Tech-selskabernes mål: Folk skal leve meget længere og helst evigt

Sundhed er blevet det nye sort for alle tech-giganterne. Der er nemlig udsigt til at tjene masser af penge, fordi teknologien nu gør det muligt at disrupte hele branchen. Hovedfokus er livsforlængende behandlingsformer og medicin.

Jens Jørgen Madsen

MM Special: Techgiganter jagter vores sundhedsdata

Mindre end et år efter lanceringen af regeringen og Folketingets strategi for brug af sundhedsdata står det klart, at den kun adresserer dele af de udfordringer, som sundhedsvæsenet har i forhold til brugen af data.

Imens satser internationale techgiganter som Apple og Amazon nu på apps, som indsamler sundhedsdata og gør dem tilgængelige på en måde, som langt overgår, hvad danske offentlige løsninger har formået.

Det store spørgsmål er derfor: Hvordan kan vores private sundhedsdata bidrage til at styrke hele befolkningens sundhed?

Apple og Amazon vil samle alle vores private sundhedsdata

MM MENER: Sundhedsplatformen – godnat og sov godt

Tech-selskabernes mål: Folk skal leve meget længere og helst evigt

Ping An Good Doctor: Digital sundheds-tsunami i Kina

Sundhedsdata kan blive en guldmine – for private virksomheder

Flere og flere er usikre på, hvad der er sundt

BLOG: Frygt – en nødvendig kur mod irrationelle beslutninger

Kan vi udsætte døden? Kan vi opnå evig ungdom? Og er det overhovedet ønskværdigt?

Uanset om vi bryder os om ideen eller ej, er det rent faktisk missionen for en række af de velkendte tech-selskaber, der i de seneste år har etableret en stribe biotech-selskaber med henblik på at få del i det lukrative marked for livsforlængende medicin og sundhedspleje.

Her er de største satsninger fra de dominerende tech-aktører.

  • Google: Ligesom de øvrige store tech-aktører ønsker Google, og ikke mindst dets moderkoncern, Alphabet, at få greb om hele markedet for sundhedspleje. Ambitionerne er skyhøje og spænder vidt – fra fitness-apps til at kunne besejre døden. Selskaberne Verily, DeepMind og Calico udgør hjørnestene i Googles langsigtede samlede satsning på sundhed. Læs herunder.
  • Calico Labs: Selskabet hører under Alphabet, og dets mission er nok den mest opsigtsvækkende. California Life Company arbejder på at ændre selve biologien, der styrer vores levetid. I første omgang med aldersdæmpende stoffer, men på sigt med indgreb, der kan få det biologiske ur til at gå bagvendt. Forskere taler om, at de snart kan øge den gennemsnitlige levealder til et pænt stykke på den anden side af 120 år. Men målet er dog helt at kunne løse ”problemet” med, at vi overhovedet ældes, så vi kan leve for evigt.
  • Verily: Firmaet er Alphabets største satsning på life science. Verily opererer i et krydsfelt af teknologi, data science og sundhed, hvor især data skal hjælpe med bekæmpelsen af aldring og aldersrelaterede sygdomme.
  • 1492: Amazons kodenavn for dets hemmelige satsning på sundhed. 1492 vil udvikle en global platform for lægekonsultationer og behandling online samt virtuelle apoteker. Dernæst elektroniske journaler med alle vores sundhedsdata samlet et sted.
  • Apple: Arbejder ligeledes i hemmelighed på en række større sundhedssatsninger. Det forkromede mål er at give os alle fuld adgang til vores personlige sundhedsdata gennem hele livet – fra sygejournaler til testresultater – via iPhone. 
  • Socialblood: Facebook har også planer på sundhedsområdet. Seneste tiltag er Socialblood, der forsøger at løse problemet med at matche bloddonorer. Målet er at gøre Facebook til ’verdens største blodbank’.
  • PatientsLikeMe: Facebook planlagde for år tilbage at udvikle en slags ’Patienternes Facebook’, men det har endnu ikke set dagens lys. Til gengæld er der opstået en række uafhængige og succesrige sociale fællesskaber for patienter som PatientsLikeMe, HealthCrowd og HealthUnlocked. Alle med det mål at dele erfaringer og viden blandt ligesindede.
  • DeepMind: Googles datterselskab, der er specialiseret i kunstig intelligens, anvendes bl.a. i Storbritannien til at identificere og analysere patienter med risiko for nyresygdomme. DeepMind Health blev i sommer kritiseret voldsomt for manglende datasikkerhed i forbindelse med 1,6 millioner britiske sygejournaler.
  • Watson Oncology: Supercomputeren IBM Watson blev for et par år siden taget i brug i bekæmpelsen af kræft, og er siden rykket ind på 50 hospitaler i 13 lande på tværs af fem kontinenter. I starten var der store forhåbninger til Watson Oncologys kunstige intelligens, men i september kom det frem, at supercomputeren på ingen måde er i nærheden af at løse kræftbehandlingen.
  • Healtcare NExT: Kampen mod kræft står også højt på listen hos Microsoft, der tidligere i år lancerede Healthcare NExT, som især satser på at løse kræftens gåde ved hjælp af kunstig intelligens. Healthcare NExT er som udgangspunkt et samarbejde med 25 hospitaler.
  • Proteus Digital Health: Japanske Otsuka Pharmaceutical arbejder sammen med Proteus Digital Health om udviklingen af decideret digital medicin. I november lancerede firmaet verdens første digitale pille med en sensor, der kan fortælle lægerne, hvor og hvornår patienten spiser pillen.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024