig med varige mønstre i samfundet, der radikalt vil ændre udviklingen i et længere tidsperspektiv.

”Lad tvivlen komme ham til gode”, eller på engelsk giv ham ”the benefit of the doubt”. Det er to rummelige udtryk, men især er jeg forelsket i den internationale udgave, fordi den betoner fordelen ved det at tvivle.

Ofte opfattes tvivl som noget negativt i organisationer. Tvivl er jo det modsatte af handling, og hvis der er noget, som ledere hader, så er det mangel på handling. Helt tilbage til Johann Wolfgang von Goethe kender vi udtryk som ”tvivl kan fjernes gennem handling”.

Men i disse accelererende tider er de hurtige handlinger måske ikke altid den rigtige vej at gå. Der kan helt sikkert siges mange gode ting omkring effektive innovationsprocesser eller udviklingstiltag såsom hachkathons, pretotyping og lignende, men der findes også et alternativ eller måske nærmere et supplement, som er mere gradvist og mindre i skala.

Langsom kultur versus hurtig

Den amerikanske antropolog Grant McCracken taler om slow culture som modsætningen til nutidens fast culture. Hvor den hurtige kultur domineres af trendspottere, der monitorerer de sociale medier for hele tiden at kunne rapportere og berette om højaktuelle tendenser, så går slow-kulturen i en anden retning og modsætter sig trangen til konstant at mobilisere og kapitalisere på nuet.

Som Sam Ford og Federico Rodriguez Tarditi skriver i deres Harvard Business Review-artikel om samme emne, så er slow culture tvivlerens tilgang til innovation. Nu taler McCracken ikke så meget om innovation, så den sproglige oversættelse er min, men tankegangen eller mindsettet, om man vil, går igen.

Den langsomme kultur og ditto innovation er nysgerrig efter at spotte mønstre. Mønstre er her ikke lig med tendenser, for hvor tendenserne er de umiddelbare og de hurtige, så er mønstrene nærmere de tunge, men ikke hastige udviklinger i samfundet. Som Ford og Rodriguez påpeger i deres artikel, er mønstre en udvikling, man ser komme, men som ikke nødvendigvis kommer til at transformere virksomheden nu og her. Det er f.eks. forståelsen af, at de selvkørende biler langsomt, men samtidig radikalt, vil forandre jobmarkeder og forretningsmodeller; og så er det på baggrund af denne forståelse og dybe indsigt, at man efterfølgende udvikler nye strategier for at imødekomme og drage fordel af transformationen.

Løbende tvivl

Når man ’innoverer langsomt’, tvivler man løbende. Man accepterer, at svaret ikke nødvendigvis ligger lige for, og man søger efter mønstre, der ufravigeligt kommer til at udfolde sig og vil få stor indflydelse og betydning, uden at man fra starten kan forudsige hvilken, og derfor må man igennem utallige iterationer, før man knækker nødden.

Den langsomme innovation beskæftiger sig ofte med muligheder, der typisk ikke står øverst på prioritetslisten. Det gør de ikke, fordi de måske ikke vil påvirke organisationen inden for det næste kvartal eller år, men omvendt kan de meget vel gøre det om X antal år fra nu.

Det er blot ikke et særligt godt salgsargument over for ledelsen, når du skal retfærdiggøre, hvorfor I også skal innovere langsomt med henblik på at udnytte disse fremtidige muligheder eller løse disse fremtidige problemer.

Mit bedste råd i den forbindelse er at minde ledelsen om en eviggyldig sandhed inden for innovation: Nogle gange må man sætte tempoet ned for siden at kunne sætte det op.

Forrige artikel Tænk, hvis det offentlige Danmark gik forrest med etisk handel Tænk, hvis det offentlige Danmark gik forrest med etisk handel Næste artikel Også i Europa gør politik en forskel, Løkke Også i Europa gør politik en forskel, Løkke

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.