Historien i tal

Prognose: Danskerne vil især søge mod Østjylland, Odense og hovedstadsområdet

Mange yderområder vil også i de kommende år fortsat opleve fraflytning fra land til by. Og det bliver især Østjylland, Odense og hovedstadsområdet, der trækker nye indbyggere til sig. 

Thomas Hedin

En ny rapport fra Nordisk Ministerråd, ‘State of the Nordic Region’, analyserer nøgletal fra de nordiske lande og sammenligner dem på tværs af grænser og regioner. Rapporten udpeger blandt andet de områder i de enkelte lande, hvor befolkningstallet vil stige mest frem mod år 2030.

Frem mod år 2030 ventes flytningen fra land til by fortsætte i de nordiske lande. I Danmark vil 80 procent af urbaniseringen ske i en stor del af Østjylland, Odense og den sydlige del af Hovedstadsområdet.

Ser man de overordnede konklusioner i State of the Nordic Region kan man glæde sig over, at såvel økonomien som arbejdsmarkedet i Norden har det bedre end EU gennemsnittet. I den relation er landene i den nordiske region også relativt set gode til at tiltrække udenlandske investeringer – faktisk går 7% af den samlede såkaldte Foreign Direct Investment i Europa til de nordiske lande, selvom de kun udgør 4% af befolkningen, oplyser Nordisk Råd.

Rådet rejser dog også et advarselsflag: Befolkningen er aldrende trods indvandring og tilflytning, den samler sig stadigt mere omkring de store byer – og så er der udfordringer med integrationen af indvandrere på arbejdsmarkedet.

Mens befolkningerne i de øvrige nordiske lande vokser, er antallet af mennesker i Grønland faldende som det eneste sted i Norden.

Rapporten "State of the Nordic Region 2018" kan findes på Nordisk Råds hjemmeside.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu