Blockchain, fra gigantiske selskaber til sultende musikere

Mærsk og IBM bruger blockchain – det samme gør en tjeneste, der skal håndtere rettigheder og betalinger for musikere. Har den tredje verden mest brug for veje og brønde eller for smartphones?

Peter Hesseldahl

Vi fokuserer på blockchain teknologien i denne uge, både i MM Next og i vores søster-medie Altinget Digital.

Blockchain startede som en teknologi præget af en vis anarkistisk tankegang. Teknologien var mest kendt for kryptovalutaen Bitcoin, der har et lidt blakket ry for at være brugt til anonyme betalinger af kriminelle, og for de vilde op- og nedture i værdi.
 
Men blockchain er modnet til et redskab for håndtering og udveksling af data, som anvendes af mange store selskaber og myndigheder.

I Danmark er der gang i udviklingen af blockchain løsninger indenfor skibsfart og logistik – det man kalder ”det blå Danmark”. Bl.a. er Mærsk og IBM gået sammen om at skabe en blockchain løsning, der skal lette papirarbejdet omkring global containertransport, og Søfartsstyrelsen overvejer at bruge blockchain til at forny Skibsregisteret.
 
Digitaliseringen har været hård ved musikerne. For nogle år siden var der langt større indtægter fra salg af plader, men i dag har kombinationen af piratkopiering, YouTube og streamingtjenester gjort kraftige indhug.

Det forsøger den engelske musiker Imogen Heap at rette op på med ”Mycelia”, der er et blockchainbaseret system til at håndtere rettigheder og afregning for brugen af musik.

Mycelia gør det også muligt for musikerne at få langt flere data om, hvem der bruger deres musik, og i hvilke forbindelser den bruges. Det er stadig på udviklingsstadiet, men som vi fortæller i dagens artikel, er Mycelia en god illustration af, hvordan man kunne gøre musikoplevelsen langt rigere, både for brugerne og musikerne, hvis man brugte en anden type digitale systemer end nu.
 
Mange tror at udviklingsbistand handler om basale ting som at bygge veje eller bore brønde, men på mange måder er udbredelsen af digital teknologi den vigtigste faktor for økonomisk udvikling i den tredje verden.

Det fortæller Alexander de Croo, der både er Belgiens vicestatsminister og minister for digitalisering og udviklingsbistand. Han bliver interviewet af den danske tech-ambassadør Casper Klynge i ”Techplomacy talk” podcasten. Super-interessant samtale med to førende fagfolk indenfor teknologi og global udvikling.

God fornøjelse med læsning og lytning!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu