Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

“Vi går den kolde tid i møde og vi vil derfor gerne give lidt extra hygge til danskerne.” 

Sådan indledes et facebookopslag under overskriften ‘KONKURRENCE’. Opslaget fortsætter med at udlodde to gratis biografture hver dag i perioden 10.-19. november.  

Det eneste, man skal gøre, er at angive i kommentarfeltet, hvem man gerne vil have med i biografen, og så kan det være, at man er “en af de 10 heldige bananer”, der bliver udtrukket som vinder. Ifølge opslaget vil man blive kontaktet af Smartbox, hvis man er blandt de heldige.

Men har du deltaget i konkurrencen og er blevet kontaktet af Smartbox, skal du være varsom. Opslaget er nemlig det rene fup, fastslår Smartbox’ direktør, Thomas Holm, over for TjekDet. 

“Vi har intet med konkurrencen at gøre,” siger han om opslaget, som mere end 450 håbefulde facebookbrugere har kommenteret på. 

Thomas Holm tilføjer, at Smartbox godt kan finde på at udlodde biografbilletter i en konkurrence, men det er ikke tilfældet lige nu. Desuden foregår disse konkurrencer typisk gennem platforme hos virksomhedens samarbejdspartnere og ikke fra Smartbox' egne platforme. 

Han påpeger også, at siden, som konkurrencen kører på, hedder Smart Boks i stedet for Smartbox, og at den blot har 21 likes. Smartbox’ rigtige facebookside har til sammenligning mere end 222.000 likes.  

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser det falske opslag ud, hvor "10 heldige bananer" kan vinde en biograftur. Foto: Screenshot/Facebook 

Ikke første gang 

Det er kun lidt over en måned siden, at TjekDet senest skrev om et stort set identisk svindelnummer, hvor Smartbox ligeledes fik deres brand misbrugt. Og oplevelsesvirksomheden er ikke alene om at tiltrække sig svindlernes gunst. 

De seneste måneder har TjekDet afkræftet lignende konkurrencer fra flere supermarkedskæder og sågar Nordisk Film selv. 

I kommentarfeltet til det nyeste opslag tyder det på, at langt størstedelen af de hundredevis af danskere, der har kommenteret, ikke har lugtet lunten. Nogle få advarer dog om, at de er blevet kontaktet og bedt om at indtaste deres kreditkortoplysninger for at indløse præmien.

Den fremgangsmåde har TjekDet beskrevet i en tidligere artikel, hvor Nordisk Film var udsat for flere svindelkonkurrencer. Her fortalte en af de danskere, der dengang var tæt på at hoppe i fælden, hvordan svindlen foregik. I den pågældende konkurrence skulle hun blot skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet for at deltage i konkurrencen, og få dage senere tikkede en besked ind i hendes facebookindbakke. 

"I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter – og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud." 

Ifølge læseren er det her, det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke. 

“Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke.” 

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede. 

“Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort.” 

Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu. 

Artiklen fortsætter under billedet

Langt de fleste af kommentarerne i det falske facebookopslag er godtroende folk, der tagger familie og venner i håb om at vinde en biograftur for to. Men nogle få har allerede lugtet lunten, efter de er blevet kontaktet af svindlerne. Foto: Screenshot/Facebook

Nogle ‘gratis’ konkurrencer er faktisk ikke fup 

Men selvom det ikke skorter på svindelkonkurrencer på Facebook, der er ude på at lænse din bankkonto, så findes der også masser af rigtige konkurrencer, hvor der faktisk er en præmie på højkant. Og her behøver man ikke frygte at få fravristet sine kortoplysninger – selvom det dog ikke altid er helt 'gratis'. 

Du er sikkert stødt på den type af konkurrencer på Facebook, hvor en virksomhed – for eksempel Føtex, Elgiganten eller den lokale bilforhandler – udlodder et fjernsyn, en bil eller et års forbrug af kakaomælk. Det eneste, du skal gøre for at være med i lodtrækningen, er at like virksomhedens side, dele opslaget om konkurrencen på din tidslinje og/eller tagge dine venner i opslagets kommentarfelt. 

Og medmindre konkurrencen altså er rendyrket fup – ligesom i tilfældet med Nordisk Film – risikerer du ikke noget ved at medvirke i den type konkurrencer. Her handler det nemlig om eksponering for virksomhederne. 

Det fortalte Anette Høyrup, der er seniorjurist ved Forbrugerrådet Tænk, da vi i starten af året skrev om, hvorfor man bliver bedt om at dele, like og kommentere. 

“Det er ren markedsføring for de her virksomheder. Det handler om at gøre opmærksom på sit brand på Facebook. Og virksomhederne kommer ud til flest brugere ved at få så mange likes, delinger og kommentarer som muligt på deres konkurrencer,” sagde hun. 

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

Forrige artikel Nordisk Film Biografer misbruges igen igen i fupkonkurrence Nordisk Film Biografer misbruges igen igen i fupkonkurrence Næste artikel Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture
Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

På den indiske del af Facebook florerer der i øjeblikket et opsigtsvækkende videoklip fra 1990’erne, hvori den afdøde irakiske diktator Saddam Hussein fortæller, at USA har truet med at sprede coronavirus i Irak. Men videoen er ifølge det franske nyhedsbureau AFP manipuleret.

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

De fleste har en idé om, hvordan coronavirussen ser ud. Den samme illustration er nemlig brugt igen og igen i medierne - den ligner en kugle, som har en slags antenner fordelt ud over sig. Men virkeligheden er en helt anden. 

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Efter de første smittetilfælde af covid-19 blev konstateret i landet, gik der ikke lang tid før, der blev meldt udsolgt af håndsprit i danske supermarkeder. Flere har derfor tyet til hjemmelavede løsninger, men myndighederne advarer om falsk tryghed. 

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.