Mediernes kapløb mod bunden

Mediernes pressede økonomi og den stadig hårdere konkurrence om breaking news har ført til et journalistisk kapløb mod bunden. Det dokumenteres i en opsigtsvækkende og omfattende analyse, som er udarbejdet af medieforskere fra Danmark, Storbritannien, Tyskland og Frankrig. Skandaler og personsager løber med opmærksomheden på bekostning af politiske diskussioner om centrale samfundsudfordringer. Herhjemme er Christiansborg blevet en medieboble, hvor den politiske journalistik produceres til kilderne og kollegaerne i et stadigt mere opskruet tempo. Sagen om DR’s berygtede exit-prognose viser, at dømmekraft og kvalitetskontrol risikerer at blive suspenderet, når systemet går i selvsving.

Den politiske journalistik er i krise. I Danmark og en række andre lande har mediernes pressede økonomi og stadig hårdere konkurrence om breaking news ført til et journalistisk kapløb mod bunden. Det giver næring til en proces, hvor borgernes tillid til både politikere og journalister hele tiden når nye lavpunkter, i takt med at det opskruede nyhedstempo accelererer.

Krisen i den politiske journalistik dokumenteres i en opsigtsvækkende og omfattende analyse, som er udarbejdet af en gruppe medieforskere fra Danmark, Storbritannien, Tyskland og Frankrig, og som udkom i bogform før jul.

Den danske medieforsker Rasmus Kleis Nielsen, Roskilde Universitet, er en af to hovedforfattere, mens lektor Mark Ørsten har bidraget med et kapitel om den politiske journalistik i Danmark.

Login