EU satte farten op, men el-bilerne stod stille: Sådan gik det med Mandag Morgens forudsigelser

Mandag Morgen har gennem tre årtier haft blikket rettet mod fremtiden: den udvikling, der ligger lige om hjørnet, eller de tendenser, der vil vende op og ned på politikken, økonomien, forretningsplanerne eller velfærden. Her er fem af spådommene – og en status på deres opfyldelse.

SPÅDOMMEN: Den første udgave af Mandag Morgen udkom i november 1989. Dengang EU hed EF, og kun et par år efter daværende statsminister Poul Schlüter havde sagt: ”Unionen er stendød.” Men den analyse var Mandag Morgens stifter, chefredaktør Erik Rasmussen, ikke enig i: ”EF sætter farten op – med eller uden Danmark og England,” skrev han og de andre forfattere i den allerførste analyse i det nye ugebrev. De troede på visionen i den daværende kommissionsformands, Jaques Delors, ambitiøse ønskeliste for EU, som ellers stod i skarp modsætning til både de hjemlige politikere og den nationalistiske Margaret Thatchers frihandelsvision på det europæiske marked.

HVAD SKETE DER? EF blev til en union og er vokset fra 12 medlemslande i 1989 til 28 medlemslande i dag – en udvidelse, der har gjort EU til en global aktør. Forudsigelsen af ’mere union’ kom til at holde stik, men det hører med, at Storbritannien og Danmark længe bremsede den udvikling. Nu er der igen kommet fart på integrationen, efter finanskrisen var ved at tage livet af euroen, og efter et flertal af briterne i sommeren 2016 stemte for at forlade EU. EU udvikler sin "strategiske autonomi" gennem styrkelse af de ydre grænser, euroen og det militære samarbejde.

SPÅDOMMEN: I starten af 90’erne var massefyringer noget af det, der fyldte de daglige medier. Blandt andet på den baggrund vurderede Mandag Morgen i 1994, at de danske virksomheder fremover skulle tage et større socialt samfundsansvar i deres udviklingsstrategier. ”Hvis den industrielle udvikling ikke er i stand til at skabe stabile velfærdssamfund, vil der i stigende grad blive stillet kritiske spørgsmål ved værdien af den frie markedsøkonomi,” skrev Mandag Morgen blandt andet.

Login