Løkke satser på VM-bæltet i grøn finansiering

Lars Løkke Rasmussens vil gøre Danmark til bannerfører for at sikre massive private investeringer i den grønne omstilling, når G20-landenes energiministre og globale erhvervsledere i denne uge mødes i København til en af årets store erhvervsrettede begivenheder om grøn omstilling.

Claus Kragh

Når Mærsk og Ørsted lægger den fossile energis æra bag sig, og når Facebook og Google bygger datacentre for milliarder i Danmark, fordi de kan få grøn vindmøllestrøm, er det kontante beviser for det grundliggende skifte, der er ved at ske i økonomien som konsekvens af den globale klimapolitik.

Gamle teknologier dør, og nye vokser frem. Den grønne omstilling er blevet big business for verdens førende virksomheder, og forude venter årtier med investeringer i multimilliardklassen i vindmøller, solceller og andre grønne teknologier. Det fremgår af en ny rapport fra den anerkendte amerikanske tænketank, Ceres, som konstaterer, at 2017 blev det historiske vendepunkt, hvor investeringsdynamikkerne på energimarkederne skiftede til fordel for rene energiteknologier, der i stigende grad udkonkurrerer fossil energi og atomkraft.

Det er dette momentum, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil gribe, når han torsdag eftermiddag går på talerstolen som afslutning på topmødet mellem G20-landenes energiministre i Eigtveds Pakhus i København. Statsministerens publikum vil være ministre og højtstående repræsentanter for lande, der står for 90 pct. af verdens investeringer i ren energi, og som er ansvarlige for 75 pct. af verdens CO2-udledninger.

Danmark er sammen med EU og de øvrige nordiske lande værter for det niende ministermøde i det såkaldte Clean Energy Ministerial (CEM), der har udviklet sig til et vigtigt forum for global udveksling af de bedste teknologiske og politiske løsninger inden for den grønne omstilling.

Det er en stor fjer i hatten for Danmarks og Sveriges regeringer, at man har fået det store energi- og klimapolitiske topmøde til København, hvor man så at sige har pakket topmødet ind i betegnelsen Nordic Clean Energy Week med i alt 146 relaterede events på begge sider af Øresund – 90 i Malmø og 56 i København. Samlet set ventes flere end 1.000 politikere, embedsmænd, organisationsfolk og erhvervsledere at besøge Øresundsregionen i forbindelse med begivenhederne.

Og for statsminister Lars Løkke Rasmussen er det en stor mulighed for at udvise globalt lederskab på den grønne dagsorden, hvilket ellers har voldt Løkke store kvaler – både på klimatopmødet COP15 i København i 2009 og i forbindelse med GGGI-sagen i 2013, hvor Løkkes store rejseudgifter som formand for den sydkoreanske klimaorganisation nær havde kostet ham den politiske karriere.

Løkke har siden sommeren 2017 lagt stadig større vægt på den grønne dagsorden – både hjemme i Danmark og på den globale scene. I september 2017 lancerede statsministeren det nye såkaldte P4G-initiativ, hvor Danmark arbejder sammen med en række lande, byer, regioner og globale organisationer om at promovere grøn vækst og erhvervsudvikling baseret på FN’s 17 verdensmål. Løkke, der har indsat Ulla Tørnæs (V) som formand i P4G, annoncerede i slutningen af april, at første P4G-topmøde kommer til at finde sted i København 19. og 20. oktober, og det er ifølge danske embedsmænd et helt centrale formål med statsministerens tale på torsdag at bygge bro fra det aktuelle møde i København til P4G-topmødet i efterårsferien. Se figur 1.

1.000 milliarder dollar om året

Statsministeren og energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt har på CEM-mødet valgt at fokusere kraftigt på finansieringen af den grønne omstilling, hvor Danmark ikke mindst på vindmølleområdet har nogle unikke erfaringer med at få private investorer til at sætte penge i de store havvindmølleparker. Ørsted var, mens selskabet stadigt hed DONG, blandt globale pionerer i forhold til at udvikle de teknologiske og finansieringsmæssige kompetencer, der gjorde pensionskasserne PensionDanmark og PKA og den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs interesserede i havvindmøller.

Siden har den grønne kapitalfond Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der blev grundlagt af de nøglemedarbejdere, som blev fyret fra DONG, udviklet sig til en global frontløber inden for grøn finansiering med milliardinvesteringer i Nordvesteuropa, USA og Asien. CIP blev grundlagt 2012 og har i dag 60 medarbejdere og investeringer på knap 50 milliarder kr. under forvaltning.

Disse danske pionerer optræder alle ved det såkaldte Clean Energy Investment Forum, som Dansk Industri lægger hus til tirsdag d. 22. maj i samarbejde med blandt andre regeringen, OECD, Verdensbanken, Den Europæiske Investeringsbank og GGGI.

Her taler blandt andre USA's viceenergiminister Dan Brouillette om emner som mobilisering af kapital og udvikling af investerbare projekter. Og deltagerne tæller både danske topfolk som Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark, Peter Damgaard Jensen, adm. direktør i PKA, og Jakob Baruël Poulsen, partner i CIP, foruden nogle af verdens største investorer, som amerikanske BlackRock og tyske Allianz, blandt tilhørerne.

Netop de store havvindmølleparker betragtes i dag ifølge den amerikanske tænketank Ceres som de mest modne grønne investeringsprojekter i det marked, som ifølge Ceres er tæt på at nå de 1.000 milliarder dollar om året på verdensplan, hvilket man i 2014 betragtede som det nødvendige investeringsbehov. Ceres konstaterer i sin rapport, at europæiske havvindmølleparker i dag kan etableres med kapitalomkostninger på bare 2 pct., og at disse projekter er populære blandt investorer, fordi de giver stabile, lange afkast til institutionelle investorer.

Plads til forbedringer i Danmark

Connie Hedegaard, tidligere EU-kommissær og energi- og klimaminister, hilser det velkomment, at man fra den danske regerings side gør særligt meget ud af investeringsdelen, fordi det både er nødvendigt og muligt i de kommende år at mangedoble investeringerne i rene energiteknologier.

”Der er mange danske aktører, der har styrker inden for det her. Og det er godt, fordi det virkelig er det område, der skal rykke,” siger Hedegaard.

”Man kan sige, at vi i Danmark har nogle praktiske eksempler på, hvordan man kan få konkrete projekter op at stå. Men hvis man tager et område som krav til investorer om at dokumentere risici forbundet med både klimaforandringer og klimapolitiske omlægninger, er vi ikke forrest. Der er svenskerne i gang med noget spændende ny regulering, og Kommissionen er kommet med et stort udspil, som nu skal forhandles,” siger Hedegaard og tilføjer:

”Danmark er pænt med og kan sagtens snakke med og har praktiske eksempler. Men de store danske banker ikke ligefrem frontløbere, og vi har som land ikke noget systemisk tænkning i forhold til finansiering af den grønne omstilling.”

Tilbage står, at Lars Løkke Rasmussen er i fuld gang med at markere, at han fortsat agter at spille med helt fremme, når det gælder den globale grønne dagsorden. Det viste han senest i sidste uge, da han var til grønt topmøde i Wien sammen med Arnold Schwarzenegger, der ifølge statsministeren er ”en grøn actionhelt”. Og det var det, han insisterede på i sin åbningstale i Folketinget i oktober sidste år:

”I 12 af de seneste 16 år, hvor vi har styrket vores grønne position, har Danmark haft en borgerlig-liberal regering. Det giver ikke os patent på den grønne omstilling, men det viser, at det ikke passer, når andre forsøger at tage det,” sagde Løkke.

LÆS OGSÅ: Portrætinterview med generalsekretær i Clean Energy Ministerial, Christian Zinglersen: Danskeren, der forbinder energiens stormagter.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu