Forsker: Falske nyheder sadler om og udnytter lokalmediers død

I den kommende amerikanske præsidentvalgkamp vil falske nyheder især foregive at komme fra lokalmedier, vurderer forsker i misinformation. 

Fake news-fabrikanter ændrer strategi. 

Efter førhen at have spredt falske eller vildledende nyheder fra sider, der imiterer etablerede, nationale medier, går personer bag tvivlsomme nyhedssider nu anderledes til værks. 

I langt højere grad end før ligner siderne med de fingerede nyheder nu lokalmedier. 

Det siger professor i medievidenskab Betsi Grabe fra Indiana Universitet, der særligt beskæftiger sig med misinformation i USA. 

“Valgkampens store slag kommer til at forgå gennem lokalmedier og formentlig på hjemmesider, der maskerer sig som lokalmedier. Der er allerede identificeret i omegnen af 400 falske lokalmedier, der dækker områder, man allerede nu kan udpege som vigtige i den forstående valgkamp,” siger hun til TjekDet, da hun i sidste uge gæstede Danmark i forbindelse deltagelse i konferencer.

Ligesom reelle lokalmedier behandler de falske af slagsen gerne emner som lokal skat, sundhedssystemet og skoler. Lokalmedier bliver der færre og færre af i USA. I løbet af de seneste 15 år har 20 procent af de amerikanske counties (amter, red) mistet et lokalmedie, siger professoren.  

“På samme tid ved vi, at lokalmedier er de mest troværdige. Det er her de fleste amerikanerne ønsker at modtage nyheder,” siger Betsi Grape. 

De falske lokalmedier udfylder dermed et vakuum i lokale nyheder, men har svært ved at holde sig helt og holdent til sandheden, ligesom de ofte bringer artikler, der særligt kommer det republikanske parti til gode, siger hun. 

LÆS OGSÅ: Den nye generation af fake news-videoer hedder "deepfakes"

Rettet mod svingstater 

Amerikanske svingstater som Florida, Ohio og Michigan vil blive særligt udsat for de tvivlsomme lokalmedier.

Ifølge professoren fordi der her kan være en effekt ved at flytte få stemmer. 

“Man kan målrette specifikke counties (amter, red.) i de her svingstater, og man kan målrette individer med meget specifikke lokalnyheder. Sandsynligvis vil præsidentvalget kunne blive påvirket på den måde ved at mikrostyre de budskaber, vælgerne modtager. Med falske nyhedssider, der lader til at være lokale, bliver det en mikrokrig rettet mod én vælger ad gangen,” siger hun og peger på et medie, der lader til at holde til i det østlige Michigan

LÆS OGSÅ: 6 gode råd: Sådan spotter du falske nyheder på nettet

Men er vælgerne så blevet bedre rustet til at sortere i rigtige og forkerte nyheder siden præsidentvalget i 2016? 

Ja, de er såmænd blevet mere kyndige i mellemtiden, mener Betsi Grabes. Og der er også en overhængende risiko for, at truslen fra falske nyheder vil blive blæst op. 

“Jeg forestiller mig, at valgkampen kommer til at spille mere på frygten for fremmed indblanding og misinformation end den egentlige påvirkning fra de ting," siger hun. 

Forrige artikel Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019 Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019 Næste artikel Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.