Trumponomics: Økonomisk nirvana trues af gæld og handelskrig

Trump vil sænke skatterne og investere massivt i infrastruktur. Det har skabt historisk optimisme hos virksomheder og investorer. Men det er en enøjet optimisme, siger økonomiske eksperter, der frygter stigende statsgæld, handelskrig og økonomisk krise.
Andreas BaumannClaus Kragh
Trump på godt og ondt

I en række tematiske analyser fortæller Mandag Morgen begge historier om den kommende præsident Trump - den optimistiske og den dystre. Læs også:

Trump på godt og ondt

Trumps verdensuorden

Energi á la Trump: Job og sikkerhed først

Trump får magt som en konge men er selv en joker

ØKONOMI: Optimismen hos de amerikanske virksomheder og investorer er nærmest ikke til at skyde igennem. Trump har lovet massive skattelettelser for erhvervslivet og for stort set alle lønmodtagere. Samtidig vil han lempe reguleringen af erhvervslivet, så det bliver lettere at drive virksomhed i USA. Og endelig har han lovet svimlende store investeringer i infrastruktur, hvoraf muren til Mexico blot er den mest opsigtsvækkende.

Udsigten til Trumps ekspansive finanspolitik, der er blevet døbt Trumponomics, har igangsat en bølge af vækstoptimisme i USA. Siden han blev valgt, er aktiemarkederne galoperet frem. Dow Jones er steget med over 10 pct.-point, især på grund af stigende aktier i anlægsbranchen, bankerne og hos de fossile energivirksomheder, der alle tror på gunstigere vilkår under Trump. Se figur 1.

Aktieboom i USA

Figur 1 | Forstør   Luk

Aktiemarkederne har reageret positivt på udsigten til at få Trump som præsident.

Kilde: Euroinvestor.dk.

Skattelettelserne er i sig selv en enorm finanspolitisk lempelse, som ifølge Arthur Laffer, verdensberømt økonom og tidligere rådgiver for præsident Ronald Reagan, vil kunne bane vejen for et økonomisk nirvana, som han udtrykte det til Financial Times i december. ”Hvis skatten sænkes, bliver fordelene ved produktiviteten højere efter skat, og derfor vil der blive højere produktivitet,” sagde han.

Og Laffer er ikke den eneste optimist. Forventningen er, at den amerikanske vækst under Trump kan komme op på omkring 4 pct. om året. Den optimisme har bredt sig. Forbrugertilliden i USA er stigende, og senest har de store forventninger til Trump også medført den højest målte optimisme hos USA’s små virksomheder i 12 år. Se figur 2.

”Optimismen er drevet af Trump. Det er det eneste, der kan forklare nogle af de her ret ekstreme stigninger på bare to måneder,” siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker hos Danske Bank.

Store forventninger til Trump

Figur 2 | Forstør   Luk

Siden Trump blev valgt som præsident, er optimismen blandt små erhvervsdrivende i USA skudt i vejret til det højeste niveau i 12 år.

Kilde: NFIB Research Foundation / nfib.com

Han forventer, at Trump vil påvirke væksten positivt, som markederne allerede forventer. Men først i slutningen af 2018 vil den ekspansive finanspolitik også få realøkonomisk effekt. Allerede nu smitter optimismen dog af på Danmark. Og det er der god grund til, mener Dansk Erhverv.

”Set med de positive briller så vil Trump stimulere væksten. Og så får vi også i Danmark muligheder for at vinde markedsandele i USA, både fordi han vil investere i infrastruktur på f.eks. vand- og miljøområdet, og fordi vi har en eksportfordel med en stærk dollar,” siger cheføkonom Steen Bocian.

Men...

Forventningerne om et økonomisk nirvana igangsat af Trumps ekspansive økonomiske politik virker dog temmelig enøjede. Drømmene kan hurtigt briste og på lidt længere sigt blive afløst af mareridt om voksende gæld, overophedning, økonomisk krise og pludselig handelskrig.

Seniorforsker ved Peterson Institute of International Economics Jacob Funk Kirkegaard betegner Trumponomics som en voodooøkonomi. Det er en blind tro på, at skattelettelser automatisk skaber 4 pct. vækst og nærmest på magisk vis er selvfinansierende, lige meget hvor store de er.

”Jeg mener ikke, at Trump har en troværdig økonomisk plan for varigt at øge den amerikanske vækst. Så efter et kortvarigt Trump-boost, kommer der et Trump-bust. Hvis han samtidig indfører en straftold på kinesisk import, så kan det gå galt meget hurtigere, for så kommer der en international handelskrig. Kineserne vil svare igen, det er jeg ikke i tvivl om,” siger han.

Sydbanks cheføkonom Jakob Graven er overrasket over, at investorerne er så enøjede i deres forventninger til Trumps økonomiske politik. De ser på den positive side og ikke så meget på den negative, siger han.

”Noget af det, vi er bekymrede for – og som investorerne også var bekymrede for inden valget, men nu synes at have glemt – det er risikoen for øget protektionisme. Hvis han virkelig gennemfører toldmure osv., og andre lande gør det samme, så er det den stensikre vej til global økonomisk krise,” siger Jacob Graven.

Skulle en handelskrig trods alt udeblive, ser det noget bedre ud – men der er stadig grundlag for store skuffelser. De fleste økonomer er godt nok enige i, at de ekspansive tiltag i Trumponomics vil stimulere væksten på kort sigt, men spørgsmålet er, om der overhovedet er brug for den slags tiltag nu, hvor den amerikanske økonomi har det bedre end på noget andet tidspunkt efter finanskrisen. Det kan ses på arbejdsløsheden, som nu er helt nede på 4,6 pct.

”USA har en meget lav ledighed allerede, så Trump risikerer let at stimulere for meget, især hvis han også begynder at sende folk tilbage til Mexico, samtidig med at der kommer mange flere arbejdspladser, så kan det hurtigt føre til en overophedning af økonomien,” siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

På kort sigt skal det nok gå godt i noget tid, forsikrer han, men på længere sigt kan Trumponomics skabe store problemer. For både skattelettelserne og de store infrastrukturinvesteringer koster penge, og de vil derfor øge USA’s allerede høje statsgæld, som risikerer at komme ud af kontrol. Sker det, vil også dollaren falde gevaldigt, og det kan blive endnu mere benzin på bålet for en overophedet økonomi.

”Der er mange muligheder for, at tingene kan gå galt. Men det her med gældssituationen er nok det, der kan vise sig at have de største globale konsekvenser. Hvis det rammer finansmarkederne, og de lukker til, så kan det ende med et crash,” siger Bo Sandemann Rasmussen.

 

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu