Merkels Tyskland og den nordiske model er et godt match

De nordiske lande kan blive vigtige alliancepartnere og inspirationskilder for Merkels nye Tyskland. Den nordiske model er et godt match for den vækstorienterede, grønne og finanspolitisk forsigtige kurs, som kansleren vil udstikke for Tyskland og Europa i sin tredje regeringsperiode. Merkels klare valgsejr søndag betyder ikke, at der kommer ekspresfart på EU-lokomotivet lige med det første. Tysklands ambitiøse planer om ”en ægte union” kræver traktatændringer, som få medlemslande har appetit på i øjeblikket. Planerne for bankunionen kan meget vel blive sparket til hjørne til efter Europa-Parlamentsvalget i maj.

Angela Merkel viste ved søndagens valg i Tyskland, at en pragmatisk og resultatsøgende europæisk regeringschef godt kan vinde et parlamentsvalg midt i en krisetid, hvis hun fører en seriøs politik og ikke lover mere, end hun kan holde.

Derfor skulle det være mere end mærkeligt, om ikke statsminister Helle Thorning-Schmidt får lavet en reference til det tyske valg og Merkels meritter, når hun i dag taler for flere end 1.000 danske erhvervsledere og meningsdannere ved Dansk Industris topmøde i Forum i København.

Værterne i DI har givet mødet overskriften ”New Nordic Approach – fra best practice til next practice” og dermed kridtet banen op for den politiske sæson, der begynder, når Folketinget åbner i næste uge.

Login