Innovation kan også gå fra fattige lande til rige lande

Reverse innovation kan udfordre dansk industri med billige løsninger. 

Vi stoler mere på Google end på vores nærmeste venner, siger amerikansk forfatter

Peter Hesseldahl

Teknologi kan være super-smart og avanceret på flere måder. Den kan tilbyde os funktioner, som vi egentlig aldrig havde tænkt på at vi kunne få brug for – eller den kan tilbyde os løsninger på alvorlige problemer og mangler i vores dagligdag.

I næste uge har Mandag Morgen og Next et stort tema om teknologiske løsninger, der er udviklet i Danmark, men rettet mod udviklingslande.

Men vi lægger lige ud med en historie, der handler om det modsatte: Løsninger, der egentlig blev udviklet så de var billige og gode nok til lande, hvor folk har meget skrabede budgetter – men som viser sig også at være fuldt tilstrækkelige til brugere i den rige del af verden.

Det kaldes reverse innovation – og det kan vise sig at være en trussel for den sædvanlige logik i den danske industri.  
 
Den amerikanske journalist Franklin Foer lægger ikke fingrene når han kritiserer tech-giganterne i sin bog ”Verden fra forstanden”. Det gør han heller ikke i interviewet med den danske tech-ambassadør Casper Klynge i denne måned techplomacy talk podcast.
 
De laver afhængighedsskabende produkter, de underminerer demokratiet og de splitter befolkningen ad i små grupper, der lever i hver deres bobble af informationer, hvor de aldrig bliver modsagt, og kun får serveret mere og mere af det, de plejer at se.
 
”Vi stoler mere på Google end på vores tætteste venner, vi går til Google med vores mest intime spørgsmål – og derfor kender Google hos bedre end nogen anden”, siger Franklin Foer, der ikke forsøger at glatte ud i interviewet. Han tillader sig at være både sortsynet, pessimistisk og ligefrem.

Ganske forfriskende, egentlig.
 
Vi har en video fra en af Kinas store restaurant-kæder, Haidilao, der har åbnet den første restaurant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.
Maden bestilles med tablets ved bordene, hvorefter den pakkes og arrangeres af robotter, og bringes til bordene af tjener-robotter.

Som sædvanlig i Kina er planerne for ekspansion i særdeles stor skala. Haidilao vil gerne bringe deres koncept med kinesisk mad til 5000 restauranter over hele verden, og selskabet ser den radikale automatisering som en forudsætning for at kunne udvide så meget.

Gad vide om robotterne skal have drikkepenge?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu