Slå et slag for fair handel

Selv om vi er kommet langt med fair handel, er der stadig et stort behov for at gøre global handel mere fair. I denne uge løber World Fairtrade Challenge af stablen. Målet er at få så mange som muligt til at slå et slag for fair handel.

Det behøver ikke nødvendigvis at koste mange penge eller megen tid at støtte en god sag. Det kan i lige så høj grad handle om at gøre opmærksom på de valg, man i forvejen foretager i sin hverdag. Som eksempelvis at vælge Fairtrade og være med til at forandre verden – et indkøb ad gangen.

Valget af Fairtrade og dermed støtte til en mere fair handel i verden kan vi alle være med til gøre en ekstra indsats for i denne uge, hvor World Fairtrade Challenge foregår. Målet med kampagnen er at slå et slag for fair handel over hele verden på samme tid. For selv om Fairtrade har eksisteret i 30 år, og andelen af varer, der bliver handlet på Fairtrade-vilkår, stiger, er der stadig et stort behov for, at global handel bliver mere fair.

Indtil videre er forbrugere fra mere end 20 lande med i kampagnen: blandt andet her fra Danmark, vores nordiske nabolande, USA, Australien og Sydafrika. Du kan også være med. Det eneste, du skal gøre, er at spise eller drikke et Fairtrade-produkt – eller byde andre på fair lækkerier fra den 8. til den 14. maj – og så registrere din indsats på fairtradechallenge.org.

Foreløbig har knap en million mennesker, heraf ca. 40.000 danskere, meldt sig som deltagere. Og jo flere vi er, desto højere kan vi råbe, at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande fortjener en fair handel.

Politikere må på banen

Men uanset hvor højt vi som forbrugere råber, er det ikke nok til at gøre global handel mere fair. Hvis det skal ske, kræver det også handling på andre niveauer – særligt det politiske. Derfor har jeg sammen med Mette Boye, der er direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel, skrevet til politikere fra samtlige partier i denne uge. Desuden har vi været forbi med et ’fair handel’-kit.

Vores opfordring til politikerne er klar: Tag et skridt i retning mod en mere fair verden.

Det kan de blandt andet gøre ved at kigge de offentlige indkøb efter i sømmene. Den offentlige sektor køber varer og serviceydelser for godt 300 milliarder kr. årligt. Netop fordi den offentlige sektor er så stor en indkøber, har politikerne et ekstra stort ansvar for at sikre, at offentlige indkøb respekterer grundlæggende menneske- og arbejdstagerrettigheder.

En af måderne, de kan få det til at ske på, er at gå efter certificeringsordninger. Tilbage i 2016 pegede en analyse fra researchcenteret Danwatch f.eks. på, at kun ca. én procent af regionernes kaffeindkøb er etisk certificeret. Det tal skal selvsagt stige – og gerne med politisk opbakning.

Lande, som vi herhjemme ofte sammenligner os med, har allerede lagt sig i spidsen på dette område. I januar vedtog Norge en lov om, at der ved offentlige indkøb skal tages højde for risiko for brud på menneskerettigheder. I Storbritannien, Frankrig og allersenest Holland er politiske tiltag for en mere fair handel også kommet på dagsordenen. Og blevet vedtaget. Hvor ville det klæde Danmark at komme med på den vogn.

Odense viser vejen

Der er allerede gode takter rundt om i landet. Særligt demonstrer Odense Kommune, som er Fairtrade By, at det kan lade sig gøre at implementere fair indkøbspraksisser på kommunalt niveau. Etisk kaffe udgør omkring 60 pct. af kommunens samlede indkøb, og der bliver udelukkende serveret certificeret kaffe på kommunens rådhus.

Selv om bønderne og arbejderne i nogle af verdens fattigste lande er langt væk fra os målt i kilometer, er måden, vi kan forandre deres verden på, inden for vores rækkevidde. Med indkøbskurven, pungen og kreditkortet kan man slå hårdt for fair handel.

De, der forandrer verden, er dem, der handler. Vil du være med?

 

Forrige artikel Man kan ikke slagte hellige køer bag et skrivebord Næste artikel Læren fra Shell

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.