Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Af Mads Thimmer
CEO og medstifter af Innovation Lab

I lang tid har skabelonen for en topchef været en, der “skærer ind til benet” og “trimmer organisationen” uden tøven. 

Koldblodige resultatskabere, der “leverer varen”. Gode netværkere, der holder sig væk fra sprængfarlige emner som politik, religion og seksualitet.

Men denne klassiske ledertype får i stigende grad konkurrence af en ny type: lederaktivisten.

Her er holdning og handling forenet i en beslutningstagerkrop. Og der er selvsikker dokumentationstæft via sociale medier og en evne til at mobilisere sine følgere, herunder sine medarbejdere, omkring enkeltsager og pludselige handlinger, der kan illustrere det bagvedliggende værdisæt.

At være aktivist er dog ikke noget, man bare lige gør. Først og fremmest skal du vise din dedikation til din sag gennem konsekvent handling over tid. Og det går heller ikke at have en nobel sag, hvis den føres ud i livet per tvangsdekret af medarbejdere, der ellers ikke mærker meget til de store ord.

Lad os se på et par eksempler.

Patagonia vs. Starbucks

Yvon Chouinard, stifter af tøjmærket Patagonia, er prototypen på en lederaktivist. Med sit slogan ’We are in business to save the planet’ har han gjort sit lille lilla brystmærke til adelstegn for urbane hipstere, der skal balancere outdoor-moden med tydelig klimaetisk overbevisning.

Han har startet bevægelsen “1% for the planet", hvor virksomheder giver en procent af deres omsætning til værdige klimaindsatser. Det har gjort Patagonia til den nye casekæledægge på MBA-programmerne på for eksempel Harvard Business School, der før havde virksomheder som Exxon Mobil som favoriteksempler på eksemplarisk ledelse.

Det vil være utænkeligt i dag. Patagonia har nemlig også – ud over aktivistiske tiltag som at donere sin Trump-initierede skattegevinst på 10 millioner dollar til klimaformål – firedoblet sin omsætning de seneste tre år. Det kan nemlig betale sig at være aktivistisk i sin ledelse.

Det var måske også den pointe, Starbucks-bossen Howard Schultz havde skrevet sig bag øret, da han instruerede hele sin barristahær i at skrive "Race Together" på alle papkrus, de langede over disken, som et opråb mod racisme.

Problemet var, at det var lidt for corny, selv for USA, og Schultz blev latterliggjort på de sociale medier. Det bliver, i parentes bemærket, generelt interessant at se, hvor mange fejlslagne lederaktivister, der bliver afsløret i at kidnappe den gode sags tjeneste i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen. Eller bare ender med at fremstå sådan, hvilket kan være lige så slemt.

De danske eksempler

Den gode sag kommer i mange afskygninger. Herhjemme er skikkelser som Selina Juul blevet kendis og allemandseje for en sag, der ikke ville have fået mange op af sofapuderne for en håndfuld år siden, nemlig madspild. Og Rane Willerslevs kamp mod kedsommeligheden på Nationalmuseet er blevet lørdags-tv.

Aros’ direktør, Erlend Høyersten, varslede lovbrud under coronanedlukningen for at kunne åbne sit kunstmuseum, til manges applaus, og fik dedikeret et bad boy-cover af Magisterbladet. Og Grundfos-bossen Mads Nippers indlæg på LinkedIn får hele hære af profiler til at rejse sig i begejstring, hver gang han trutter i verdensmålene og leverer opråb til det grøn-blå Erhvervsdanmark om at følge det gode eksempel fra Bjerringbro. 

I det offentlige var Thyra Frank også helgenkåret lederaktivist inden for ældreplejen indtil sit tindefald som ældreminister. Det er åbenbart nemmere at være flammende værdikæmper som lederaktivist end som politiker – en eftertanke værd.

At politikere trods alt også kan brænde igennem med lederaktivisme, viste Canadas modebevidste premierminister, Justin Trudeau, for nylig, da han knælede i Ottawa, halvt i sympati med antiracisme-demonstrationer, halvt i åbenlys opposition til sin sydlige kollega Trump, hvis egen reaktion, “When the looting starts, the shooting starts”, talte til en lidt anden type følgere. I dobbeltforstand lederaktivisme og klar, symbolladet handlingspolitik.  

Det starter i din baghave

Hvis du tror, at det er nok at sætte SDG-nålen i reverset for at springe ud som inspirerende lederaktivist, kan du godt tro om. I det hele taget er de 17 verdensmål fine og universelt vedtagne, målfaste goder, som giver lige så meget ny opmærksomhed og anerkendelse som at omtale sine medarbejdere som “min største ressource”.

