Overblik: Ledelse i turbulente tider

Ørsteds strategichef om strategier for den grønne disruption.
Dansk Design Center om strategier for den digitale disruption.

Hvordan lægger man strategi, mens disruptionen raser?

Det kan Jakob Askou Bøss, der er strategisk direktør i Ørsted, fortælle om. I løbet af de sidste ti år har han taget turen fra Dong, der levede af at udvinde olie og gas i Nordsøen og sælge strøm fra kulfyrede kraftværker, til Ørsted, hvis kerneforretning er strøm fra havvindmøller.

Undervejs har der været stor ståhej om fyringen af Anders Eldrup som direktør og forargelse over aktiesalget til Goldman Sachs, der førte til, at SF forlod den daværende SRSF-regering.

I dagens artikel får vi tips og erfaringer om ledelse under den hastige omstilling til en grøn økonomi, som mange andre selskaber også skal igennem i de nærmeste år.

Den anden disruption, vi står overfor, er selvfølgelig digitaliseringen.

Enhver virksomhed og organisation ved, at digitaliseringen i de kommende år vil vende op og ned på den måde, man driver sin forretning på – så det er med at være på omstillingen. Men hvordan kommer man i gang?

Christian Villum, digital chef i Dansk Design Center, har 6 gode råd til virksomheder, der vil arbejde mere konsekvent med de digitale muligheder. Digitalisering handler ikke om at være med på de nyeste teknologier – det er snarere et mindset; en metode til at overveje og undersøge, hvor der er nye muligheder.
 
Selv en abe kan hoppe med på den digitale bølge. Ugens virale video viser en chimpanse, der er fuldstændig opslugt af at swipe rundt på Instagram på en smartphone for at finde spændende billeder af andre aber.

Chimpansen har tydeligvis både forstået, hvordan man bruger Instagram, og den synes, det er virkelig interessant at se de små videoklip, den får op på skærmen. Det ser i øvrigt også ud til, at den er temmelig nærsynet.

Chimpansen sidder i en almindelig dagligstue, hjemme hos stifteren af en naturpark i South Carolina i USA, hvis søn har uploadet videoen.

I en artikel i den engelske avis The Guardian får videoen nogle hvasse kommentarer fra to af verdens mest kendte forskere i abers adfærd, som er bekymrede over, at videoen opmuntrer andre til at holde chimpanser som kæledyr.

Evolutionen er forunderlig. Nu sidder mennesker med mobilen og stirrer på en abe, der stirrer på en mobil.
 
God fornøjelse med læsningen.

Forrige artikel Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen Næste artikel Overblik: Der er udsigt til pengeregn over Silicon Valley Overblik: Der er udsigt til pengeregn over Silicon Valley
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.