Det åbne internet under ombygning

Verden over blander stater sig i stigende grad i, hvad der foregår på internettet. Det er gået op for dem, at nettet er en vital del af landets infrastruktur, og det har udløst behov for at regulere informationsstrømmene ud fra kulturelle, politiske og sikkerhedsmæssige faktorer. Også forsvaret i Danmark har åbnet en særlig IT-kampenhed ved navn Computer Network Operations.

Hvis man forsøger at besøge YouTube fra en computer i Tyrkiet, så kommer man ingen vegne. Siden 2007 har adgangen til verdens største video-portal været blokeret af staten efter et klip, hvor landsfaderen Atatürk kaldes homoseksuel. Ifølge tyrkisk lov er det forbudt at fornærme landets kultur, og derfor trak staten resolut stikket.

Internettets åbne struktur er ikke længere er så åben. Nationalstater konstruerer mure omkring deres dele af nettet for at regulere informationsudvekslingerne inden for egne grænser. Internettet opdeles i en række nationale intranet bygget op omkring de enkelte staters kulturelle, politiske og sikkerhedsmæssige præferencer i takt med at regeringer og institutioner opdager, at internettet er meget mere end en harmløs underholdningsmaskine.

I Danmark har danske internetudbydere lukket for adgangen til den svenskbaserede fildelingstjeneste The Pirate Bay, hvor brugerne kan dele ophavsretligt beskyttet materiale som musik og film med hinanden – uden tilladelse fra kunstnerne. Verden over er eksemplerne på blokering af specifikke sites talrige. Og det handler ikke altid om sites, der er i strid med gældende lovgivning. I Kina er hundredetusinder af sites utilgængelige. Blandt andet har britiske BBC det med at blive afbrudt, når en kritisk historie om landet og dets styre indtager forsiden. Også i det traditionelt ganske autoritære demokrati Thailand har store sites det med at forsvinde fra skærmene, når staten ikke bryder sig om indholdet. Det skete for eksempel på justin.tv, hvor brugerne kan transmittere live fra begivenheder med kameraet i deres mobiltelefon. Det blev brugt til at formidle rødskjorternes protester – indtil forbindelsen blev kappet.

Login