Essensen af aktivisme er, at handlinger viser vejen. Ledelsen skal eksemplificere en overbevisning, ikke bare kommunikere den. Og der må aldrig vise sig en sprække af uoverensstemmelse mellem idealer og virkelighed, så falder shitstormen tykt om ørene på dig.

Det skal være naturligt. Bare spørg Al Gore, hvordan verden så på hans glæde ved tunge, benzinslugende firhjulstrækkere og hans elopvarmede swimmingpool. Det var tæt på at fjerne fokus fra hele hans både tidlige, velformulerede og prisværdige indsats for klimabevidstheden.

Din sags fremme afhænger nemlig i helt uhyggelig grad af din evne til at være og agere kongruent med dine idealer som lederaktivist. Et brist mellem idealer og virkelighed kan få selv noble sager til at fremstå lige så forlorne som den lederaktivist, der har lånt sine pyntefjer fra den.

Og så er det ikke blot en enkeltpersons omdømme, det går ud over. Det er langt mere skadeligt, hvis indsatser for klima, fødevarer, ligestilling eller antiracisme kommer til at lide under lidt for imageivrige lederaktivisters mangel på integritet.

Det kan derfor være værd at se på nogle grundtrin på vejen til at blive en succesfuld lederaktivist – jeg har valgt at inddele det i 5 hovedpunkter. Se tekstboks nederst.

Du høster en række fordele

For dine nærmeste lederkolleger giver det stor anerkendelse, at der er konsekvens i dine handlinger, som er bundet op på noget større. Om man er enig eller ej, så giver det respekt og tryghed i samarbejdsrelationer, og du vil se, hvordan folk flokkes omkring dig.

Passion gavner, glæder og smitter. For medarbejdere betyder det, at der er klar retning og et mindset, man kan gå ombord i og gøre sit eget. Det betyder enormt meget for kulturen og for muligheden for at tiltrække en ny generation af talenter. 

For dig selv kan en genfødsel som din organisations Jeanne d’Arc betyde en klarhed og nemhed, når der skal træffes beslutninger, og en frihed, når der skal handles. Jovist, der vil være nederlag, men de er en del af rollen og rummer en masse mulighed for at træde i karakter og vise holdningers værd i modgang.

Og, ikke mindst, så er det ganske afstressende ikke at skulle løbe spidsrod mellem andres forventninger – men i stedet kunne koncentrere sig om at udleve sin allerinderste overbevisning.

5 tip til ledere med en aktivist i maven

Vælg noget, du brænder for

Sagen kan skifte, den kan være lille eller stor, men brænd for den, føl den naturligt, og lad være med at vælge en sag, der er “oppe i tiden”. Se for eksempel på estiske Rasmus Rask, hvis isfirma er helt igennem bæredygtigt. Han har som sideaktivitet startet effektive bevægelser mod mobning i skoler og mod alkoholisme og alkoholreklamer. Hjertesager er næsten blevet hans kerneforretning.

Lev din sag

Handling banker ytring, så sørg for at gøre noget, der illustrerer din holdning. Sæt ting i bevægelse i de retninger, du tror på. Vær klar til at yde ofre, krydse grænser, bryde regler og normer. Tænk hele tiden i konkrete og meningsfyldte handlinger, der er naturlige forlængelser af dine idealer. Lav gerne planer for handlinger, men vær mere opmærksom på de pludseligt opståede muligheder. Se det som happenings, ikke som marketing.

Forvent modstand 

Se det som en mulighed, når meningsmodstandere langer ud efter dig – det er en god anledning til at vise sit standpunkt. Glæd dig over dine haters – de kan hjælpe dig med at lokke andre ”vildfarne” inden for hørevidde af dit budskab. Men husk, at aktivister lever ved fronten, handlende, og ikke bag en masse posts med gode intentioner, så fortab dig ikke i debatter.

Giv videre 

Tænk på, hvordan du kan hjælpe andre ved at give dem din tid, give dem anerkendelse, støtte eller på andre måder bakke op om andre, der taler ind i samme sag. Teslas Elon Musk har gjort et stort nummer ud af at åbne patenter, som kan fremme elbiludviklingen. I dag er Tesla en af verdens mest værdifulde bilproducenter. Hvad kan du give, som tjener din sag og gør den større – så det kan komme positivt tilbage?

Kryds aldrig målstregen 

Uanset om det er en kamp for firedages arbejdsuge, den hierarkiløse organisation eller et multikulturelt arbejdsklima, så sørg for at formulere det som en ambition, der er ubegrænset. Det giver en retning, der altid vil være der, og en ledetråd, som alle kan smide handlinger efter. Maleren Henri Matisse sagde, at han havde et perfekt billede i sit hoved, men sørgede altid for aldrig at male det, for så ville han være færdig som maler.

---

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel En sløv grøn kickstart En sløv grøn kickstart Næste artikel Fremtidens arbejde kalder Fremtidens arbejde kalder

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.