Manglen på hænder i ældreplejen sætter ny dagsorden for velfærden

Det er manglen på arbejdskraft snarere end penge, der bliver den største velfærdsopgave at få styr på for landets lokalpolitikere på den anden side af kommunalvalget. Opgaven er monumental og kræver en modernisering af kommunernes rolle som arbejdsgivere.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau/Scanpix
Jens Reiermann

Sceneskifte i fortællingen om velfærden i Danmark. 

Serie: Skelsættende kommunalvalg

Kommunerne skal komme med nye løsninger på en række store udfordringer, som stiller krav i sværvægtsklassen til de nyvalgte politikere på den anden side af kommunalvalget den 16. november.

Over de kommende numre sætter Mandag Morgen fokus på fire af de største udfordringer:

  • Mandag den 11. oktober: De manglende hænder – Kommunerne er storleverandør af velfærd, men de har ikke folk til at udføre jobbet.
  • Mandag den 25. oktober: Klimakrisen – Unge vælgere sætter for første gang klima helt i top på kommunalvalgets dagsorden.
  • Mandag den 1. november: Sundhed i nærheden – Kommunerne skal skabe et sundhedsvæsen tæt på borgerne – og uden for sygehusene. Arbejdet går i gang nu.
  • Mandag den 8. november: Unge uden uddannelse – Alt for mange unge får stadigvæk ikke en uddannelse. Det gælder i mange kommuner, men ikke i alle. Udkantskommuner kan blive rollemodeller.

De nyvalgte medlemmer af kommunernes byråd skal ikke længere hovedsageligt koncentrere sig om, hvordan de vil finde pengene til velfærden. De skal nu først og fremmest fokusere på at finde de medarbejdere, der kan løse opgaverne. Det gælder ikke mindst i ældreplejen, siger Michael Ziegler (K), der er borgmester i Høje-Taastrup og formand for Løn- og Personaleudvalget i KL.

”Vi er ikke bare dér, hvor det handler om at finde pengene til den service, de ældre har brug for, men også om, hvordan vi kan få de hænder og de medarbejdere, der skal udføre opgaverne.” 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu