Rådet for Socialt Udsatte faktatjekker påstande i kontanthjælpsdebatten

Den politiske debat om kontanthjælpsmodtagerne er blevet så skinger, at Rådet for Socialt Udsatte selv har grebet til lommerne og bedt et analysefirma faktatjekke de ti typiske påstande i debatten.

 


”Holder påstandene?”. Det er titlen på en ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte, hvor nogle af de mest fremherskende påstande om kontanthjælpsmodtagere og konsekvenser af reformer af kontanthjælpssystemet udsættes for et faktatjek.

Rapporten, der er udarbejdet af det analysebureauet Analyse & Tal, gennemgår de videnskabelige belæg for ti typiske påstande. Det gælder for eksempel, hvorvidt ”der er jobs nok til alle – også jobs, som matcher kontanthjælpsmodtageres kvalifikationer”. Her konkluderes det blandt andet, at der trods den relativt lave arbejdsløshed, fortsat er mangel på job i Danmark. Det skyldes ifølge analysen, at der i et givent kvartal er langt flere arbejdsløse dagpenge- og jobparate kontanthjælpsmodtagere end der er forgæves rekrutteringer eller østarbejdere i Danmark. Et emne, som TjekDet også tidligere har skrevet om.

En påstand, der igen og igen har været fremme i den offentlige debat, er, hvorvidt flere og flere vælger arbejde fra til fordel for kontanthjælp. Mens det er korrekt, at antallet af kontanthjælpsmodtagere steg under finanskrisen fra 2008, konkluderer rapporten, at der ikke er belæg for at sige, at mange bevidst vælger arbejde fra til fordel for kontanthjælp. Faktisk går færre og færre fra beskæftigelse til kontanthjælp i løbet af de sidste fem år. Om denne udvikling alene skyldes forbedring i beskæftigelsessituationen vides ikke, fremgår det af rapporten, hvor det samtidig slås fast, at der er kommet mange på kontanthjælp, fordi de er faldet ud af dagpengesystemet.

Rapportens ti faktatjek sker på baggrund af kendte data, hvor analytikerne har foretaget en række nye beregninger på eksisterende talmateriale fra forskellige tilgængelige databaser – herunder statistikbanken i Danmarks Statistik, Jobindsats.dk, Ankestyrelsens database og DREAM.

Politikerne er gået reform-amok

Med udgangspunkt i rapporten kritiserer Jann Sjursen, der er formanden for Rådet for Socialt Udsatte, de senere års skiftende regeringer for at være gået reform-amok.

"Andre steder i verden forsvares den førte politik med ”alternative fakta”. I Danmark er vi ikke dér endnu, men helhedssynet og proportionaliteten er gået tabt i de seneste regeringers reform-amok. For eksempel påstår politikerne bag kontanthjælpsloftet, at antallet af kontanthjælpsmodtagere stiger, fordi det ikke kunne betale sig at arbejde. Men faktum er, at der faktisk er færre og færre kontanthjælpsmodtagere, som går fra arbejde til kontanthjælp. I stedet er mange kommet på kontanthjælp, fordi de er faldet ud af dagpengesystemet," siger Jann Sjursen i en pressemeddelelse.

Han fremhæver, at når rådet har set sig nødsaget til at belyse de ti påstande, skyldes det, at den offentlige debat om kontanthjælpsmodtagerne er præget af mange myter og rammer gruppen hårdt.

"Det sociale sikringssystem i Danmark er grundlæggende truet. Reformerne af førtidspension, kontanthjælp og andre ydelser har negative konsekvenser for mange mennesker. Der er slet ikke proportionalitet mellem de negative konsekvenser og de påståede positive effekter. Og det er kendetegnende for den politiske debat, at den er præget af myter om, at socialt udsatte er arbejdsløse, fordi kontanthjælpen er for høj og det sociale hjælpesystem for godt – ja, til tider får man nærmest indtrykket af, at man gør de ramte en tjeneste ved at skære i deres ydelse, " siger Jann Sjursen.

Rapporten på 175 sider, der er bestilt og betalt af Rådet for Socialt Udsatte, kan læses her.

 

Forrige artikel Wiki beder om en kop kaffe mod falske nyheder Wiki beder om en kop kaffe mod falske nyheder Næste artikel Norsk medie tester debatlystne læsere Norsk medie tester debatlystne læsere
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.