Pseudovidenskabeligt vrøvl: Tredje mandag i januar er årets mest triste dag

Den 21. januar 2019 er det ”blå mandag”. Det handler ikke om konfirmander, men derimod om den dag på året, hvor du matematisk set angiveligt skulle være mest trist til mode. Forsker kalder beregningen for pseudovidenskab. Og manden bag påstanden har for længst trukket i land.

Thomas HedinRasmus Kerrn-Jespersen

Fakta

Den tredje mandag i januar er årets mest triste dag.

Kilde: Beregninger lavet af psykolog Cliff Arnall ved Cardiff Universitet i Wales.


Det var et PR-bureau, der for over ti år siden fostrede ideen om at udpege årets mest triste dag. Men psykologen Cliff Arnalls beregninger er ikke et tilstrækkeligt videnskabeligt bevis for at kunne påstå, at mennesket er i dårligere humør på en helt bestemt dag på året.

Er dit humør helt i kulkælderen i dag, så er det måske ikke så underligt. Især i denne tid plejer der at cirkulere historier om, at netop den tredje mandag i januar ifølge matematiske beregninger skulle være den mest triste dag på året i lande på den nordlige halvkugle. Dagen har fået navnet ”Blue Monday”, der i denne forbindelse kan oversættes til ”trist mandag”.

Begrebet kan spores tilbage til år 2005. En pressemeddelelse, der havnede på mediernes skriveborde, henviste til en matematisk formel udarbejdet af en doktor Cliff Arnall ved Cardiff Universitet i Wales, der konkluderede, at den tredje mandag i januar som hovedregel den mest deprimerende dag på året. Enkelte år kan dagen dog falde på en anden mandag i måneden.

"Vi har lavet en formel, der tager udgangspunkt i forskellige faktorer som for eksempel gennemsnitstemperaturer, antal dage siden seneste lønningsdag, antal dage til de næste helligdage, gennemsnitlige antal dage med dagslys og nætter. Formlen giver os mulighed for at finde frem til dagen, der har den højeste ”depressionsfaktor”, som man kan bruge til at rette fokus på de ting, der kan gøre livet sjovere, bestille en ferie etc.,” fortæller Arnall i følge pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

Den udtalelse suppleres med en kommentar fra en Alex Kennedy, der omtales som talsmand for et PR-bureau med navnet Porter Novelli. Han oplyser, at formlen er udviklet til at hjælpe rejsebureauer til at ”analysere, hvornår kunder typisk køber en ferie og til at spore andre generelle tendenser ved køb af rejser.”

Og tilsyneladende køber vi oftest en ferie, når vi har det – rent ud sagt – ad helvede til.

“Folk er i en dyster stemning, når de ikke har udsigt til noget, men så snart de har bestilt en ferierejse, har de et mål at arbejde hen i mod,” siger Alex Kennedy i pressemeddelelsen.

PR-stunt for rejsebureau

Hvis det hele lyder som en reklame, så er det netop, hvad der rent faktisk er tale om. Cliff Arnalls beregninger indgik i en annoncekampagne for det nu lukkede rejsebureau Sky Travel, der ville sælge flere rejser i januar til briter, der er triste til mode. Han blev derfor tilbudt opgaven – mod betaling – at lave en udregning, der kunne bruges i kampagnen. Han var på det tidspunkt rigtig nok ansat ved universitet i Cardiff, hvor han havde deltidsjob som underviser i psykologi.

Cliff Arnalls forskning blev meget hurtigt mødt med skepsis. Alligevel er budskabet blevet genbrugt flere gange i årenes løb af andre virksomheder i forbindelse med kampagner. Og hvert år i januar måned kan man støde på opslag på de sociale medier, der henviser til årets mest triste dag. Der findes sågar en hjemmeside, der har blæst til kamp mod de "blå mandage". 

Artiklen fortsætter under billedet

Fakta

Men kan Cliff Arnall på baggrund af sin formel udpege tredje mandag i januar til at være årets mest triste dag?

Nej, svarer dansk hjerneforsker, da TjekDet forrige år første gang undersøgte påstanden. Og hvis man endelig gerne vil tro på, at netop den mandag er mere miserabel end andre dage på året, så kan der være noget om, at årstidens mange mørke timer og for lidt søvn gør os mere trist til mode.

Troels Wesenberg Kjær

Professor og specialeansvarlig overlæge, ph.d, Neurologisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

"Vi mennesker elsker at forstå verden omkring os. Vi observerer, at januar er en mørk måned, hvor livet går ned i gear omkring os. December måned er overstået, og foråret og lyset er ikke kommet tilbage. Dertil kommer, at mandag af mange opfattes som ugens dårligste dag, fordi vi kommer for sent i seng søndag aften, og en lang arbejdsuge starter. Jeg tror, dette er den egentlige årsag til, at man er havnet på den tredje mandag i januar. Men videnskabeligt bevist er det ikke. Der er tale om noget, som jeg opfatter som pseudovidenskab, hvis vigtigste formål er at give en let forklaring og et håb om, at nu bliver det bedre," siger Troels Wesenberg Kjær, der er professor og specialeansvarlig overlæge, ph.d, på Neurologisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

Han slår også fast, at vores psykiske velvære ikke svinger ned ad på en bestemt ugedag.

"Vores humør svinger typisk i løbet af ugen, og er ikke altid ens fra person til person. Lange mørke perioder er forbundet med depressioner, man taler om sæson-depressioner, som - omend i mindre grad - også ses om sommeren."

Samtidig er hjernen alt for kompliceret til at kunne kortlægges i et lille regnestykke.

"Når man udtaler sig om, at tredje mandag i januar er den mest triste dag, er der tale om en kraftig forsimpling af et meget komplekst system. Menneskets hjerne påvirkes af en meget lang række faktorer. Tanker i hjernebarken, kost, fysisk aktivitet, frigivelse af dopamin og serotonin i hjernens dybe kerner, melatonin styret af lyspåvirkning, oxytocin relateret til berøring osv.," siger Troels Wesenberg Kjær.

Ole Köhler-Forsberg
Læge og forsker i depression ved Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: Viser et nyt studie, at kvindelige hesteejere lever 15 år længere end andre kvinder?

Han bliver bakket op ad Ole Köhler-Forsberg, der er læge og forsker i depression ved Aarhus Universitet.  

“At udpege én specifik dag til at være årets mest deprimerende lyder mere som et mediestunt end som seriøs forskning,” siger han og uddyber kritikken af idé om at sætte depression på formel. 

“Depression er en af de sygdomme, hvor flest faktorer spiller ind, så der er en milliard ting, der har betydning for, om en person bliver deprimeret. Så det er uhyre svært at sætte sådan noget på formel. Jeg ville være meget forsigtig med at gøre det.” 

Tåbeligt regnestykke

Også hjerneforskeren Dean Burnett, der endda er ansat på samme universitet, hvor Cliff Arnall underviste, har kaldt Arnalls påstand for tåbelig.

"Det ekstremt usandsynligt - for ikke at sige umuligt - at der skulle eksistere en række eksterne faktorer, der kan udløse en mental nedtur blandt en helt befolkning på samme tid hvert år," skriver han blandt andet i et debatindlæg.

LÆS OGSÅ: Når undersøgelser er noget kommercielt bullshit

For retfærdighedens skyld skal det nævnes, at Cliff Arnall siden har sagt, at påstanden måske ikke har så mange ben at gå på. Han har endda i 2016 selv deltaget i stiftelsen af bevægelsen #stopbluemonday, der har som mål at gøre op med de fejlagtige konklusioner, han gjorde sig for over ti år siden. En bevægelse, der har karakter af (endnu) en reklamekampagne.

Hans engagement i bevægelsen bliver dog noget udvandet af, at turistorganisationen for de Kanariske Øer står bag bevægelsen. Og ved stiftelsen var han ikke sen til at rose rejsedestinationen.

"Det er umuligt at følge sig deprimeret, når der er så mange lyse solskinsdage fyldt med energi, der overføres af øens vulkaner og dets revitaliserende naturlige miljø," siger Cliff Arnall angiveligt ifølge en pressemeddelelse, som et PR-bureau har udsendt på vegne af øernes turistorganisation.

Artiklen fortsætter under billedet

Cliff Arnall bakker op om bevægelsen #stopbluemonday. Billedet er taget i forbindelse med lancering af bevægelsen på de Kanariske Øer, som øernes turistorganisation står bag. Foto: PRNewsFoto/The Canary Islands Tourism Board.


Selv om Cliff Arnall altså har betvivlet sine beregningers holdbarhed, har han også lavet en formel, der skulle finde frem til den lykkeligste dag på året. Dagen skifter fra år til år, men skulle være et sted mellem den 20. og 24. juni.

Den formel var angiveligt bestilt og betalt af et is-firma.


Video for kampagnen #stopbluemonday, som forsøger at gøre op med regnestykket, der udpeger tredje mandag i januar, som årets mest triste dag. Psykologen Cliff Arnall, der lancerede budskabet i 2005, medvirker i videoen, hvor han miskrediterer sine egne beregninger.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu