Nyt job: Ilze Juhansone skal sikre det gode samarbejde i EU-Kommissionen

Ilze Juhansone har siden august 2019 været konstitueret generalsekretær i Europa-Kommissionen. Nu har hun officielt fået den magtfulde stilling, der i mange henseender svarer til posten som departementschef i Statsministeriet.

Foto: Ārlietu ministrija/Flickr
Claus Kragh

Nyt job

Hvem?
Ilze Juhansone

Hvilket job?
Generalsekretær i Europa-Kommissionen

Hvorfra?
Konstitueret siden august 2019

Baggrund

2015: Vicegeneralsekretær i Europa-Kommissionen med ansvar for relationerne til Det Europæiske Råd og til Europa-Parlamentet, chef for Europa-Kommissionens protokolservice. 

2011-2015: Letlands EU-ambassadør

2008-2011: Topembedsmand med ansvar for Europa-politik i Letlands udenrigsministerium.

1998: Diplom fra Danmarks Forvaltningshøjskole i EU’s institutionelle setup, nationale politikker inden for EU, asylpolitik og internationale forhandlinger. 

1994: Master i filologi

Største udfordring?

Posten som generalsekretær i Europa-Kommissionen er ekstremt vigtig og magtfuld. Den svarer i mange henseender til posten som departementschef i Statsministeriet.

Europa-Kommissionen er den institution, der har initiativretten til ny lovgivning i EU. Kunsten er at ramme en linje, som på den ene side udvikler og styrker samarbejdet i EU og på den anden side tager hensyn til, hvor langt de enkelte EU-lande ønsker at gå i forhold til europæisk integration.

Ilze Juhansone har den fordel i jobbet, at hendes forgænger var upopulær. Tyskeren Martin Selmayr møvede sig helt frem til den magtfulde stilling på en måde, mange opfattede som ufin.

Som lettisk statsborger var der ikke mange, der troede, at Ilze Juhansone ville ende med posten som generalsekretær. Men hun har ifølge medieforlydender fra Bruxelles meget hurtigt skabt sig en god og tæt relation til Ursula von der Leyen. Blandt andet har Juhansone været med til at udtænke den særlige ordning, at von der Leyen har fået en lille privat lejlighed på 25 kvadratmeter i selve Berlaymont-bygningen, hvor Kommissionen har til huse.

Juhansone vil internt i EU-Kommissionen skulle sørge for et godt samarbejde mellem de 27 kommissærer, hvor nogle – som Margrethe Vestager – er meget magtfulde, mens de fleste kommissærer ikke er det. Samtidig skal hun sikre gode relationer til de andre EU-institutioner, blandt andet Det Europæiske Råd, der har danske Jeppe Tranholm-Mikkelsen som generalsekretær. Det gælder blandt andet i forbindelse med forberedelse af EU-topmøderne, hvor EU’s stats- og regeringschefer både blåstempler og foreslår politiske tiltag fra og til Europa-Kommissionen.

Juhansone, der taler engelsk, fransk og russisk, tog helt tilbage i 1998 et kursus i EU-anliggender ved den daværende Danmarks Forvaltningshøjskole på Frederiksberg.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu