Læren fra de 50 mest innovative virksomheder

Innovation er ubetinget et af de vigtigste svar på, hvordan virksomheder styrker konkurrenceevnen – eller i det hele taget forbliver i gamet.

For at sætte spotlight på netop innovationsdimensionen kårer det amerikanske iværksættermagasin Fast Company hvert år midt i februar de mest innovative virksomheder. Listen er efterhånden blevet til en vigtig inspirationskilde i det amerikanske iværksættermiljø.

Ranglisten forandrer sig nemlig meget fra år til år. På listen findes udelukkende virksomheder, der inden for det seneste år har demonstreret nytænkning. Eksempelvis røg tøjfirmaet Nike helt ud af listen i fjor, fordi koncernens innovationsevne havde haltet i det forgangne år. I år er Nike tilbage – på førstepladsen – bl.a. på grund af nyskabelsen FuelBand, der er et elektronisk armbånd, som måler en persons aktivitet i løbet af dagen.

Et andet eksempel på, at der kræves mere end et hot brand for at komme på listen, er fraværet af virksomheder som Twitter og Facebook. Forklaringen er – ifølge Fast Company – at de to virksomheder ikke har leveret innovationer, der er værd at fejre.

Listen vidner om, at nytænkning foregår overalt, men også om, at der er nogle fællestræk for innovationer anno 2013. Chefredaktør Robert Safian har kondenseret læren fra nogle af de mest innovative virksomheder. Her er hans vigtigste observationer:

Sociale medier tænkes ind. Nikes FuelBand er ikke bare et nyt og banebrydende produkt. Aktivitetsarmbåndet gør det også muligt at udgive en aktivitetsrapport til venner og bekendte på sociale medier som Facebook og Twitter. På den måde medvirker brugerne hele tiden til at promovere Nikes produkt.

Software er wauw-faktoren. Fundamentet i form af hardware som smartphones og tablets er overalt, og derfor er smarte applikationer blevet centrum for mange nye forretninger. Den amerikanske virksomhed Uber nytænker transport i bymiljøer ved at gøre det muligt at rekvirere alt lige fra en taxa til større køretøjer fra en smartphone. Airbnb revolutionerer hotelindustrien med brug af applikationer ved at være formidler for private, der gerne vil udleje boliger. Selv en virksomhed som Ford har gjort software til en helt central del af forretningen ved at udsende opdateringer til bilernes computere på små usb-stik til bilejerne.

At genopfinde sig selv er essentielt. Fab er en onlinebutik, der først bød på stribevis af hotte tilbud, men som siden har udvidet til at være en netbutik, der også sælger designprodukter til nichesegmenter som mad-entusiaster og dyreelskere. BuzzFeed blev stiftet i 2006 og blev et sted, hvor man kunne dele sjovt indhold – eksempelvis katte i forskellige sære situationer. Katte dominerer fortsat BuzzFeed, men nu er det også et seriøst nyhedssite, der lægger journalistiske kræfter i at dække politik, teknologi, musik og popkultur.

Hastighed er et konkurrenceparameter. Amazon hævede i løbet af året baren for e-forhandlere ved at garantere levering samme dag. Googles introduktion af Google Fiber – ultrahurtigt bredbånd, som er 100 gange hurtigere end almindeligt bredbånd – i Kansas City er et andet eksempel på, at hastighed er et konkurrenceparameter.

Big Data. Analysevirksomheden Splunk har nu en markedsværdi på 3 milliarder dollar og lever af det lukrative Big Data-marked ved at hjælpe virksomheder med at finde hoved og hale i de mange kilder, der kan give et praj om kundeadfærd: klik på websites, kreditkorttransaktioner og samtaler på sociale medier. Risikoanalysefirmaet OpenGamma har ligeledes budt ind med et værktøj baseret på data, der beskytter mod fremtidige finansielle nedsmeltninger.

Forskning og udvikling giver afkast. GE Healthcare har i løbet af året genereret flere biotekgennembrud. Corning er et andet eksempel. Virksomheden står bag det såkaldte gorillaglas – ridseresistent glas til smartphones.

Kilde:
Fast Company

Forrige artikel Danmark taber på uforudsigelig skattepolitik Næste artikel Kun bedre produktivitet kan løfte eksporten
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?