Kulturanbefaling af 
Peter Rolsted

Set, læst og hørt: Jane Sandberg

Jane Sandberg er blevet inspireret af stjernespækkede masterclasses og har læst indsigtsfuld bog om nedsmeltningen af Det Svenske Akademi.

Foto: Nana Reimers

Jane Sandberg

Jane Sandberg har siden 2015 været museumsdirektør for Enigma – Museum for post, tele og kommunikation.

Set for nyligt

På Enigma er vi meget vant til, at folk kommer til os, men coronakrisen har inspireret mig til at udvikle flere tilbud til alle dem, som ikke nødvendigvis har lysten eller muligheden for at besøge os fysisk. Derfor har jeg brugt megen tid de seneste uger på at udforske digitale tilbud. For mig er udviklingsfaser stærkt betinget af inspiration fra andre. En af dem, som jeg har været meget inspireret af, er instruktøren Jonas Risvig, som i de seneste uger har lavet virtuelle klasseværelser på Instagram til unge. Projektet kalder han Digital + social. Her har han inviteret en lang række interessante gæstelærere til samtaler om kreativitet og produktivitet. Jeg har set masterclasses med Helle Thorning-Schmidt, Anders Agger, Jada og Lukas Graham. Samtalerne kan efterfølgende findes på Risvigs youtubekanal.

Hørt for nylig

I begyndelsen af marts lancerede DR sin nyhedspodcast ’Genstart’. Formatet er enkelt og virkningsfuldt: Én historie hver dag, som vært Knud Brix forsøger at komme til bunds i. I sagens natur har de fleste programmer handlet om coronakrisen, og på ganske kort tid er podcasten blevet en del af mit daglige nyhedsforbrug. Klog og indsigtsfuld formidling med tid til dybde og undren og ikke mindst tid til, at de gæster, som Knud Brix taler med, får lov at tale ud. Siden samfundet lukkede ned, har jeg forsøgt at gå en tur hver morgen. Rutinen har sat sig hurtigt; jeg går gennem forårsskoven og træder på anemonetæppet, mens jeg har ’Genstart’ i ørerne. 

Læst for nylig

Da MeToo-bevægelsen ramte verden i efteråret 2017, troede mange, at det var et Hollywood-fænomen. Også jeg selv. Men som en tsunami rullede hashtagget også ind over Norden, og på ganske kort tid trådte kvinde efter kvinde frem og fortalte om overgreb, som de fleste havde holdt skjult, fordi de skammede sig eller troede, det var deres egen skyld. Den nye bevidsthed, som bevægelsen afstedkom, har ændret mit blik radikalt på, hvad der kan rubriceres som overgreb. Den svenske journalist Matilda Gustavsson beskriver i bogen ’Klubben’ sit omfattende arbejde med de afsløringer, der endte med en total nedsmeltning af en af verdens måske mest prestigefyldte kulturforsamlinger, Det Svenske Akademi, som uddeler Nobelprisen i litteratur. Bogen er, ud over at være et forsvarsværk for journalistikkens nødvendighed, et velskrevet og medrivende samtidsdokument, som undersøger magtstrukturer, og ikke mindst hvordan kulturverdens snobberi har været et kollektivt figenblad for kriminelle handlinger.

Omtalte personer

Jane Mylenberg

Debattør og selvstændig rådgiver, kommunikationskonsulent, Ungdomsringen, formand, foreningen Brobyggerne, bestyrelsesmedlem, Ungdomsbureauet
cand.phil. i kunsthistorie (Københavns Uni. 1996), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 2001), master i kommunikation (Aarhus Uni. 2005)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu