Alle uddannelser er lige, men nogle er mere lige end andre

I sidste uge slog undervisningsministeren i fuld offentlighed fast, at elever på STX er mere værd end dem på HHX. Men det betyder desværre ikke, at Antorini nu udligner den urimelige og absurde forskel.

Det burde have givet et større mediebulder, at undervisningsminister Christine Antorini (S) i sidste uge for første gang i fuld offentlighed slog fast, at elever på almene gymnasier (STX) er mere værd end elever på handelsgymnasier (HHX). Faktisk ca. 4.400 kr. mere værd.

4.400 kr. er nemlig det ekstra tilskud, som Finansministeriet nu har regnet sig frem til følger med hver student fra STX uden anden begrundelse, end at de går på et alment gymnasium.

Tallet kom frem under et samråd, hvor ministeren skulle forklare, hvorfor der er så store taxameterforskelle mellem de to gymnasieområder. I mange år har forskellen været begrundet med, at man på STX har haft bedre og dyrere arbejdstidsregler for underviserne, og at man på STX har større udgifter til våde fag som biologi, kemi og fysik.

[quote align="left" author=""]Den ubegrundede forskelsbehandling betyder, at de danske handelsgymnasier i forhold til det almene gymnasium har langt færre penge pr. elev at lave kvalitetsundervisning for.[/quote]

Men arbejdstidsforskellene mellem STX og HHX blev udlignet sidste år med OK13, og de højere udgifter til de våde fag udgør kun ca. en fjerdel af forskellen – det har Finansministeriet selv beregnet.

Nu har ministeren så meddelt, at der er ca. 4.400 kr., som ikke kan forklares med andet, end at skiftende regeringer historisk har syntes, at elever fra det almene gymnasium var mere værd end elever fra handelsgymnasiet.

Keine Hexerei, nur Behändigkeit

Betyder det så, at Antorini nu viser politisk handlekraft og udligner den urimelige og absurde forskel? Nej, selvfølgelig ikke. Den økonomiske favorisering af STX er igen puttet i syltekrukke. Tænk virkelig: Et nyt udvalg, der igen-igen skal se på taxameterforskellene, skal nedsættes. Jamen altså. Resultatet får tidligst betydning i 2017, meddeler ministeren. Bolden er dermed spillet videre til den næste minister, som alt andet lige ikke ser ud til at blive Antorini selv. Keine Hexerei, nur Behändigkeit, som tyskerne siger.

Jeg har været i uddannelsessektoren i over 20 år, og jeg har gang på gang lagt øre til forblommede udtaleser fra politikerne om, at vi skal have flere unge til at bryde den negative sociale arv, og at gymnasierne skal blive bedre til at inddrage erhvervslivet i undervisningen, så det bliver klarere for de unge, hvad al den viden, vi putter i hovederne på dem, kan bruges til.  Vi har brug for skills, ikke paper-knowledge, lyder skåltalerne.

Men når det kommer til stykket, har jeg kun oplevet en lang nedprioritering af uddannelser som HHX, hvor der uddannes forholdsmæssigt flere mønsterbrydere end på STX, og hvor det er en naturlig del af undervisningen at inddrage det private erhvervsliv og det øvrige arbejdsmarked.

Nogle er mere lige end andre

Den ubegrundede forskelsbehandling betyder, at de danske handelsgymnasier i forhold til det almene gymnasium har langt færre penge pr. elev at lave kvalitetsundervisning for. På store gymnasier kan forskellen nemt løbe op i mere end 11 millioner kroner, som handelsskolen altså har mindre end et alment gymnasium af samme størrelse.

På papiret er HHX og STX nu to helt og aldeles ligestillede uddannelser, der begge leverer studerende til de videregående uddannelser, og som har ansat gymnasielærere på helt og aldeles samme løn- og arbejdstidsvilkår.     

Men for at omskrive George Orwell, så må jeg konstatere, at selv om uddannelserne er lige, ja så er nogle uddannelser stadig mere lige end andre. 

Læs flere indlæg af Anya Eskildsen her

Alle indlæg på MM Blog er udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu