Lang vej til verdensklasse

Sundhedssektoren og de ansvarlige politikere må nytænke, hvordan de skaber langt mere tilfredse brugere.

Det er et alvorligt wake-up call, sundhedssektoren i dag modtager fra danskerne. TrygFondens og Mandag Morgens store kortlægning af danskernes oplevelse af sundhedsvæsenet har ét klart overordnet budskab: I gør det ikke godt nok. Vi er ikke overbeviste om, at I leverer den behandling, vi kunne forvente. Gennemsnitskarakteren på 6,7 for den samlede oplevelse og 5,4 for sammenhængen er et entydigt og meget kritisk signal.

Undersøgelsen afslører et tankevækkende paradoks. Igennem en længere årrække har hele sektoren haft stærkt fokus på patienternes rolle. En lang række af rapporter, forsøg og kvalitetsmodeller har haft det ene formål at sætte patienten i centrum. Alligevel scorer sektoren ubehageligt lave karakterer på patienternes oplevelser. Nu har Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL så barslet med et nyt sæt af kvalitetsmål i endnu en bestræbelse på at øge behandlingskvaliteten. Spørgsmålet er blot: Hvorfor skulle det lykkes denne gang? Hvad kan sikre det store gennembrud?

Spørgsmålet aktualiseres ikke mindst af den del af undersøgelsen, der viser, at læger og sygeplejersker er den mest kritiske gruppe over for evnen til samarbejde, i hvert fald når det vurderes inden for det enkelte sygehus. Det vil sige, at de direkte medansvarlige for behandlingskvaliteten har de mindste forventninger. Sektoren bliver derfor nødt til at rette et kritisk blik mod de interne processer og se på, hvilke barrierer der forhindrer, at de mange visioner bliver til hverdag.

LÆS OGSÅ: Alarmerende mistillid til sundhedsvæsenet

I Politiken fredag den 3. juni gav en vordende men desillusioneret sygeplejerske en malende beskrivelse af hverdagen på et sygehus. ”Det er kontrasten mellem virkeligheden og teorien, der gør mig desillusioneret,” skrev hun i et debatindlæg. Hun gav det omsiggribende bureaukrati ansvaret for, at hun havde meget blandede forventninger til sin karriere som sygeplejerske. Man skal heller ikke have været indlagt mange gange på et stort dansk sygehus, før man oplever afstanden mellem de ambitiøse kvalitetsmål og hverdagen på en overbelagt sengeafdeling.

Undersøgelsen er meget omfattende og rejser derfor en lang række centrale spørgsmål, der nødvendigvis må besvares, hvis vi nogensinde skal indfri drømmen om et sundhedsvæsen i den verdensklasse, vi så ofte har sat som mål, men har så svært ved at nå. Et af dem handler om et forkert eller for snævert produktivitetsbegreb. Sygehussektoren har ved mange lejligheder fremhævet sin produktivitet – flere patienter hurtigere igennem systemet til færre penge. Det har været et mål i sig selv. Men ikke nødvendigvis for patienterne og de pårørende, hvoraf mange i denne undersøgelse tvivler på, om de får den rette behandling. Tempo og kvalitet skal følges ad.

Man kan måske opfatte undersøgelsens lave karakterer som brugernes respons på et ensidigt produktivitetsjag. Produktiviteten steg, men kvaliteten faldt – sammen med karaktererne. Undersøgelsen udfordrer også de tilbagevendende Landsdækkende Undersøgelser af Patienttilfredsheden (LUP). De har år efter år givet sundhedsministre og regionsformænd anledning til at fremhæve, hvor glade danskerne er for deres sundhedsvæsen. Men her er der et eller andet, der ikke rimer, hvilket rejser spørgsmålet, om LUP-projektet skal omlægges eller gøres mere fintmasket.

Undersøgelsen sender mange klare budskaber. Men de peger alle i samme retning: Sektoren og de ansvarlige politikere må nytænke, hvordan de skaber langt mere tilfredse brugere. Det er ikke tilstrækkeligt at opstille overordnede mål, hvis ikke det bagvedliggende system er gearet til eller forberedt på at opfylde dem. Der er brug for nye incitamentsstrukturer, der sætter lige så klare kriterier for patientoplevelsen som for produktiviteten og de økonomiske målsætninger – hvordan produktivitet og kvalitet forenes. En række forsøg er i gang, men for at de skal blive til virkelighed og sikre det store gennembrud, skal vi åbenbart udfordre hele det mindset, som sundhedssektoren bygger på, og som meget handler om at behandle sygdomme.

LÆS OGSÅ: Vi vil hjælpe os selv og hinanden gennem sygdom

Den må i langt højere grad se sig selv som en servicesektor, der ud over sin kerneydelse – at kurere sygdomme – skal tilbyde sine kunder den bedst mulige oplevelse i den måske vanskeligste periode i deres liv. I det perspektiv er sundhedsvæsenet den vigtigste serviceudbyder i Danmark, fordi ydelserne bestemmer liv, førlighed og overlevelse for hundredtusinder af mennesker. Her er kun de bedste karakterer gode nok.

Den positive nyhed er, at brugerne er parate til at blive en del af løsningen, ja, nærmest forlanger det. Undersøgelsen viser nemlig, hvor stort behov danskerne har for at blive direkte involveret i deres behandlinger og herunder udfordre lægernes beslutninger. Det bekræfter, at patienterne – og deres pårørende – måske er sundhedsvæsenets største og mindst udnyttede ressource. Men det kræver såvel nye holdninger som nye processer at imødekomme det behov.

Med undersøgelsen har danskerne givet deres vurdering af den samlede danske sundhedssektor og uddelt deres karakterer – som ikke er prangende. Det rejser spørgsmålet om, hvilket sundhedsvæsen vi ønsker, om vi fortsat tror på verdensklassen, og hvad der skal til for at blive optaget i den. Et minimum er nok et 8-tal med en pil opad. Ikke mange servicesektorer ville være tilfredse med mindre. Og det skal den danske sundhedssektor heller ikke være.

Henstillingen fra danskerne er ikke til at tage fejl af – og de fortjener, at den bliver taget alvorlig. Det er deres liv, det handler om.

LÆS OGSÅ: Rapporten fra Mandag Morgen: "Sundhedsvæsenet – ifølge danskerne"

 

Forrige artikel Danskerne tror på alternativ behandling Danskerne tror på alternativ behandling Næste artikel Alarmerende mistillid til sundhedsvæsenet Alarmerende mistillid til sundhedsvæsenet

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

KOMMENTAR: Kun med et meget stærkt folkeligt mandat i ryggen kan en britisk regering udskrive en ny folkeafstemning. Og hvis ingen politikere er parate til eller i stand til at opnå det mandat, må briterne gennemføre Brexit så hurtigt som muligt.

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

KOMMENTAR: Hvis en ny global krise rammer, vil vi så kunne rejse det nødvendige niveau af globalt samarbejde og støtte? Sandsynligvis, men spændingerne mellem den globaliserede verdensøkonomi og den voksende nationalisme i international politik er en voksende trussel.