Kulturanbefaling af 
Emilie Fabricius Eriksen

Set, læst og hørt: Martin Ågerup

CEPOS’ Martin Ågerup lyttede til podcasts, før det rigtigt var en ting. Han anbefaler her sine favoritter, og så opsummerer han kort en vigtig lære fra Matt Ridleys forfatterskab.

Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Set for nylig

Flow-tv ser jeg stort set ikke mere. Nyheder foretrækker jeg at få fra aviser og radio. Underholdning får jeg fra Netflix, HBO og Amazon Prime. En serie som ’Better Call Saul’ tror jeg i fremtiden vil blive betragtet som et stort kunstnerisk gennembrud for menneskeheden. Aldrig før har det været muligt så gribende, nuanceret og undersøgende at beskrive menneskets væsen og tilværelsens skønhed og grumhed. På HBO ser jeg i øjeblikket ’Billions’, en serie, der ud over at være ekstremt morsom og underholdende udfolder rænker og intriger i erhvervslivet, politik og den offentlige forvaltning i nutidens USA. Den beskriver nogle fascinerende menneskelige relationer, som veksler mellem rørende og oprørende, loyalitet og bedrag. Jeg kan også varmt anbefale den italienske ’L'amica geniale’ (My Brilliant Friend) om to piger, der vokser op i et fattigt kvarter i Napoli i 1950’erne.

Hørt for nylig

Jeg lyttede til podcasts, længe før ordet blev opfundet. Dengang var det MP3-filer, der skulle downloades til computeren og derefter overføres til en tidlig MP3-afspiller fra før iPod’en. En podcast, jeg har lyttet til i mange år, er ’Econtalk’ med Russ Roberts. I løbet af de seneste 10-12 år er jeg vist kommet igennem alle afsnit. Man behøver ikke at være økonom for at følge med. Desuden kan jeg anbefale ’Revisionist History’ med Malcolm Gladwell og ’Conversations with Tyler’ – sidstnævnte har Tyler Cowen som vært, professor i økonomi ved George Mason University og en af vor tids skarpeste tænkere. En polyhistor, der tilsyneladende ved alt om alt, måske fordi han har læst stort set alt, hvad der er værd at læse. Hans samtale med Cass Sunstein den 22. juni 2016 er sublim – en af de få podcasts, jeg har lyttet til mere end én gang.

Læst for nylig

I sin seneste bog, ’How Innovation works’, omtaler Matt Ridley en vittighedstegning, hvor en bæver og en kanin betragter Hoover-dæmningen. Bæveren siger: ”Nej, det er ikke mig personligt, der har bygget den, men den er baseret på min opfindelse.” Vittigheden opsummerer nydeligt en af pointerne i denne fremragende og fascinerende bog, nemlig at man let kan komme til at overvurdere betydningen af opfindere og forskere og undervurdere betydningen af de iværksættere og udviklere, der omformer det opfundne til et produkt, der er tilgængeligt, pålideligt og billigt. Bogens første del gennemgår tilblivelsen af en lang række af historiens innovationer, og anden del giver læseren en indsigt i, hvordan innovation foregår, og hvordan vi skal indrette samfundet, så det fremmer innovation. I øvrigt er hele Matt Ridleys forfatterskab værd at læse, heriblandt ikke mindst ’The Rational Optimist’ og ’The Evolution of Everything’.

Omtalte personer

Martin Ågerup

Direktør, Popoulos Analytics, fhv. direktør, Cepos, formand for Instituttet for Fremtidsforskning, i bestyrelsen for Den Berlingske Fond og Johan Schrøders Fond
BA of Science i økonomi og økonomisk historie (Bristol University 1989), MA i europæiske studier (Exeter Univ.) 1991


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu