Kulturanbefaling af 
Peter Rolsted

Set, læst og hørt: Rasmus Grue Christensen

Rasmus Grue Christensens karantæne-venlige anbefalinger byder blandt andet på en driveinbiograf nord for København og Marlene Winds bog om autoritære kræfters fremmarch, der ikke er blevet mindre relevant.

Rasmus Grue Christensen

Rasmus Grue Christensen er direktør i Dignity. Han har tidligere været blandt andet direktør i Ungdommens Røde Kors, sekretariatschef i Radikale Venstre, direktør for Tænketanken Mandag Morgen og diplomat i Udenrigsministeriet.

Set for nylig

Når man nu ikke kan opleve fysiske kulturinstitutioner i denne tid, må man ty til digitale alternativer. Jeg er vild med CPH:DOX, der viser sin skønne spændvidde af dokumentarfilm og debatter online frem til udgangen af april. Vinderfilmen fra årets festival – ’Songs of Repression’ – er dybt foruroligende og seværdig. Det samme er mange andre obskure dokumentarfilm og aktuelle samtaler med blandt andet Edward Snowden på festivalens hjemmeside. Hvis man er filmelsker og gerne vil forlade sofaen – uden at bryde med den sociale distance – kan jeg også anbefale Drive in Bio i eksempelvis Lynge. At sidde i bilen med familien i mørket under tæpper og stjernehimmel er ret velgørende!

Hørt for nylig

Når jeg ikke lytter til P1’s mange udsendelser om covid-19, putter jeg ofte ‘Outrage and Optimism’ i ørene. Det er en virkelig god ugentlig podcast om klimakampen med tidligere FN-klimachef Christiana Figueres ved mikrofonen. Som navnet antyder, er podcasten drevet af lige dele aktivistisk vrede og konstruktivt fokus på konkrete løsninger på klimakatastrofen. Mange af diskussionerne handler også om bredere idealistiske forandringer i en verden af global magtpolitik. Og så er udsendelserne heldigvis heller ikke uden selvironi. Derudover lytter jeg ofte til The Guardians ’Audio Long Reads’, som er indlæste versioner af nogle af mediets mest velskrevne, tankevækkende og ofte herligt uaktuelle artikler om politik, erhverv, kunst og teknologi!

Læst for nylig

Jeg har lige afsluttet et par vigtige og lidenskabelige bøger, der sætter præcise ord på nogle af mine egne bekymringer om den globale trussel mod liberalt demokrati. Marlene Winds ’Tribaliseringen af Europa’ er et fornemt kampskrift om angrebene på demokratiske værdier fra autoritære populister rundt om i Europa – og det alt for nølende og svage forsvar fra traditionelle, liberale stemmer. Bogen ’Ill Winds’ af den anerkendte amerikanske demokratiforsker Larry Diamond har et bredere globalt perspektiv på de samme udfordringer: Mens autoritære kræfter vinder frem på alle kontinenter, svinder USA’s og EU’s vilje til at forsvare og fremme liberalt demokrati. Det er skidt for ofrene for menneskerettighedsforbrydelser rundt om i verden, men det er også skidt for vores egen demokratiske tryghed. Den globale kamp mod pandemien risikerer desværre også at accelerere autoritære kræfters fremmarch yderligere, så der er virkelig brug for stærke akademiske opråb!

Omtalte personer

Rasmus Grue Christensen

Direktør, Dignity
cand.merc. i økonomi og filosofi (CBS), master i international politik (LSE)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu