Historien i tal

Når Danmark udleder mindre udleder resten af verden mere

En ny rapport fra det miljøøkonomiske råd viser, at reduktion af udledning i landbrug samt energi- og varmeintensive sektorer i Danmark vil blive modsvaret af mere udledning i resten af EU. 

Teknologi kan hjælpe mange sektorer i vores økonomi med at udlede mindre, men når vi nedsætter produktionen eller ikke brugere vores EU-klimakvoter kan det betyde mere udledning andre steder globalt.

En ny rapport fra det miljøøkonomiske råd viser, at reduktion af udledning i landbrug samt energi- og varmeintensive sektorer i Danmark vil blive modsvaret af mere udledning i resten af EU. Det kaldes også lækage, på engelsk carbon leakage. Det skyldes bl.a., at en reduktion af det samlede antal kvoter i EU’s kvotesystem kun sker på langt sigt og i et begrænset omfang. Derfor vil udenlandske industrier bruge de kvoter, som Danmark opgiver ved reduktion. 

Ifølge Det Miljøøkonomiske Råds beregninger vil reduktioner skabt i dansk landbrug og af mere grøn energi blive modsvaret af en øget udledning på omkring 70 procent af reduktionen i udlandet. En stærkere global klimapolitik vil kunne skabe mindre lækage. Beregningerne er fortaget med en række antagelser, herunder en relativ stabil efterspørgsel på fødevarer og energi.

Læs Det Miljøøkonomiske Råds rapport her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu