Overenskomst giver seniorer nye muligheder

To nye initiativer kan gøre mulighederne for at blive længere på arbejdsmarkedet væsentligt bedre. Hvis mulighederne udnyttes, kan det øge arbejdsudbuddet, gavne samfundsøkonomien og sikre ældre en bedre økonomi.

Som det er i dag, vælger mange timelønnede i industrien at gå på efterløn, når de er 62 år, og de begynder typisk udbetalingen af deres pension, når de er 65 år og kan gå på folkepension.

Som led i overenskomstaftalen på industriområdet har DI og CO-industri aftalt, at timelønnede i industrien skal have mulighed for at indgå individuelle aftaler om en seniorordning med reduceret arbejdstid.

Aftalerne indgås på den enkelte virksomhed, hvor medarbejderen og arbejdsgiveren i fællesskab fastlægger den nedsatte arbejdstid med udgangspunkt i medarbejderens ønsker og virksomhedens behov. Medarbejderen kan i forbindelse med reduktionen af arbejdstiden vælge at få den løbende pensionsindbetaling udbetalt som et tillæg til lønnen. Seniorordninger kan etableres for medarbejderen fra fem år før den aktuelle folkepensionsalder. Aftalen venter nu på at komme til urafstemning blandt medlemmerne.

Den nye aftale vil give industriarbejdere mulighed for at gå ned i tid, når de fylder 60 år og mulighed for at dække deres lønnedgang ind ved at stoppe med at spare op til deres alderdom. Dermed mister de to års indbetaling til pension. Til gengæld kan de få udbetalt et skattefrit engangsbeløb på næsten 150.000 kroner, når de fylder 65 år, fordi de ikke går på efterløn. Det beløb opvejer de to års manglende indbetaling mange gange.

Medarbejdere, der gør brug af denne mulighed for at gå ned i tid, sparer det offentlige for udbetaling af efterløn, men hvad der måske vejer tungere, så sikrer de sig selv en væsentlig bedre økonomi som pensionister. Forhåbentlig får de også nogle gode sidste år på arbejdsmarkedet til gavn for dem selv, deres kolleger og virksomheden.

På Christiansborg har regeringen fremsat et lovforslag, der trækker i samme retning og gøder jorden for, at ældre kan blive længere på arbejdsmarkedet. Lovforslaget indebærer, at det skattemæssigt bliver muligt at holde pause i udbetalingerne fra en livsvarig alderspension, når udbetalingen er påbegyndt. På den måde får pensionister mulighed for at træde ind på arbejdsmarkedet igen, hvis de efter en periode ude af arbejdsmarkedet er blevet klar til at arbejde igen.

Jeg synes, det er befriende og vældig positivt, at regering og arbejdsmarked er kommet op med konkrete initiativer, der supplerer hinanden og forbedrer mulighederne for, at ældre kan blive længere på arbejdsmarkedet. Det er helt sikkert ikke løsningen for alle, men på de arbejdspladser, hvor det er muligt, og hvor en del af de ældre medarbejderne har mod på og kræfter til at blive længere på arbejdsmarkedet eller sågar vende tilbage til arbejdsmarkedet, ser jeg initiativerne som en spændende nyskabelse. Det kan bidrage til et mere fleksibelt og rummeligt arbejdsmarked, hvor personen er vigtigere end alderen.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu