Nyt Job til  
Jon Fridrik Kjølbro

Nyt job: Jon Fridrik Kjølbro i fremtrædende rolle i Menneskerettighedsdomstolen

Jon Fridrik Kjølbro skal som vicepræsident i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol veje hensynet til den enkelte borgers rettigheder op imod hensynet til statens sikkerhed.

Jens Reiermann

Nyt job

Hvem?
Jon Fridrik Kjølbro

Hvilket job?
Vicepræsident ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, 2020-2023

Hvorfra?
Dommer ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Baggrund

Dommer ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, 2014-2023

Dommer i Østre Landsret, 2005-2014

Dommer i Københavns Byret, 2004-2005

Fuldmægtig og konsulent i Menneskeretsenheden, Justitsministeriet, 1996-2003

Uddannet jurist i december 1992

Største udfordring

Jon Fridrik Kjølbro får en central rolle, når Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skal afveje to nogle gange modstridende hensyn.

På den ene side beskriver domstolens grundlag i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention hensynet til den enkelte borgers rettigheder, på den anden side hensynet til den samlede befolknings og statens sikkerhed.

Jon Fridrik Kjølbro har sagt i et interview, at behovet for at veje de to hensyn op mod hinanden aldrig har været større.

Og når domstolen laver den afvejning, vil det ofte udfordre medlemslande som for eksempel Danmark. Det gælder særligt, når dommene handler om udlændingepolitikken.

Socialdemokratiet har for eksempel kritiseret domstolen for at forhindre danske statsborgere, der har opholdt sig i udlandet i en årrække, i at vende hjem til Danmark med deres udenlandske ægtefælle. Det ville bryde med et princip om, at stater ikke må forskelsbehandle borgere på baggrund af deres nationale baggrund, lød domstolens afgørelse.

Også den forrige regering har opfattet konvention og domstol som en stopklods for lovgivning på udlændingeområdet. Da den forrige regering vedtog ”paradigmeskiftet” inden for udlændingepolitikken i januar, hed det dengang, at lovkomplekset kunne udfordre Menneskerettighedskonventionen. Der var, måtte offentligheden forstå, en vis ”procesrisiko”.

Som en af fire vicepræsidenter får Kjølbro selv en fremtrædende rolle i at foretage afvejninger, der kan gå Danmark imod, når danske ministre vil afprøve balancen mellem hensyn til det enkelte individ og staten.

Omtalte personer

Jon Fridrik Kjølbro

landsdommer, Østre Landsret, fhv. Vicepræsident, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu