Læren fra de 50 mest innovative virksomheder

Innovation er ubetinget et af de vigtigste svar på, hvordan virksomheder styrker konkurrenceevnen – eller i det hele taget forbliver i gamet.

For at sætte spotlight på netop innovationsdimensionen kårer det amerikanske iværksættermagasin Fast Company hvert år midt i februar de mest innovative virksomheder. Listen er efterhånden blevet til en vigtig inspirationskilde i det amerikanske iværksættermiljø.

Ranglisten forandrer sig nemlig meget fra år til år. På listen findes udelukkende virksomheder, der inden for det seneste år har demonstreret nytænkning. Eksempelvis røg tøjfirmaet Nike helt ud af listen i fjor, fordi koncernens innovationsevne havde haltet i det forgangne år. I år er Nike tilbage – på førstepladsen – bl.a. på grund af nyskabelsen FuelBand, der er et elektronisk armbånd, som måler en persons aktivitet i løbet af dagen.

Et andet eksempel på, at der kræves mere end et hot brand for at komme på listen, er fraværet af virksomheder som Twitter og Facebook. Forklaringen er – ifølge Fast Company – at de to virksomheder ikke har leveret innovationer, der er værd at fejre.

Listen vidner om, at nytænkning foregår overalt, men også om, at der er nogle fællestræk for innovationer anno 2013. Chefredaktør Robert Safian har kondenseret læren fra nogle af de mest innovative virksomheder. Her er hans vigtigste observationer:

Sociale medier tænkes ind. Nikes FuelBand er ikke bare et nyt og banebrydende produkt. Aktivitetsarmbåndet gør det også muligt at udgive en aktivitetsrapport til venner og bekendte på sociale medier som Facebook og Twitter. På den måde medvirker brugerne hele tiden til at promovere Nikes produkt.

Software er wauw-faktoren. Fundamentet i form af hardware som smartphones og tablets er overalt, og derfor er smarte applikationer blevet centrum for mange nye forretninger. Den amerikanske virksomhed Uber nytænker transport i bymiljøer ved at gøre det muligt at rekvirere alt lige fra en taxa til større køretøjer fra en smartphone. Airbnb revolutionerer hotelindustrien med brug af applikationer ved at være formidler for private, der gerne vil udleje boliger. Selv en virksomhed som Ford har gjort software til en helt central del af forretningen ved at udsende opdateringer til bilernes computere på små usb-stik til bilejerne.

At genopfinde sig selv er essentielt. Fab er en onlinebutik, der først bød på stribevis af hotte tilbud, men som siden har udvidet til at være en netbutik, der også sælger designprodukter til nichesegmenter som mad-entusiaster og dyreelskere. BuzzFeed blev stiftet i 2006 og blev et sted, hvor man kunne dele sjovt indhold – eksempelvis katte i forskellige sære situationer. Katte dominerer fortsat BuzzFeed, men nu er det også et seriøst nyhedssite, der lægger journalistiske kræfter i at dække politik, teknologi, musik og popkultur.

Hastighed er et konkurrenceparameter. Amazon hævede i løbet af året baren for e-forhandlere ved at garantere levering samme dag. Googles introduktion af Google Fiber – ultrahurtigt bredbånd, som er 100 gange hurtigere end almindeligt bredbånd – i Kansas City er et andet eksempel på, at hastighed er et konkurrenceparameter.

Big Data. Analysevirksomheden Splunk har nu en markedsværdi på 3 milliarder dollar og lever af det lukrative Big Data-marked ved at hjælpe virksomheder med at finde hoved og hale i de mange kilder, der kan give et praj om kundeadfærd: klik på websites, kreditkorttransaktioner og samtaler på sociale medier. Risikoanalysefirmaet OpenGamma har ligeledes budt ind med et værktøj baseret på data, der beskytter mod fremtidige finansielle nedsmeltninger.

Forskning og udvikling giver afkast. GE Healthcare har i løbet af året genereret flere biotekgennembrud. Corning er et andet eksempel. Virksomheden står bag det såkaldte gorillaglas – ridseresistent glas til smartphones.

Kilde:
Fast Company

Forrige artikel Danmark taber på uforudsigelig skattepolitik Næste artikel Kun bedre produktivitet kan løfte eksporten
Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.