Overblik: Det er 2019: Kan vi snart stemme elektronisk?

Næsten halvdelen af stemmerne ved søndagens valg i Estland blev afgivet elektronisk. MIT-universitet i Boston satser stort på AI i alt.

Foto: Jørn Deleuran/Scanpix
Peter Hesseldahl

Det er snart ved den tid, hvor vi skal troppe op på valgstederne for at afgive vores stemmer – allersenest til europaparlamentsvalget 26. maj.

Så skal der igen samles stemmebåse, hænges gardiner op i gymnastiksalene, og der skal brygges kaffe og bestilles smørrebrød til de valgforordnede, for at vi kan sætte kryds med blyanten på den lange papirseddel i god ro og orden.

Valgdagen er demokratiets juleaften; et ritual, der bestemt har sin charme – selvom det virker lidt altmodisch i en tid, hvor alle andre offentlige funktioner kan klares med en digital signatur.

De havde parlamentsvalg i Estland i søndags, og der blev 44 procent af stemmerne afgivet elektronisk. Ved de sidste ti valg har man kunnet logge på valgsystemet med sin computer og sit elektroniske id-kort og dermed afgive sin stemme, når og hvor det passer en.

Vi tager et kig på, hvorfor Estland kan finde ud af at stemme elektronisk – trods russiske hackerangreb og en nylig sikkerhedsskandale.

MIT-universitetet i Boston er blandt de absolut førende tekniske universiteter i verden, så det er værd at bemærke, at de netop har annonceret den største omstrukturering af undervisningen i 65 år.

Fremover skal forståelsen og anvendelsen af kunstig intelligens være en del af alle akademiske fag, og for at understøtte det nye fokus er der blevet oprettet et stort nyt college of computing. MIT investerer i alt 1 milliard dollars i at gøre kunstig intelligens til en del af alle discipliner – det er mere, end de fleste lande investerer i at udvikle AI.  

I dagens klumme fortæller Torben Orla Nielsen, der leder Innovation Centre Denmarks helt nye kontor i Boston, om MIT's store satsning.

Det nye kontor i Boston er det ottende Innovation Centre Denmark. Her i MM Next bringer vi hver uge klummer fra et af kontorerne, der ligger i verdens teknologiske brændpunkter: Silicon Valley, Shanghai, Bangalore, Seoul, Sao Paolo, Tel Aviv, München – og nu også Boston.  

God fornøjelse med læsningen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu