Overblik: Ledelse i turbulente tider

Ørsteds strategichef om strategier for den grønne disruption.
Dansk Design Center om strategier for den digitale disruption.

Hvordan lægger man strategi, mens disruptionen raser?

Det kan Jakob Askou Bøss, der er strategisk direktør i Ørsted, fortælle om. I løbet af de sidste ti år har han taget turen fra Dong, der levede af at udvinde olie og gas i Nordsøen og sælge strøm fra kulfyrede kraftværker, til Ørsted, hvis kerneforretning er strøm fra havvindmøller.

Undervejs har der været stor ståhej om fyringen af Anders Eldrup som direktør og forargelse over aktiesalget til Goldman Sachs, der førte til, at SF forlod den daværende SRSF-regering.

I dagens artikel får vi tips og erfaringer om ledelse under den hastige omstilling til en grøn økonomi, som mange andre selskaber også skal igennem i de nærmeste år.

Den anden disruption, vi står overfor, er selvfølgelig digitaliseringen.

Enhver virksomhed og organisation ved, at digitaliseringen i de kommende år vil vende op og ned på den måde, man driver sin forretning på – så det er med at være på omstillingen. Men hvordan kommer man i gang?

Christian Villum, digital chef i Dansk Design Center, har 6 gode råd til virksomheder, der vil arbejde mere konsekvent med de digitale muligheder. Digitalisering handler ikke om at være med på de nyeste teknologier – det er snarere et mindset; en metode til at overveje og undersøge, hvor der er nye muligheder.
 
Selv en abe kan hoppe med på den digitale bølge. Ugens virale video viser en chimpanse, der er fuldstændig opslugt af at swipe rundt på Instagram på en smartphone for at finde spændende billeder af andre aber.

Chimpansen har tydeligvis både forstået, hvordan man bruger Instagram, og den synes, det er virkelig interessant at se de små videoklip, den får op på skærmen. Det ser i øvrigt også ud til, at den er temmelig nærsynet.

Chimpansen sidder i en almindelig dagligstue, hjemme hos stifteren af en naturpark i South Carolina i USA, hvis søn har uploadet videoen.

I en artikel i den engelske avis The Guardian får videoen nogle hvasse kommentarer fra to af verdens mest kendte forskere i abers adfærd, som er bekymrede over, at videoen opmuntrer andre til at holde chimpanser som kæledyr.

Evolutionen er forunderlig. Nu sidder mennesker med mobilen og stirrer på en abe, der stirrer på en mobil.
 
God fornøjelse med læsningen.

Forrige artikel Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen Næste artikel Overblik: Der er udsigt til pengeregn over Silicon Valley Overblik: Der er udsigt til pengeregn over Silicon Valley
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.