Kulturanbefaling af 
Peter Rolsted

Set, læst og hørt: Tomas Therkildsen

Tomas Therkildsen har hørt dansk stjerneviolinist, er blevet rørt af Herbert Pundik-podcast og har fået et stærkt indblik i den amerikanske masseovervågning fra Edward Snowdens selvbiografi.

Foto: PR.

Tomas Therkildsen

Tomas Therkildsen er siden 2017 administrerende direktør i Djøf, hvor han kom fra stillingen som kommunaldirektør i Næstved Kommune.

Set for nylig

Lige inden jul gav Nikolaj Szeps-Znaider sin årlige koncert på Det Kongelige Teater på sin fantastiske Guarneri del Gesú-violin – udlånt af teatret selv. Det gør han en gang om året som tak for lån af violinen, og det er normalt altid fantastisk at høre Znaiders klang og virtuositet. Koncerten i år skuffede dog lidt. Måske fordi Znaiders kuffert var forsvundet under flyturen fra USA, så han måtte spille i den sweater, han var fløjet ind i. Man siger, at klæder skaber folk, men de skaber åbenbart også rammerne for den musik, man spiller. Jeg glæder mig i hvert fald til at høre ham næste år – skarp i musikken og i tøjet!

Hørt for nylig

Der er jo skrevet masser af flotte nekrologer over nyligt afdøde Herbert Pundik, men jeg synes, det var en stor fornøjelse at genhøre Politikens podcast ’Herbert Pundik – den sidste flygtning’ i fire afsnit. Dels fordi han fortæller så enestående levende og har levet et fantastisk liv, men også fordi han helt og aldeles usentimentalt kan fortælle om sine livserfaringer, så jeg både bliver inspireret og rørt. Måske gjorde det allerstørst indtryk på mig, da han fortæller, hvorfor han altid holdt sig fra de bedrevidende råd – de er så svære at lade være med at give. Inden Yom Kippur-krigen i 1973 havde han rådet sin ældste søn Uri til at tage en tørn mere i hæren for at tjene sit land og stå op for Israels frihed. Nogle måneder senere faldt hans søn Uri i selvsamme krig. 

Læst for nylig

Man kan mene meget om Edward Snowden og hans handlinger. Men uanset dette er Snowdens bog 'Permanent Record' både fantastisk spændende, velskrevet og et virkeligt stærkt indblik i den masseovervågning, som den amerikanske stat havde opbygget, der gjorde det muligt at få adgang til digitale spor fra en hvilken som helst person på planeten – for slet ikke at tale om at kigge ud af webcams, hos hvem man måtte have lyst til. Snowden får i bogen virkelig sat lys på nogle af de kæmpestore dilemmaer, som digital overvågning fra stater (og techgiganter) skaber, og leverer et stærkt indlæg for, at vi bør sikre demokratisk kontrol og i det hele taget tage stilling til, om overvågningen er prisen værd. Læs den, og følg eventuelt med hos os i Djøf, når vi meget snart udgiver anden rapport fra Djøfs TechDK-kommission om samme temaer.

Omtalte personer

Tomas Therkildsen

Adm. direktør, Djøf
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1997)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu