Han har verdens sværeste lederjob

Portugisiske Antonio Guterres var en progressiv katolsk undergrundssocialist, da Portugal frem til 1974 var et fascistisk diktatur. I dag hylder han verdens aktivister, når han går på talerstolen som generalsekretær i FN. Men han advarer også om, at globalt politisk samarbejde i organisationen er truet af geopolitiske stridigheder. 

De geopolitiske spændinger i verden nu er så voldsomme, at verden ikke længere kan reagere kollektivt 
på dem, lyder analysen fra FN’s generalsekretær António Guterres. Her møder han pressen efter et 
besøg ved grænseovergangen – Rafah Border Crossing – mellem Gazastriben og Egypten 20. oktober. 
De geopolitiske spændinger i verden nu er så voldsomme, at verden ikke længere kan reagere kollektivt på dem, lyder analysen fra FN’s generalsekretær António Guterres. Her møder han pressen efter et besøg ved grænseovergangen – Rafah Border Crossing – mellem Gazastriben og Egypten 20. oktober. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Norge fik ingen taletid, da der blev talt klimapolitik ved FN’s generalforsamling i New York i september. 

Sådan blev det, fordi Norge, ifølge FN’s generalsekretær Antonio Guterres, i lighed med andre petrostater har forsømt at levere positive bidrag til kampen mod den globale opvarmning. Derfor var der ingen grund til at høre, hvad Norge havde at sige. 

FN’s 74-årige chef benyttede i det hele taget den årlige FN-uge i New York til at tale dunder mod virksomheder og stater, der udviser ”skinbarlig grådighed”, når de sætter ”profitter før planeten” i deres fortsatte udvinding og salg af fossil energi. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu