EU’s alternativ til tech-giganternes dominans

Anført af EU-kommissionen er den europæiske IT-industri og myndighederne i medlemslandene i gang med at konstruere en ny infrastruktur for styring og deling af data. Målet er dels at få langt mere værdi ud af de data, der indsamles – dels at skabe et alternativ til de amerikanske tech-giganter.

Placeholder image

Der er en frase, som går igen i diskussionerne om Europas industri, og i diskussionerne om, hvordan vi skal regulere brugen af data: Vi skal finde den tredje vej. 

Europa skal ikke lade private tech-giganter styre digitaliseringen – men omvendt skal det heller ikke være som i Kina, hvor staten har kontrol med alle data. I stedet skal Europa digitalisere med mennesket i centrum. 

Det kræver, at Europa opbygger en infrastruktur, og regler for indsamling, udveksling og anvendelse af data, der er ganske forskellige fra den måde, data behandles på i dag. Projektet er i fuld gang, og det er ikke mindst virksomheder, organisationer og myndigheder fra Tyskland, Frankrig, Finland og Estland, der rykker. 

Vil du have adgang til Mandag Morgen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig du solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører