Schwarzenegger og Mandag Morgen lancerer globalt samarbejde

En af de væsentligste grunde til, at det går for langsomt med at bekæmpe globale miljøproblemer som f.eks. klimaændringer er, at ingen ved hvordan et bæredygtigt samfund ser ud og hvordan vores hverdag bliver i en bæredygtig fremtid.

Det vil en række af verdens mest prominente navne inden for bæredygtighed nu gøre noget ved. På et pressemøde i Geneve i dag lancerer Arnold Schwarzenegger, EU’s klimakommissær Connie Hedegaard og Mandag Morgens chefredaktør og grundlægger, Erik Rasmussen, ”Sustainia”, verdens første forsøg på at bygge en virtuel model af et bæredygtigt verdenssamfund.

Bæredygtighed er fremtidens superkraft

“Vi har ikke brug for flere ord. Vi har brug for handling. De virksomheder, institutioner og personer, som repræsenterer grønne løsninger er de nye action helte. Vi skal hylde dem, og anerkende dem for deres anstrengelser,” udtaler Arnold Schwarzenegger, der er grundlægger af R20, Regions for Climate Action.

”Sustainia” vil på let forståelig vis demonstrere, hvordan verden kan se ud i 2020, hvis de grønne teknologier og løsninger, vi kender allerede i dag, bringes i anvendelse. Modellen, som også præsenteres i bogen ”Guide to Sustainia”, omfatter pt. fremtidens huse, transportsystem, energi og byer, og den bygges på den nyeste og bedste tilgængelige viden fra verdens førende virksomheder, universiteter og videninstitutioner. Kapitler om bæredygtig mode og sundhed tilføjes i de kommende måneder.

Mere om Sustainia

Arnold Schwarzenegger og Connie Hedegaard indgår i ”Sustainias” styregruppe sammen med bl.a. Norges tidligere statsminister, Gro Harlem Brundtland, der skabte begrebet bæredygtig udvikling, og formanden for FNs klimapanel, Dr. Rajendra Pacchauri.

”For at få løsninger nok og i tide er det altafgørende, at grøn livsstil og grønne forretningsmodeller bliver udbredt. En af vores største udfordringer som ledere er at være i kontakt med borgerne og lokalsamfundene rundt omkring i verden, og Sustainia er en måde at gøre det på. Sustainia giver folk et klart billede af hvordan deres dagligdag kan blive i en bæredygtig fremtid – og hvordan det vil forbedre vores sundhed, vores miljø og vores økonomi,” siger Connie Hedegaard.

Den 20. juni – på Rio+20, verdenstopmødet i Brasilien – præsenterer partnerne ”Sustainia100”, en liste over de 100 virksomheder, personer og organisationer i verden, der allerede i dag har udvikllet de løsninger, der kan realisere visionen om et bæredygtigt samfund.

Bag initiativet står en række fremtrædende, skandinaviske koncerner, bl.a. DONG Energy, Realdania, Novo Nordisk og DNV (Det Norske Veritas). De er dybt involveret i udviklingen af konceptet og bidrager f.eks. med ekspertise inden for innovation og teknologisk udvikling.

Schwarzenegger til København

Der er tale om et 3-årigt samarbejde, hvor Arnold Schwarzenegger og de øvrige topnavne deltager i en række aktiviteter, bl.a. et årligt tilbagevendende topmøde i København, hvor ”Sustainia Award” uddeles til verdens mest bæredygtige virksomhed, person eller organisation. Første gang bliver i efteråret 2012.

“Sustainia vil vise, at bæredygtighed er det bedste alternativ, vi har. For samfund og mennesker overalt på kloden vil bæredygtige løsninger ikke kun forbedre miljøet, men samtidig betyde en række fordele, f.eks. sundere huse, bedre byer og øget produktivitet. Men vi er kun mennesker. Vi skal se det, før vi forstår det. Og det vil vi nu gøre muligt”, siger Arnold Schwarzenegger. Hans nye klimainitiativ, R20 – Regions for Climate Action – er en tæt samarbejdspartner i Sustainia.

”Sustainia” har formel opbakning fra FN via UN Global Compact, som også er partner på projektet, og det vil spille en markant rolle under Rio+20. Også arkitekt Bjarke Ingels er involveret i projektet, som er udviklet af Mandag Morgen igennem mere end to år – i samarbejde med 16 internationale virksomheder, bl.a. Microsoft, General Electric, Philips Lighting, Tetra Pak og Cisco.

Video om Sustainia

Se videoer med Arnold Schwarzenegger og Connie Hedegaard fra lanceringen i Geneve:

Se også videopræsentationen af Sustainia:

Forrige artikel Lukkethed kan koste milliardfonde dyrt Næste artikel Slagt ikke den høne, der lægger guldæg