Tech-analysen: Vi kommer ikke ud af krisen ved at vende om

TECHTENDENSER: Naturen er ikke, hvad den har været. Vi har forandret verden så meget, at den ikke er bæredygtig for mennesker, medmindre vi konstant udvikler ny teknologi.

Det kan være ret forstemmende at se det rod, vi mennesker har bragt os selv i. Hvis ikke det bliver klimaet, der trækker tæppet væk under vores civilisation, så bliver det manglen på biodiversitet, globale epidemier, atomkrig eller kunstigt intelligente maskiner, der tager magten fra os.
 
Det virker, som om at hver gang vi tager en ny teknologi i brug, viser den sig at have så mange uforudsete bivirkninger, at det måske havde været bedre, hvis vi havde holdt os fra at bruge den.
 
Så det er en nærliggende tanke, at vejen ud af vores mange problemer ville være at få bremset den teknologiske udvikling og i stedet vende blikket mod naturens orden og den oprindelige balance, vi kommer fra.
 
Men nej, beklager, vi kan ikke vende tilbage, for den verden, vi kommer fra, er der ikke længere.
 
Vi er, med den hollandske klimaforsker og nobelpristager Paul Crutzens udtryk, trådt ind i en ny geologisk tidsalder, antropocænen, hvor mennesket dominerer det globale økosystem, og hvor teknologien og dens konsekvenser er en del af den ny natur.  

Det nervepirrende ved teknologien er, at den griber om sig. Det er ligesom en skralde; det kan kun køre én vej. Vi løser et problem med teknologien, men snart viser det sig, at løsningen skaber nye problemer, og i mellemtiden har teknologien ændret vilkårene så meget, at kun yderligere ny teknologi kan afhjælpe krisen. Og så fremdeles. Der er ikke noget permanent fiks.
 
- De fossile brændsler var nøglen til vores enorme fremgang i velstand de sidste par hundrede år, men nu opdager vi, at det har slået klimaet ud af balance.

- Den grønne revolution gjorde fantastiske indhug i den rå sult, der prægede store dele af verden tidligere, men prisen var sprøjtegifte, forurening og udpinte jorde.

Login