Zornig-effekten

[graph title="Lisbeth Zornig Andersen" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6ce62-lisbeth_zornig_anderse.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/5fea4-lisbeth_zornig_anderse.png" text="• Født i 1968 i Vanløse • Job: direktør i Huset Zornig  • Uddannelse: cand.polit. fra Københavns Universitet i 1994 • Erfaring: Systemudvikler i Codan, Danske Bank og KMD. Underdirektør og senere direktør i Specialisterne (2006). Stiftede sin egen virksomhed, Zornig Consult, i 2009 og senere Huset Zornig. Formand for Børnerådet 2010-2012."] [/graph]

For få år siden var der ikke mange danskere, der havde hørt om Lisbeth Zornig Andersen. Men det har ændret sig. På rekordtid har hun skabt en unik platform i sin kamp for at sikre bedre vilkår for børn og udsatte grupper i samfundet. 

I dag er det svært at undgå at støde på Lisbeth Zornig Andersen, hvis man åbner for tv eller radio, går forbi en boghandel eller bladrer i en avis. 

Sjældent har børn og udsatte grupper haft et så markant, passioneret, gennemslagskraftigt, visionært og vidende menneske som talerør og frontkæmper. 

”Jeg er bare frontfiguren og formidleren,” lyder det beskedent fra Lisbeth Zornig. ”Hemmeligheden er, at jeg har utrolig dygtige mennesker i kulissen. Jeg har opdaget, at rigtig mange mennesker gerne vil noget på denne front, og jeg hiver alle ind, som tilbyder deres hjælp. Jeg har en tid nu og et momentum, som jeg udnytter til at prøve på at få rykket ved den sociale dagsorden.  Og på et tidspunkt er min tid også forbi,” siger hun.

Hver lørdag eftermiddag kan man høre hende i radioprogrammet ”Zornigs Zone” på Radio24syv, hvor hun tager lytterne med ind bag parcelhusets ligusterhæk, ghettoens betonmur og landsbysamfundets overfladeidyl for at tale med folk på kanten af samfundet og konfrontere politikerne.

Har man stillet ind på DR tirsdag aften, kan man følge Lisbeth Zornigs jagt på at få misbrugere, hjemløse og andre udsatte grupper op af sofaen og hen til stemmelokalerne ved kommunal- og regionsrådsvalget til november. 

”Stemmer på Kanten”, hedder programserien, hvor hun ringer på dørklokker, laver valgfester på værestederne, debatmøder på værtshuse, drejebøger til de politiske partier, musikvideoer og virale kampagner på de sociale medier. Målet er dels at øge valgdeltagelsen blandt kontanthjælpsmodtagere fra en tredjedel ved sidste valg til 42 pct., dels at skaffe dokumentation for, hvad der bedst får de udsatte til stemmelokalerne. 

”Forskere har sagt, at målet på 42 pct. er bindegalt. Men vi mener selv, at det er latterligt lavt, i betragtning af at vi forestiller os at leve i et demokrati. Og det er jo rystende, at man ikke tror på, det kan lade sig gøre,” siger hun. 

100 tænkere

Ideen til ”Stemmer på Kanten” blev født og udviklet i hendes egen tænketank. Den hedder Social Innovations Forum og består af 100 tænkere med baggrund i politik, forskning, kunst, socialområdet, sundhedsområdet m.v., der sammen skal udvikle nye ideer til at forbedre indsatsen over for udsatte mennesker i Danmark.

”Vi bruger hvert år mange milliarder kroner på en socialpolitik, der ikke leverer de ønskede resultater. Det er tragisk for de mange mennesker, der har brug for en hånd til at komme på fode, og det er problematisk for de trængte offentlige budgetter,” siger Zornig.

Derfor forsøger hun sammen med sine 100 tænkere at støbe kuglerne til en ny socialpolitik, der kan forvandle minus til plus. 

Hun presser hårdt på over for politikere fra både rød og blå blok i Folketinget for at få dem til at implementere sociale obligationer i Danmark i håb om at tiltrække risikovillig kapital til at finansiere sociale innovative projekter for udsatte grupper. Hun drømmer bl.a. om at pensionskassernes enorme pengetanke på 3.600 milliarder kr. kan komme i spil på det sociale område.

”Vi skal gøre lagkagen større. Vi skal turde investere i store og risikofyldte innovative sociale projekter. Vi kan lige så godt investere de store midler i pensionskasser og fonde i sociale obligationer som i andre typer obligationer, og lade interessenter og investorer få et afkast,” siger Lisbeth Zornig, der selv har en fortid i forsikrings- og pensionsbranchen hos Codan og Danske Bank.

Tænketanken er også for øjeblikket i gang med en stor trivselsundersøgelse om anbragte børns forældre. ”Hvordan har de det? Hvordan udvikler de sig undervejs, mens børnene er anbragt? Det ved vi ikke så meget om i dag,” siger hun.

Zornig og de 100 tænkere har også planer om at lave et Panel for Underdanmark, der kan bruges i f.eks. opinionsundersøgelser, så udsatte borgere kan få en stærkere stemme i offentligheden og blive hørt ved ny lovgivning.

For øjeblikket er hun ved at optage en ny dokumentarserie om udsatte familier, som senere skal vises på DR. Efter lang tids kamp har hun fået en række kommuner med på ideen om at sætte fokus på indsatsen for disse familier og give socialrådgiverne flere beføjelser til at træffe beslutninger ude hos den enkelte familie, hvor det brænder på.

Ved siden af alt dette rådgiver hun ministerier, institutioner og virksomheder. Hun er ved at lægge sidste hånd på en stor undersøgelse om nomadefamiliers møde med systemet, som tidligere socialminister Karen Hækkerup satte i gang, og som ”jeg er ret overbevist om kommer til at sætte en dagsorden, når den er færdig,” siger hun  forventningsfuldt.

Ét projekt er det dog ikke lykkedes hende at gennemføre: Hun ville gerne stifte en almennyttig fond – Fonden Zornig  –  som skulle udspringe af hendes egen barndom i ”Underdanmark” præget af vold, alkoholmisbrug og seksuelle overgreb. Fonden skulle hjælpe udsatte mennesker, så de undgik samme skæbne som hende selv. 

Men efter et års juridisk og økonomisk tovtrækkeri med myndighederne er denne ide nu droppet og erstattet af en helt ny: Hun vil stifte en almennyttig forening. 

”Siden jeg begyndte at blive en offentlig person, er jeg blevet kontaktet af rigtig mange mennesker, som gerne vil donere penge eller bruge nogle timer på at hjælpe udsatte familier i Danmark. Jeg er blevet helt overvældet. Vi har arbejdet med en model for at få alle de ressourcer i spil. Og derfor starter vi nu en almennyttig forening,” siger Zornig. 

”Vi oplever noget historisk for øjeblikket”

En offentlig person blev hun, da hun tiltrådte som formand i Børnerådet i 2010. Og med sin hudløst ærlige og barske bestseller ”Zornig – vrede er mit mellemnavn” kom hun for alvor på danskernes læber. I bogen fortæller hun detaljeret om en barndom præget af en følelsesmæssigt ustabil mor, en voldelig stedfar og et liv fuld af ligegyldighed, svigt, vold og misbrug. 

Men bogen er også en fortælling om mønsterbryderen Zornig, der havde kurs mod en barstol, men endte i en direktørstol. Og den kan tænde et håb for de mange børn, som er født på bunden af samfundet, om at det kan lade sig gøre at bryde den sociale arv.

Når Lisbeth Zornig Andersen skal pege på sine største sejre, nævner hun ikke opdragelsen af sine egne fem børn. For som hun udtrykker det: ”Hvis der er noget, jeg har været dygtig til, så er det at have fundet gode fædre til mine børn. Det kommer mig rigtig meget til gode nu, hvor jeg flyver rundt i landet, at der hele tiden er en stabil backup og hverdag for dem.”

Hun peger i stedet på det store fokus, der for øjeblikket er på udsatte børn, og det konstante pres på politikerne for at forbedre forholdene for dem. 

”Siden jeg blev formand for Børnerådet for tre år siden, og frem til i dag, er fokus på udsatte børn eksploderet. Det er selvfølgelig ikke kun min fortjeneste. Det er en fælles indsats. Jeg oplever lige nu et historisk pres fra børneorganisationer og mange andre parter, som ikke har været der før. Man kan se det på antallet af underretninger, som er vokset med flere hundrede procent i alle kommuner. Jeg tror, at vi for øjeblikket er vidner til noget stort på børneområdet, og som om en generation vil afspejle sig i færre udsatte voksne.”

Forrige artikel Ridderen af det sociale ansvar Næste artikel Velfærdens enzymer

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

KOMMENTAR: Kun med et meget stærkt folkeligt mandat i ryggen kan en britisk regering udskrive en ny folkeafstemning. Og hvis ingen politikere er parate til eller i stand til at opnå det mandat, må briterne gennemføre Brexit så hurtigt som muligt.

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

KOMMENTAR: Hvis en ny global krise rammer, vil vi så kunne rejse det nødvendige niveau af globalt samarbejde og støtte? Sandsynligvis, men spændingerne mellem den globaliserede verdensøkonomi og den voksende nationalisme i international politik er en voksende trussel.