Set, læst og hørt: Jesper Brix

Jesper Brix forbereder sit møde med indonesisk kultur gennem litteraturen og anbefaler en glimrende podcast, der spørger, hvor godt vi egentlig kender vores nærmeste.

Som en del af min forberedelse til at overtage stillingen som landedirektør for Læger uden Grænser i Indonesien, har jeg været igennem en række kulturelle briefinger. Men jeg har også læst en masse bøger for at danne mig et bredere indtryk af det land og den befolkning, jeg skal arbejde sammen med. En af de bøger, jeg har læst, er Troels Kløvedals ’Øerne under vinden’. Den handler om Nordkaperens rejse i og omkring Indonesien. Jeg kan godt lide Kløvedals beretninger, for de indeholder både en stor portion historie og spændende personlige fortællinger. Jeg har hæftet mig ved nogle af de tanker, han deler i bogen. At livet ikke skal være en tilfældighed og ikke leves passivt. At man skal træffe aktive valg, vel vidende at man kan påvirke retningen, men ikke altid udfaldet, og at man det til trods, ikke skal lade sig bremse. Det er tanker, jeg godt kan genkende.

Sociale medier spiller en større og større rolle i de flestes liv. Det er derfor vigtigt at få øje for, hvordan de kan eller ikke kan være med til at styre vores liv. Den slags spørgsmål, synes jeg, det er vigtigt at få nogle forskellige perspektiver på. Jeg har for nylig set to gode film om emnet: ’The Great Hack’ og ’The Social Dilemma’. Man kan fange dem på Netflix. Begge film handler om de elektroniske fodspor, vi efterlader os – om den data, der potentielt kan bruges eller misbruges af andre. Det er et dilemma, jeg synes, vi bør have en særlig opmærksomhed på. Og så er stoffet forklaret på en rigtig fin måde.

Login