Schwarzenegger og Mandag Morgen lancerer globalt samarbejde

En af de væsentligste grunde til, at det går for langsomt med at bekæmpe globale miljøproblemer som f.eks. klimaændringer er, at ingen ved hvordan et bæredygtigt samfund ser ud og hvordan vores hverdag bliver i en bæredygtig fremtid.

Det vil en række af verdens mest prominente navne inden for bæredygtighed nu gøre noget ved. På et pressemøde i Geneve i dag lancerer Arnold Schwarzenegger, EU’s klimakommissær Connie Hedegaard og Mandag Morgens chefredaktør og grundlægger, Erik Rasmussen, ”Sustainia”, verdens første forsøg på at bygge en virtuel model af et bæredygtigt verdenssamfund.

Bæredygtighed er fremtidens superkraft

“Vi har ikke brug for flere ord. Vi har brug for handling. De virksomheder, institutioner og personer, som repræsenterer grønne løsninger er de nye action helte. Vi skal hylde dem, og anerkende dem for deres anstrengelser,” udtaler Arnold Schwarzenegger, der er grundlægger af R20, Regions for Climate Action.

”Sustainia” vil på let forståelig vis demonstrere, hvordan verden kan se ud i 2020, hvis de grønne teknologier og løsninger, vi kender allerede i dag, bringes i anvendelse. Modellen, som også præsenteres i bogen ”Guide to Sustainia”, omfatter pt. fremtidens huse, transportsystem, energi og byer, og den bygges på den nyeste og bedste tilgængelige viden fra verdens førende virksomheder, universiteter og videninstitutioner. Kapitler om bæredygtig mode og sundhed tilføjes i de kommende måneder.

Mere om Sustainia

Arnold Schwarzenegger og Connie Hedegaard indgår i ”Sustainias” styregruppe sammen med bl.a. Norges tidligere statsminister, Gro Harlem Brundtland, der skabte begrebet bæredygtig udvikling, og formanden for FNs klimapanel, Dr. Rajendra Pacchauri.

”For at få løsninger nok og i tide er det altafgørende, at grøn livsstil og grønne forretningsmodeller bliver udbredt. En af vores største udfordringer som ledere er at være i kontakt med borgerne og lokalsamfundene rundt omkring i verden, og Sustainia er en måde at gøre det på. Sustainia giver folk et klart billede af hvordan deres dagligdag kan blive i en bæredygtig fremtid – og hvordan det vil forbedre vores sundhed, vores miljø og vores økonomi,” siger Connie Hedegaard.

Den 20. juni – på Rio+20, verdenstopmødet i Brasilien – præsenterer partnerne ”Sustainia100”, en liste over de 100 virksomheder, personer og organisationer i verden, der allerede i dag har udvikllet de løsninger, der kan realisere visionen om et bæredygtigt samfund.

Bag initiativet står en række fremtrædende, skandinaviske koncerner, bl.a. DONG Energy, Realdania, Novo Nordisk og DNV (Det Norske Veritas). De er dybt involveret i udviklingen af konceptet og bidrager f.eks. med ekspertise inden for innovation og teknologisk udvikling.

Schwarzenegger til København

Der er tale om et 3-årigt samarbejde, hvor Arnold Schwarzenegger og de øvrige topnavne deltager i en række aktiviteter, bl.a. et årligt tilbagevendende topmøde i København, hvor ”Sustainia Award” uddeles til verdens mest bæredygtige virksomhed, person eller organisation. Første gang bliver i efteråret 2012.

“Sustainia vil vise, at bæredygtighed er det bedste alternativ, vi har. For samfund og mennesker overalt på kloden vil bæredygtige løsninger ikke kun forbedre miljøet, men samtidig betyde en række fordele, f.eks. sundere huse, bedre byer og øget produktivitet. Men vi er kun mennesker. Vi skal se det, før vi forstår det. Og det vil vi nu gøre muligt”, siger Arnold Schwarzenegger. Hans nye klimainitiativ, R20 – Regions for Climate Action – er en tæt samarbejdspartner i Sustainia.

”Sustainia” har formel opbakning fra FN via UN Global Compact, som også er partner på projektet, og det vil spille en markant rolle under Rio+20. Også arkitekt Bjarke Ingels er involveret i projektet, som er udviklet af Mandag Morgen igennem mere end to år – i samarbejde med 16 internationale virksomheder, bl.a. Microsoft, General Electric, Philips Lighting, Tetra Pak og Cisco.

Video om Sustainia

Se videoer med Arnold Schwarzenegger og Connie Hedegaard fra lanceringen i Geneve:

Se også videopræsentationen af Sustainia:

Forrige artikel Lukkethed kan koste milliardfonde dyrt Næste artikel Slagt ikke den høne, der lægger guldæg

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.

Åbent brev til Danmarks klimabekymrede ungdom

Åbent brev til Danmarks klimabekymrede ungdom

KOMMENTAR: Valgene til Europa-Parlamentet og til Folketinget er to formidable muligheder for direkte indflydelse for alle jer unge, der vil have ambitiøse og ansvarlige politikker, uanset om det gælder klima, fremtidens jobmuligheder eller Danmarks plads i verden. Brug dem, og sørg for at få alle dine venner med, skriver Mandag Morgens europaredaktør, Claus Kragh (årgang 1963), i et åbent brev til tidens ungdom.