Analyse af 
Jakob Nielsen

Mette Frederiksen planlægger ny politisk enhed i Statsministeriet

ANALYSE: Med inspiration fra Tony Blair planlægger Mette Frederiksen at oprette en ny enhed i Statsministeriet, der skal presse på for, at en ny regering leverer resultater. Spørgsmålet er, om det bliver et opgør med traditionen for neutrale embedsmænd.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Ministerierne har kørt på lavt blus under valgkampen, og blandt departementschefer og andre ledende embedsmænd er tiden blevet brugt på at læse en helt bestemt bog, nemlig Thomas Larsens aktuelle portræt af Mette Frederiksen.

Ganske vist fik bogen ikke prangende anmeldelser, men den er det tætteste, man kommer på et politisk manifest fra den partileder, der i dag begynder arbejdet med at etablere et flertal bag en ny regering.

Og et af de klare budskaber i bogen er, at Mette Frederiksen vil samle mere magt i Statsministeriet. Det sagde partiformanden også, da hun i marts deltog i Altinget og Mandag Morgens store konference i Tivolis Koncertsal:

"Vi har et utrolig lille statsministerium, som ikke driver noget i det politiske arbejde, og det passer ikke sådan lige til mit temperament, hvis det er mig, der skal være landets statsminister. For så er det mit ansvar," sagde Frederiksen.

Kun hun selv og hendes allernærmeste rådgivere ved, hvad det er for en drejebog, hun vil have med, når hun formentlig snart møder op til første arbejdsdag i Statsministeriet.

Men på baggrund af samtaler med politikere, centrale embedsmænd og politiske rådgivere kan man tegne omridset af Mette Frederiksens planer – og den modtagelse, de vil få blandt Slotsholmens embedsmænd.

  • Mette Frederiksen ventes at skabe en ny politisk enhed i Statsministeriet, der får til opgave at presse på for, at Socialdemokratiet leverer på de løfter, der er afgivet i valgkampen.
  • Den nye enhed skal formentlig også forsøge at flytte noget af den overordnede politiske styring fra Finansministeriet til Statsministeriet.
  • Til gengæld tyder det ikke på, at der bliver tale om egentlige politiske kabinetter, som man kender det fra blandt andet Sverige, Storbritannien og EU-systemet.

Derfor bliver idéerne også modtaget med forsigtig optimisme blandt de topembedsmænd, Mandag Morgen har talt med. Forventningen er, at der ikke bliver tale om et grundlæggende opgør med den danske tradition, hvor neutrale embedsmænd servicerer den til enhver tid siddende regering.

”Det er helt naturligt, at der bliver bedrevet stadig mere politik i Statsministeriet. Så længe der ikke bliver oprettet store parallelsystemer, så kan vi sagtens håndtere det,” lyder det fra en af de siddende departementschefer.

Ny politisk enhed

Ifølge flere kilder er planen i den socialdemokratiske top at oprette en politisk enhed efter inspiration fra den forhenværende britiske premierminister Tony Blair. Han skabte det, han kaldte en delivery unit – altså en politisk enhed, der havde til opgave at sørge for, at der blev leveret på valgløfter og politiske mål.

At Mette Frederiksen og hendes hold henter inspiration hos netop Tony Blair, indeholder sin egen politiske ironi. For hvis forgængeren Helle Thorning-Schmidt havde et politisk forbillede, var det netop Tony Blair, som hun kender privat, og som i høj grad var med til at forme hendes politiske verdensbillede.

Ironien er selvsagt, at Mette Frederiksen i stort og småt har haft mere end travlt med at lægge maksimal afstand til Thorning-Schmidts formandsperiode. Men når det gælder politisk strategi, er Tony Blair fortsat guldstandarden blandt danske politiske rådgivere.

Mette Frederiksen har allerede gjort forsøg med at oprette et politisk sekretariat i et ministerium. Som justitsminister lod hun sin særlige rådgiver Martin Rossen stå i spidsen for sådan en gruppe, der blev suppleret med et par håndplukkede embedsfolk, hvoraf nogle flyttede med fra Beskæftigelsesministeriet.

Det virker oplagt, at netop Martin Rossen også bliver leder af et eventuelt politisk sekretariat i Statsministeriet. Andre har spekuleret i, om Mette Frederiksen ligefrem ville udnævne Rossen til samordningsminister for at give ham yderligere striber på skuldrene. Men hvis formålet er at oprette en slagkraftig enhed, der kan agere hurtigt og med det formål at skubbe til det bureaukratiske system, virker det ikke indlysende at pakke det ind i et ministerium med tilhørende bureaukrati og sagsgange.

Det er et åbent spørgsmål, hvem der skal bemande den nye enhed. Bliver det en kombination af særlige rådgivere og traditionelle embedsmænd eller udelukkende håndplukkede folk med partibogen i orden? Og hvilke beføjelser bliver enheden udstyret med?

For de øvrige departementschefer vil det være afgørende, at der ikke bliver rokket ved de formelle strukturer – for med retten til at udstede ordrer følger selvsagt også ansvaret for, at tingene foregår efter bogen.

Men omvendt er der i den nye generation af departementschefer, der efterhånden har indtaget de fleste ministerier, en udbredt forståelse for, at en moderne minister også har brug for folk til at holde øje med, forstå og agere i forhold til det politiske spil på Christiansborg.

