Festen er forbi for globaliseringens gratister

USA og Europa er på vej mod en aftale om, at alle selskaber i verden fremover skal betale mindst 15 procent i skat. Tre danske eksperter er enige om, at der er udsigt til et historisk jordskred i erhvervslivets grundvilkår.

Claus Kragh

Global skatteaftale

De tektoniske plader i international politik har flyttet sig. Det åbner muligheder for en global skatteaftale, der sætter en minimumsgrænse under selskabsskatten.

Læs også:

Bidens globale skat kan blive dyr for amerikanske virksomheder i udlandet

Den vestlige verdens regeringer er på vej med en opsigtsvækkende reform af det globale skattesystem.

Skattereformen i sig selv vil give betydeligt øgede skatteindtægter til investeringslystne politikere i USA og Europa. Den vil betyde langt mindre bureaukrati for multinationale virksomheder – bortset fra skatteadvokater og revisorer. Og endelig vil den kunne virke som en politisk dåseåbner i forhold til andre presserende internationale sager som klimabeskyttelse eller regulering af private digitale ’valutaer’ som bitcoin.

Det mener Jacob Funk Kirkegaard, økonom og seniorforsker ved den førende økonomiske tænketank Peterson Institute for International Economics i Washington og ved German Marshall Fund i Bruxelles.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu