Politisk sæsonstart: Skipper sætter kursen

Enhedslisten er parate til at vælte en ny rød regering, hvis ikke uligheden knækker og fattigdommen mindskes. Siger de. Men tror vælgerne på partiets frontfigur, Pernille Skipper? Hun skruer op for den røde fordelingspolitik.

Torben K. Andersen

Enhedslisten har sat sin kurs frem mod næste valg. Kampen skal vindes på den fordelingspolitiske slagmark.

De rige skal betale en ny millionærskat, for at vi kan få råd til at afskaffe fattigdomsydelser som den lave integrationshjælp. Højere giftskat skal finansiere mere økologi. Og virksomhederne skal betale mere i selskabsskat, for at vi kan få råd til bedre skoler.

Partiet gør sig ingen illusioner om at få indflydelse, så længe Løkke er statsminister for Danmark. Enhedslisten vil til gengæld have lagt en klar strategi for at få mere indflydelse, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, end det lykkedes under Helle Thorning-Schmidt. En strategi, som partiets frontfigur, Pernille Skipper, dog har svært ved at forklare. For hvem tror for alvor på, at Enhedslisten vil vælte en rød regering?

Her kommer en guide til Enhedslistens sommergruppemøde:

Partiets positionering: Enhedslisten er en fiasko, hvis man måler partiet på sin aktuelle indflydelse. Det har partiet ikke meget af under Lars Løkke som statsminister. Men Enhedslisten er til gengæld et af de mest succesfulde partier, når man måler på vælgere og antal mandater. Det unge parti blev det fjerdestørste i Folketinget efter sidste valg. Det vandt EU-afstemningen i december. Det fik sit store lokale gennembrud ved sidste kommunalvalg med 119 mandater – en fremgang på 105 mandater. Og det har lige gennemført et foreløbigt succesfuldt skifte af partiets frontfigur, efter den populære Johanne Schmidt-Nielsen måtte vige pladsen til Pernille Skipper pga. partiets rotationsprincip. Enhedslisten har sat bekæmpelse af ulighed og fattigdom højt på sin politiske dagsorden sammen med den grønne omstilling. Det er her, slaget skal stå. Partiet drømmer om, at det kan få stor indflydelse på et nyt rødt regeringsgrundlag, på samme måde som Liberal Alliance har fået topskattelettelser ind i Løkkes regeringsgrundlag. Det er ikke umuligt.

Iscenesættelse af mødet: Enhedslisten havde placeret sit sommergruppemøde i det socialt belastede boligområde Herredsvang i Aarhus med mange indvandrere og høj arbejdsløshed. Dermed var scenen sat. Partiet havde held til at sætte dagsordenen på forhånd – sit nye udspil om bekæmpelse af den voksende ulighed og fattigdom i Danmark. En ny millionærskat og beskatning af spekulation skal skaffe 5 milliarder kr. og finansiere afskaffelsen af kontanthjælpsloftet, 225-timers-reglen og integrationsydelsen. En annullering af de seneste sænkelser af selskabsskatten skal skaffe 3 milliarder kr. til en bedre og mere lige folkeskole.  Og en øget afgift på sprøjtegift skal finansiere en afskaffelse af momsen på økologiske varer.  Men det var der ikke mange journalister, der gad høre nærmere om på pressemødet. De ville hellere snakke form end indhold. Og derfor kom pressemødet til at handle om Enhedslistens nye strategi for at få gjort Mette Frederiksen mere lydhør.

Politisk ordfører: Pernille Skipper fik sin debut, da det er hendes første sommergruppemøde som politisk ordfører. Mange har spået, at hun får svært ved at løfte arven efter stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen. Men tag ikke fejl. Johanne Schmidt-Nielsen blev også spået til ikke at kunne løfte arven efter Pernille Rosenkrantz-Theil. Pernille Skipper står stærkt i partiet og har et stort netværk. Og hun var frontfigur i partiets nej-kampagne ved EU-afstemningen i december. De kommende måneder vil vise, om Pernille Skipper formår at være lige så succesfuld som hendes forgænger. Det gav sommergruppemødet ingen svar på.

Det talte de om: Barometeret stod på rød. Mørkerød. Bekæmpelse af ulighed og fattigdom, grøn omstilling og indførelse af den millionærskat, som Thorning måtte droppe, var nogle af parolerne.

Det talte de ikke om: Økonomisk vækst og EU efter Brexit.

Sommergruppemødets betydning: Enhedslisten er kørt ud på et sidespor i disse år under Løkke. Men partiet formåede at udnytte sit sommergruppemøde til at få sat maksimalt fokus på sine mærkesager – ulighed, bekæmpelse af fattigdom og bæredygtighed. Og partiet har nu sat gang i sin strategi for at få Mette Frederiksen gjort mere lydhør.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu