Kulturanbefaling af 
Emilie Fabricius Eriksen

Set, læst og hørt: Martin Merrild

Martin Merrild, bestyrelsesformand for Landbrug og Fødevarer, er fascineret af dansk historie og blev i sommer fanget af et spændende tankeeksperiment – hvad nu hvis historien havde udspillet sig bare en smule anderledes? 

Martin Merrild

Martin Merrild har siden 2012 været bestyrelsesformand for Landbrug & Fødevarer. Han er forhenværende Venstre-borgmester for Struer Kommune.

Set for nylig

Mit hverv betyder, at jeg lever en del af mit daglige liv i storbyen, og derfor er gensynets glæde stor, når jeg vender hjem til det vestjyske landskab. Jeg kan aldrig få nok af dets uendelige skønhed, og ikke to solnedgange er ens. Gå en tur. Find et af de mange åbne spor i landskabet. Følg det. Måske endda med en god ven, der ikke snakker alt for meget. Se dig omkring. Nyd naturen. Sluk telefonen. Lyt til fuglene og insekternes summen. Tæl, hvor mange afgrøder og træarter, du finder, og mærk duftene fra både vilde og dyrkede planter. Lad synet af en landsbykirke på en bakketop minde dig om, at dette vidunderlige landskab er formet af tidligere generationers flittige mennesker. Slå dig ned undervejs, og genbesøg Johannes V. Jensens ’Hvor smiler fager den danske kyst’ med ordene ”Henfarne slægter – forglem dem ej! // I arv de gav dig en ædel gave.”

Hørt for nylig

En af sommerens positive overraskelser er en podcast, jeg faldt over ved et tilfælde. Hvad var der sket, hvis Franz Ferdinand overlevede attentatet i Sarajevo i 1914? Hvis John F. Kennedy havde været i live til anden valgperiode? Eller hvis kupforsøget mod Gorbatjov var lykkedes? Normalt interesserer jeg mig meget lidt for kontrafaktisk historie, men jeg blev grebet af P1’s sommerserie ved navn ’Hvad nu hvis? Historien på vrangen med Adam Holm’. Holm undersøger, hvordan vores verden havde set ud i dag, hvis enkelte historiske begivenheder havde udspillet sig anderledes. Der er fem episoder af en times varighed, og det er både spændende og skræmmende at tænke på, hvordan enkelte minutter har fået afgørende og permanent indflydelse på vores tilværelse.

Læst for nylig

Det er anden gang, jeg læser den. Jeg bliver ofte fanget af bøger, der giver mig et indblik i kultur og historie, og jeg er blevet både beriget og berørt af Ove Korsgaards ’Solskin for det sorte muld – om slægt og folk’. Gennem sin enorme viden og egen slægtshistorie evner Korsgaard at skildre en svunden tid, der stadig præger vort lands historie og mentalitet den dag i dag. Landbokulturen, andelsbevægelsen og højskolerne er blandt temaerne i beretningen, der kredser om forfatterens egen familie og fødegård på Mors. Korsgaard fravalgte det liv som landmand, jeg derimod har tilvalgt, og han skriver blottet for både landsbynostalgi og storbysnobberi. Den indeholder til gengæld lærdom og dyder fra tidligere generationer, som alle vi danskere bør være ydmyge overfor og forholde os til. Jeg er blevet klogere – og tilmed underholdt i nogle gode timer.

Omtalte personer

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu