V for venner

Jens ReiermannTorben K. Andersen

En lille mindretalsregering har ekstra meget brug for at vise handlekraft, driftssikkerhed og være tillidsskabende. Derfor er det noget nær en katastrofe, når en fremtrædende minister og nær ven af statsministeren må trække sig, allerede inden de klassiske 100 hvedebrødsdage er overstået.

Det nye folketingsår

Mandag Morgen giver i denne analyse et bud på den kommende folketingssæsons vigtigste temaer, dramaer og dagsordener. Artiklerne er delt op i en hovedhistorie ’Løkke maler Danmark blåt’ og seks kortere historier, der stiller skarpt på seks konkrete politiske emner, der udfordrer blå bloks interne samarbejde.

Læs også: ’Alle mand til stemmeknapperne’, ’Rigtige kammerater’, ’Et drama i tre akter’, ’Løkke på vej til EU-nederlag’ og ’Hjort Frederiksens blå gaver’.

Der gik kun 93 dage, før Løkke mistede sin forsvarsminister, Carl Holst, der til stor overraskelse for mange vadede i dårlige sager stort set gennem hele sin ministertid.

Hans afgang er et kæmpe nederlag for Lars Løkke Rasmussen og Venstre. Holst var en af Løkkes mest trofaste støtter, da bilagssagen var ved at koste Løkke formandsposten i Venstre for godt et år siden. Og Carl Holst blev af nogle anset for at være en mulig kommende formand for Venstre og dermed potentiel statsministerkandidat. Den tanke synes nu definitivt at være bombet i smadder. Og samtidig er der undervejs i sagen lækket fortrolige oplysninger til medierne fra regeringens absolutte inderkreds.

Hele forløbet har været med til at nære en negativ fortælling om regeringen, som ellers så ud til at være kommet så godt i gang.

Lars Løkke Rasmussen har ikke forsømt den mindste lejlighed til at udstille tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, når hun måtte en tur forbi dronningen på Amalienborg for at lave endnu en ministerrokade. Og han lod hver gang forstå, at de mange rokader aldrig ville være sket med ham som statsminister. Nu er han selv blevet offer. Og spørgsmålet melder sig nu om, hvor driftssikre de øvrige ministre er.

Løkke har nu hevet en anden af sine loyale partisoldater ind som forsvarsminister i form af Peter Christensen. Inden folketingsvalget stod han til at få en central post i en ny V-regering, men vælgerne vejede ham og fandt ham alt for let. Han fik – med sine egne ord – en ordentlig ”røvfuld” ved sidste folketingsvalg, så han ikke bare røg ud af Folketinget, men også fik så få personlige stemmer, at han kun blev tredjesuppleant for Venstre i Sydjyllands Storkreds.

Derfor droppede han helt ud af dansk politik – indtil altså Løkke ringede tirsdag aften klokken 22:00 i sidste uge og spurgte, om han ville være ny forsvarsminister.

Af de 17 nuværende ministre i Løkkes regering har 11 af dem været ministre før. Da Thorning satte sit nye hold i 2011, havde kun 2 ud af 22 prøvet at være minister før. Hele 35 personer nåede at bestride en ministerpost i løbet af Thornings knap fire år ved magten. Men der gik trods alt 379 dage, før hun måtte foretage den første af sine i alt otte regeringsrokader.

Umiddelbart synes Løkkes øvrige ministre dog at være temmelig driftssikre. Løkke har haft held med at sætte et hold af erfarne ministre som Claus Hjort Frederiksen og Bertel Haarder kombineret med markante krigere som uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, der ikke er bleg for at få rektorer fra nogle af landets ”kornfede” uddannelsesinstitutioner på nakken, og ikke mindst udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Omtalte personer

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu