Sygehuse nedlægger tusinder af sengepladser

Mens antallet af patienter stiger, har regionerne de seneste fem år nedlagt hver ottende sengeplads på sygehusene. Fortsætter udviklingen, vil ca. 30 pct. af sengepladserne være forsvundet i 2020, viser en ny opgørelse udarbejdet for Mandag Morgen. Danske Patienter frygter, at patienterne taber.

Jens Reiermann

Da et ekspertudvalg for seks år siden anbefalede regionerne at nedlægge et stort antal sengepladser på sygehusene, skete det under stor kritik. Nu viser en ny opgørelse, som Statens Serum Institut har udarbejdet for Mandag Morgen, at regionerne nedlægger så mange sengepladser, at de overhaler anbefalingen.

[quote align="right" author="Lars Engberg, Formand, Danske Patienter"]Der er jo ingen grund til at holde patienterne længere i sengene end nødvendigt. Men sygehusene må ikke lukke kapacitet så hurtigt, at nogle patienter ender på gangene.[/quote]

I løbet af de seneste fem år har regionerne nedlagt hver ottende sengeplads på deres sygehuse – eller mellem en og to sengepladser om dagen. Fortsætter udviklingen i samme tempo frem til 2020, vil omkring 30 pct. af sengene til den tid  være forsvundet. Og det er langt mere end den reduktion på 20 pct., som regeringens egne eksperter har anbefalet.

Anbefalingen, der blev formuleret af Regeringens ekspertpanel vedrørende sygehusinvesteringer i 2008, har lige siden udgjort fundamentet for den 42 milliarder kr. store investering i de nye supersygehuse, som i de kommende år vil erstatte eksisterende sygehuse over hele landet.

”Der var hård kritik, da vi lagde op til en reduktion på 20 pct. fra 2008 til 2020. Hverken regioner og sygehuse troede på, at kapaciteten kunne reduceres så meget. Men nu viser tallene, at vores anbefalinger passer bedst med den faktiske udvikling,” siger Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet og medlem af regeringens ekspertpanel.

Sygehuse nedlægger sengepladser ...." caption="Figur 1  

 " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9b117-jr_fig01_sygehuse-nedle%cc%88gger-sengepladser-b.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/1a9b9-jr_fig01_sygehuse-nedle%cc%88gger-sengepladser-b.png | Forstør   Luk

Sygehuse nedlægger sengepladser hurtigere end forventet. De behandler flere patienter ambulant og flere patienter bliver indlagt, men i kortere tid.

Kilde: Statens Seruminstitut + Erik Juhl - udvalgets anbefaling til sengekapaciteten på sygehusene i 2020. [/graph]

Dermed slutter Danmark sig til den gruppe af OECD-lande, som hurtigst har reduceret sengekapaciteten på sygehusene. Sverige er dog frontløber og nåede allerede i 2008 ned på det mål, der efter anbefalingen først skulle være gældende i Danmark i 2020.

Nedlæggelsen af sengekapaciteten på de danske sygehuse sker samtidig med, at stadigt flere patienter behandles. Det er både, fordi mange patienter modtager behandlingen ambulant og kan gå hjem uden først at skulle indlægges, og fordi patienter ligger kortere tid på sygehusene, når de indlægges. Se figur.

”Det er flot, at sygehusene hele tiden kan øge produktiviteten. Det er et tegn på, at de bliver drevet godt. Men jeg tror stadig, at der kan hentes mere ved hele tiden at stille spørgsmål til den måde, man behandler på,” siger Kjeld Møller Pedersen.

Han betegner nedlæggelsen af sengekapaciteten og optrapningen af de ambulante behandlinger som en af de mere ”lempelige” måder at øge produktiviteten på de danske sygehuse.

”Når patienternes ophold på hospitalerne bliver kortere, så bliver behandlingen alt andet lige også billigere. Og det er jo ikke altid sundt at ligge på et sygehus,” siger han.

Patienter vil hjem

Udviklingen er langt mindre problematisk, end man umiddelbart skulle tro. For det er langt fra sikkert, at der kan sættes lighedstegn mellem antallet af sengepladser og en god behandling.

Aarhus Universitetshospital er et af de danske sygehuse, som har gennemgået alle indlagte patienter på en udvalgt nat og bedømt, om patienterne havde behov for at ligge i en af sygehusets senge. Gennemgangen af de i alt 967 indlagte patienter viste, at der var gode grunde til, at omkring 75 pct. af patienterne var indlagt. Det var til gengæld ikke tilfældet for de sidste 25 pct. Af dem kunne den ene halvdel ifølge gennemgangen lige så godt ligge hjemme, mens den anden halvdel med fordel kunne overføres til et patienthotel i stedet for at optage en af de dyrere sengepladser på sygehuset.

[graph title="..... og behandler flere patienter" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Statens Seruminstitut + Erik Juhl - udvalgets anbefaling til sengekapaciteten på sygehusene i 2020. 

Samtidig viser undersøgelser ifølge centerchef Lisbeth Kallestrup, Aarhus Universitetshospital, at patienter ofte foretrækker kortere og dermed hurtigere behandling frem for et ophold på sygehuset.

”Vi har spurgt patienterne, og rigtig mange vil gerne have andre ydelser end dem, vi plejer at tilbyde. I virkeligheden er det nogle gange os, der tror, at patienterne helst vil ind på hospitalet, fordi vi er vant til at gøre det. Men vi behøver ikke altid have patienten ind på hospitalet,” siger Lisbeth Kallestrup, som har ansvaret for gennemgangen af de indlagte patienter på hele sygehuset.

Patienter foretrækker ofte den mindst vidtgående behandling. I stedet for indlæggelse kan det være den ambulante behandling og i forhold til f.eks. kontrolbesøg på sygehuset, kan patienter i stedet foretrække kontrol via samtaler over telefonen.

Gennemgangen på Universitetshospitalet i Aarhus er sket med inspiration fra Sverige og har også fællestræk med de britisk/amerikanske metoder, der er udviklet for at reducere spild af ressourcer i hospitalsverdenen.. Se tekstboks.

I Aarhus fortsætter Universitetshospitalet med at spørge til berettigelsen af den måde, ressourcerne anvendes på. En ny undersøgelse retter sig mod besøg på et ambulatorium. Også her er resultatet slående: 18,5 pct. af de adspurgte patienter mente ikke, at besøget var nødvendigt, eller også foretrak de f.eks. en samtale over Skype eller udveksling via mail.

For Lisbeth Kallestrup fortæller undersøgelsen, at sygehuse, læger og sygeplejersker skal blive bedre til at indrette behandlingen, så den passer bedre til hver enkelt patients behov og ønsker.

”Alle patienter skal ikke have det samme tilbud. Vi skal bruge vores ressourcer, så vi hjælper dem, der ikke kan. Derfor skal vi blive bedre til at tilrettelægge forløbet sammen med hver eneste patient ud fra de kompetencer og ønsker, patienterne selv har,” siger Lisbeth Kallestrup.

Hastværk er ...

Hos Danske Patienter erkender formand Lars Engberg, at der ”bliver brug for færre og færre sengepladser på sygehusene,” fordi behandlinger kan foretages ambulant og ikke nødvendigvis indebærer indlæggelser bagefter.

Sygehuse på jagt efter spild af ressourcer

Under den sigende titel Hospital Inpatient Waste Identification Tool har det amerikanske IHI, Institute for Healthcare Improvement, udviklet et sæt redskaber, der kan hjælpe sygehuse til at begrænse unødig forbrug af ressourcer.

Redskabet sætter ind på fem områder: På samme måde som i Aarhus kan det handle om brugen af sengepladser på en afdeling eller på et hospital. Men det kan også handle om den måde, diagnoser foretages på, eller på selve behandlingen eller dele af den.

Seks britiske og to amerikanske sygehuse har deltaget i udviklingen. Et af de to amerikanske sygehuse, Memorial Hermann, Texas Medical Center, fortæller i en evaluering, at metoden har resulteret i, både at patienter har ligget kortere tid på en afdeling, og at ventetiden er reduceret, og en gennemgang af brugen af f.eks. blodprøver viste, at der blev bestilt flere blodprøver, end læger i evalueringen fandt, der var brug for.

”Der er jo ingen grund til at holde patienterne længere i sengene end nødvendigt. Men sygehusene må ikke lukke kapacitet så hurtigt, at nogle patienter ender på gangene,” siger han og henviser til undersøgelser, der gang på gang viser, at patienter ligger på gange eller i fællesrum rundt omkring på sygehusene.

Lars Engberg peger på, at udviklingen med at nedlægge senge særligt kan ramme de patienter, der nok kan udskrives, men også bør have hjælp fra kommunen efter udskrivelsen.

”Jeg ville ønske, at regioner og sygehuse ville planlægge deres sengekapacitet sammen med kommunerne og ikke bare nedlægge sengepladser, før de ved, om kommunerne har kapacitet til at overtage patienterne. Det hele kan gå så hurtigt, at nogle patienter risikerer at komme i klemme,” siger Lars Engberg.

På Aalborg Universitet siger professor i sundhedsøkonomi Lars Ehlers, at der er grund til at ”frygte for, at man bliver ved med at presse citronen”. På den anden side er resultaterne af gennemgangen af de indlagte patienter på Aarhus Universitetshospital ”interessante”.

”Jeg synes, vi skal huske på, at det handler om kvalitet i behandlingen, men der skal åbnes for at eksperimentere mere med den måde sygehusene bruger deres senge på. Vi skal have flere eksperimenter og vi skal evaluere dem godt,” siger han.

LÆS MERE

Midtjyske sygehuse satser på kvalitet frem for kvantitet 23. juni 2014

Ventetiderne er dalet og antallet af behandlinger er steget. Nu skifter fire sygehuse i Region Midtjylland fokus i succes-målet: fra tempo til kvalitet og inddragelse af patienternes vurdering.
 

Giv sundheden en 2025-plan 16. juni 2014

Et ensidigt produktivitetsmål i sundhedssektoren risikerer at give økonomisk bagslag og starte en ond cirkel – på bekostning af patienternes sikkerhed og tryghed. Den nye økonomiaftale kan ikke stå alene.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu