Trumponomics: Økonomisk nirvana trues af gæld og handelskrig

Trump vil sænke skatterne og investere massivt i infrastruktur. Det har skabt historisk optimisme hos virksomheder og investorer. Men det er en enøjet optimisme, siger økonomiske eksperter, der frygter stigende statsgæld, handelskrig og økonomisk krise.

ØKONOMI: Optimismen hos de amerikanske virksomheder og investorer er nærmest ikke til at skyde igennem. Trump har lovet massive skattelettelser for erhvervslivet og for stort set alle lønmodtagere. Samtidig vil han lempe reguleringen af erhvervslivet, så det bliver lettere at drive virksomhed i USA. Og endelig har han lovet svimlende store investeringer i infrastruktur, hvoraf muren til Mexico blot er den mest opsigtsvækkende.

Udsigten til Trumps ekspansive finanspolitik, der er blevet døbt Trumponomics, har igangsat en bølge af vækstoptimisme i USA. Siden han blev valgt, er aktiemarkederne galoperet frem. Dow Jones er steget med over 10 pct.-point, især på grund af stigende aktier i anlægsbranchen, bankerne og hos de fossile energivirksomheder, der alle tror på gunstigere vilkår under Trump. Se figur 1.[graph title="Aktieboom i USA" align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2017/01/AB_fig01_Trump-01.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2017/01/AB_fig01_Trump-01.png" caption="Figur 1" text="Aktiemarkederne har reageret positivt på udsigten til at få Trump som præsident." ]Kilde: Euroinvestor.dk.[/graph]

Skattelettelserne er i sig selv en enorm finanspolitisk lempelse, som ifølge Arthur Laffer, verdensberømt økonom og tidligere rådgiver for præsident Ronald Reagan, vil kunne bane vejen for et økonomisk nirvana, som han udtrykte det til Financial Times i december. ”Hvis skatten sænkes, bliver fordelene ved produktiviteten højere efter skat, og derfor vil der blive højere produktivitet,” sagde han.

Login