Forsker: Falske nyheder sadler om og udnytter lokalmediers død

I den kommende amerikanske præsidentvalgkamp vil falske nyheder især foregive at komme fra lokalmedier, vurderer forsker i misinformation. 

Fake news-fabrikanter ændrer strategi. 

Efter førhen at have spredt falske eller vildledende nyheder fra sider, der imiterer etablerede, nationale medier, går personer bag tvivlsomme nyhedssider nu anderledes til værks. 

I langt højere grad end før ligner siderne med de fingerede nyheder nu lokalmedier. 

Det siger professor i medievidenskab Betsi Grabe fra Indiana Universitet, der særligt beskæftiger sig med misinformation i USA. 

“Valgkampens store slag kommer til at forgå gennem lokalmedier og formentlig på hjemmesider, der maskerer sig som lokalmedier. Der er allerede identificeret i omegnen af 400 falske lokalmedier, der dækker områder, man allerede nu kan udpege som vigtige i den forstående valgkamp,” siger hun til TjekDet, da hun i sidste uge gæstede Danmark i forbindelse deltagelse i konferencer.

Ligesom reelle lokalmedier behandler de falske af slagsen gerne emner som lokal skat, sundhedssystemet og skoler. Lokalmedier bliver der færre og færre af i USA. I løbet af de seneste 15 år har 20 procent af de amerikanske counties (amter, red) mistet et lokalmedie, siger professoren.  

“På samme tid ved vi, at lokalmedier er de mest troværdige. Det er her de fleste amerikanerne ønsker at modtage nyheder,” siger Betsi Grape. 

De falske lokalmedier udfylder dermed et vakuum i lokale nyheder, men har svært ved at holde sig helt og holdent til sandheden, ligesom de ofte bringer artikler, der særligt kommer det republikanske parti til gode, siger hun. 

LÆS OGSÅ: Den nye generation af fake news-videoer hedder "deepfakes"

Rettet mod svingstater 

Amerikanske svingstater som Florida, Ohio og Michigan vil blive særligt udsat for de tvivlsomme lokalmedier.

Ifølge professoren fordi der her kan være en effekt ved at flytte få stemmer. 

“Man kan målrette specifikke counties (amter, red.) i de her svingstater, og man kan målrette individer med meget specifikke lokalnyheder. Sandsynligvis vil præsidentvalget kunne blive påvirket på den måde ved at mikrostyre de budskaber, vælgerne modtager. Med falske nyhedssider, der lader til at være lokale, bliver det en mikrokrig rettet mod én vælger ad gangen,” siger hun og peger på et medie, der lader til at holde til i det østlige Michigan

LÆS OGSÅ: 6 gode råd: Sådan spotter du falske nyheder på nettet

Men er vælgerne så blevet bedre rustet til at sortere i rigtige og forkerte nyheder siden præsidentvalget i 2016? 

Ja, de er såmænd blevet mere kyndige i mellemtiden, mener Betsi Grabes. Og der er også en overhængende risiko for, at truslen fra falske nyheder vil blive blæst op. 

“Jeg forestiller mig, at valgkampen kommer til at spille mere på frygten for fremmed indblanding og misinformation end den egentlige påvirkning fra de ting," siger hun. 

Forrige artikel Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019 Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019 Næste artikel Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.