Set, læst og hørt: Martin Merrild

Martin Merrild, bestyrelsesformand for Landbrug og Fødevarer, er fascineret af dansk historie og blev i sommer fanget af et spændende tankeeksperiment – hvad nu hvis historien havde udspillet sig bare en smule anderledes? 

Mit hverv betyder, at jeg lever en del af mit daglige liv i storbyen, og derfor er gensynets glæde stor, når jeg vender hjem til det vestjyske landskab. Jeg kan aldrig få nok af dets uendelige skønhed, og ikke to solnedgange er ens. Gå en tur. Find et af de mange åbne spor i landskabet. Følg det. Måske endda med en god ven, der ikke snakker alt for meget. Se dig omkring. Nyd naturen. Sluk telefonen. Lyt til fuglene og insekternes summen. Tæl, hvor mange afgrøder og træarter, du finder, og mærk duftene fra både vilde og dyrkede planter. Lad synet af en landsbykirke på en bakketop minde dig om, at dette vidunderlige landskab er formet af tidligere generationers flittige mennesker. Slå dig ned undervejs, og genbesøg Johannes V. Jensens ’Hvor smiler fager den danske kyst’ med ordene ”Henfarne slægter – forglem dem ej! // I arv de gav dig en ædel gave.”

En af sommerens positive overraskelser er en podcast, jeg faldt over ved et tilfælde. Hvad var der sket, hvis Franz Ferdinand overlevede attentatet i Sarajevo i 1914? Hvis John F. Kennedy havde været i live til anden valgperiode? Eller hvis kupforsøget mod Gorbatjov var lykkedes? Normalt interesserer jeg mig meget lidt for kontrafaktisk historie, men jeg blev grebet af P1’s sommerserie ved navn ’Hvad nu hvis? Historien på vrangen med Adam Holm’. Holm undersøger, hvordan vores verden havde set ud i dag, hvis enkelte historiske begivenheder havde udspillet sig anderledes. Der er fem episoder af en times varighed, og det er både spændende og skræmmende at tænke på, hvordan enkelte minutter har fået afgørende og permanent indflydelse på vores tilværelse.

Login