Overblik: Ledelse i turbulente tider

Ørsteds strategichef om strategier for den grønne disruption.
Dansk Design Center om strategier for den digitale disruption.

Hvordan lægger man strategi, mens disruptionen raser?

Det kan Jakob Askou Bøss, der er strategisk direktør i Ørsted, fortælle om. I løbet af de sidste ti år har han taget turen fra Dong, der levede af at udvinde olie og gas i Nordsøen og sælge strøm fra kulfyrede kraftværker, til Ørsted, hvis kerneforretning er strøm fra havvindmøller.

Undervejs har der været stor ståhej om fyringen af Anders Eldrup som direktør og forargelse over aktiesalget til Goldman Sachs, der førte til, at SF forlod den daværende SRSF-regering.

I dagens artikel får vi tips og erfaringer om ledelse under den hastige omstilling til en grøn økonomi, som mange andre selskaber også skal igennem i de nærmeste år.

Den anden disruption, vi står overfor, er selvfølgelig digitaliseringen.

Enhver virksomhed og organisation ved, at digitaliseringen i de kommende år vil vende op og ned på den måde, man driver sin forretning på – så det er med at være på omstillingen. Men hvordan kommer man i gang?

Christian Villum, digital chef i Dansk Design Center, har 6 gode råd til virksomheder, der vil arbejde mere konsekvent med de digitale muligheder. Digitalisering handler ikke om at være med på de nyeste teknologier – det er snarere et mindset; en metode til at overveje og undersøge, hvor der er nye muligheder.
 
Selv en abe kan hoppe med på den digitale bølge. Ugens virale video viser en chimpanse, der er fuldstændig opslugt af at swipe rundt på Instagram på en smartphone for at finde spændende billeder af andre aber.

Chimpansen har tydeligvis både forstået, hvordan man bruger Instagram, og den synes, det er virkelig interessant at se de små videoklip, den får op på skærmen. Det ser i øvrigt også ud til, at den er temmelig nærsynet.

Chimpansen sidder i en almindelig dagligstue, hjemme hos stifteren af en naturpark i South Carolina i USA, hvis søn har uploadet videoen.

I en artikel i den engelske avis The Guardian får videoen nogle hvasse kommentarer fra to af verdens mest kendte forskere i abers adfærd, som er bekymrede over, at videoen opmuntrer andre til at holde chimpanser som kæledyr.

Evolutionen er forunderlig. Nu sidder mennesker med mobilen og stirrer på en abe, der stirrer på en mobil.
 
God fornøjelse med læsningen.

Forrige artikel Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen Næste artikel Overblik: Der er udsigt til pengeregn over Silicon Valley Overblik: Der er udsigt til pengeregn over Silicon Valley
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?