Overblik: Internettets to parallelle universer

Der findes et andet internet, der er lige så stort og avanceret som det, der er domineret af Google, Facebook og Amazon. Det er kinesisk. I Silicon Valley vokser det frem med online-uddannelsesplatforme, der kan afhjælpe behovet for livslang læring.

Det virker helt naturstridigt. I en verden, der er så tæt forbundet med elektroniske net, er der alligevel to parallelle digitale universer. Det amerikanske univers med Google, Facebook og Amazon, og det kinesiske med WeChat og Alibaba.

De har forskellige sprog, forskellige regler og normer, og selv om begge universer kan tælle deres brugere i hundreder af millioner, er der meget lidt overlap.
 
Men der er kun én klode, og i takt med at giganterne i de to universer forsøger at udvide deres marked, kommer de to modeller uvægerligt til at kollidere. Det tydeligste eksempel for tiden er striden omkring Huawei, den kinesiske elektonikgigant, der går benhårdt efter at blive førende inden for den kommende standard for mobilkommunikation, 5G.
 
Amerikanerne, englænderne, Australien og New Zealand har udelukket Huawei fra at levere netværksudstyr, fordi de frygter, at kineserne kan bruge grejet som en bagdør for spionage eller cyberkrig.
 
Omvendt har kineserne for længst lukket for Google, Skype, Facebook, Twitter og en lang række andre amerikanske tjenester, fordi de kun vil acceptere tjenester, der underlægger sig den kinesiske stats krav om censur og overvågning.
 
I dag har vi for første gang en artikel fra Wall Street Journal, der fortæller om internettet som den nye globale slagmark. Vi har netop indgået en aftale med Wall Street Journal om fremover at kunne bringe udvalgte artikler, og dagens artikel er et godt eksempel på den type fremragende og grundige artikler, det giver adgang til.
 
Dagens klumme er fra Innovation Centre Denmark i Silicon Valley, hvor man i en periode har haft særligt fokus på at forstå fremtidens arbejde.
 
Det moderne arbejdsliv har været inddelt i uddannelse, så arbejde, så pension. Men den opdeling bliver i stigende grad udfordret af vores længere levetid og af den stadig hurtigere teknologisk udvikling, der gør det urealistisk at tro, at man kan klare sig hele livet med den uddannelse, man tog som 25-årig.
 
I stedet bliver der behov for livslang, løbende opkvalificering. Heldigvis opstår der nu en bred vifte af nye uddannelsestilbud, der udnytter den digitale teknologi til at tilbyde kurser, som kan holde folk relevante på arbejdsmarkedet – selv om det ikke nødvendigvis er en form for undervisning, der spiller sammen med den ”officielle” akkrediterede akademiske uddannelsessektor.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: En stilfærdig, men solid, dansk succes Overblik: En stilfærdig, men solid, dansk succes Næste artikel Overblik: Tillid køber man på YouTube Overblik: Tillid køber man på YouTube
Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.