”Hvis vi ikke havde de politiske rådgivere, var vi nødt til at opfinde dem”, som en departementschef udtrykker det.

”Vi skal ikke drive det politiske spil, vi skal bare levere de bedste faglige analyser, som gør det muligt at operere politisk.”

Magt fra Finansministeriet

Det synes også klart, at Mette Frederiksen vil forsøge at flytte magt over i Statsministeriet.

Hun siger det meget tydeligt i bogen ’Mette F.’ af Bent Winther og Peter Burhøi:

"Med enkelte undtagelser har Finansministeriet været drivende i forhold til større reformer og omlægninger de seneste mange år. Og det har været det eneste ministerium, der for alvor har sat sig for at analysere, hvad det er for samfundsudfordringer, vi står over for. Det duer ikke, for Finansministeriets rolle er jo først og fremmest at vægte alting i forhold til, hvordan det virker på økonomien. Og så træder andre hensyn – for eksempel hvordan et forslag påvirker borgerne – i baggrunden."

Hvad det betyder i praksis, er meget svært at gennemskue.

For selv med et slagkraftigt politisk sekretariat er det helt urealistisk, at Statsministeriet kan overtage Finansministeriets koordinerende rolle. Og som flere kilder peger på, ville det også være en meget farlig strategi for en ny statsminister.

”Hvis man tager alle Finansministeriets opgaver, så overtager man også alle problemerne”, som en forhenværende minister påpeger.

I Thomas Larsens bog trækker Mette Frederiksen da også lidt i land:

”Enhver regering og ethvert land har brug for et stærkt finansministerium, et stærkt justitsministerium, et stærkt udenrigsministerium og et stærkt statsministerium,” siger hun.

Finansministeriet kommer da også til at spille en nøglerolle i Mette Frederiksens bestræbelser på at samarbejde med mange forskellige partier om mange forskellige politikområder.

”Hun bliver nødt til at have en stærk finansminister, der kan hive folk ind og ud af kontorerne for at få de store aftaler på plads”, som en toppolitiker udtrykker det.

Tilsvarende peger flere kilder på, at en nytiltrådt statsminister hurtigt vil erkende fordelene ved at kunne placere ansvar for små og store fejl ude i fagministerierne frem for selv at sidde med aben hver gang.

Netop derfor tales der også meget ivrigt på Slotsholmen om, hvem der ender med at blive Mette Frederiksens finansminister. Mange har svært ved at tro, at hendes nærmeste allierede gennem de sidste fire år, Henrik Sass Larsen, kan bestride posten så kort tid efter, at han blev hårdt ramt af en depression.

Men at dømme efter Thomas Larsens bog er Mette Frederiksens tillid til Sass Larsen usvækket: Hun fremhæver ham i bogen som den, der ville redde hende ud af et brændende hus, før han ville redde sig selv.

Stoler hun på folk?

Hvis man kan spore en bekymring blandt de ledende embedsmænd, går den derfor ikke så meget på nye strukturer eller udsigten til politiske embedsmænd. Den går nærmere på, om Mette Frederiksen og hendes nærmeste møder op med tasken fuld af mistillid fra første dag.

I sine første ministerperioder havde Mette Frederiksen flere sammenstød med embedsmændene i både Beskæftigelses- og Justitsministeriet. Begge steder skiftede hun departementschef undervejs, og i en famøs og uhørt scene mødte embedsmænd i Justitsministeriet kollektivt op i sort i protest mod Mette Frederiksen.

I Thomas Larsens bog lægger S-formanden da heller ikke skjul på, at hun nogle gange betragter samarbejdet med det i princippet neutrale embedsværk som en kamp om magten.

”Man siger ofte, at vi har et neutralt embedsværk. Men så enkelt er det ikke,” siger hun.

Og det er den slags meldinger, der får nogle i embedsværket til at rulle med øjnene.

”Det er okay, at hun er en hård nyser, men det kan godt bekymre mig lidt, hvis hendes udgangspunkt er, at embedsmændene er illoyale”, som en topembedsmand formulerer det.

Blandt de kilder, der har arbejdet tæt sammen med den socialdemokratiske ledelse, bemærkes det, at tillid ikke er S-toppens fremherskende egenskab. Tværtimod kan både Martin Rossen og Henrik Sass Larsen have tendens til at dyrke en kultur, hvor man ser modstandere overalt: hos pressen, blandt embedsmænd, politiske allierede og sågar blandt partifæller.

Skal hun forsøge at kontrollere dem alle, vil hun og det politiske sekretariat hurtigt drukne i arbejde og miste overblikket. Men den risiko er Mette Frederiksen parat til at løbe, slår hun fast i Thomas Larsens bog:

”Måske trænger vi til en statsminister, der har hånden mere på kogepladen. I Statsministeriet har der været en tendens til, at man går meget op i det repræsentative. Vi har selvfølgelig også behov for en statsminister, der repræsenterer Danmark udadtil, men først og fremmest har vi behov for en, der leder os som land, og det kan man kun, hvis man er inde i politikken. Derudover mener jeg, at man som statsminister skal ’drukne i arbejde’. Det er en del af porteføljen.” 

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu