Frivillige læger bekæmper digital misinformation om coronavirus

Foreningen Læger Formidler har travlt med at faktatjekke misinformation om coronavirus. Som noget nyt oplever de, at danske virksomheder spreder misinformation til deres ansatte.

Misinformationen spredes ikke kun på sociale medier. Den lander også i mailbokse rundtom i landet.

Internt i danske virksomheder bliver misinformation om, hvordan man kan beskytte sig mod den nye coronavirus, delt fra chef til medarbejdere.

Det fortæller Laura Kverneland, læge og medstifter af Læger Formidler, en dansk gruppe sundhedsfaglige, der arbejder med at formidle komplekse sundhedsfaglige spørgsmål.

Hun og organisationen oplever en generel stigning i niveauet af misinformation. De har blandt andet modtaget henvendelser fra ansatte, der har modtaget mails med usande oplysninger fra deres chefer.

"Det har faktisk været ret chokerende at se. Det er uheldigt, fordi som chef og arbejdsgiver har man et ansvar. Der er rigtig mange, der lytter til en. Og derfor skal man have sine ting i orden, når man kommunikerer ud til sine medarbejdere," siger hun til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter under billedet

Eksempel på opslag fra Læger Formidlers facebookside.

Hold vejret

Foreningen har modtaget mails fra både en landsdækkende sportsudstyrsbutik og en techvirksomhed, hvor ledere videreformidler forkerte informationer om virussen.

Misinformationen går blandt andet på, at man kan teste sig selv for coronavirus ved blot at holde vejret. Ifølge den rundsendte mail er man ikke smittet, hvis man kan holde vejret i 10 sekunder. Hvilket ikke har hold i virkeligheden.

Læger Formidler forsøger at bekæmpe misinformationen ved at afkræfte myterne på de kanaler, foreningen har til rådighed:

"Vi har forsøgt at aflive de myter og den misinformation gennem vores egne sociale medier for at modarbejde, at misinformationen bliver spredt massivt," siger Laura Kverneland.

Artiklen fortsætter under billedet

Laura Kverneland er medstifter af initiativet Læger Formidler. Hun er læge og dr.med inden for hjertemedicin. (Foto: Pressefoto)

Misinformation i vækst

Helt generelt oplever organisationen en stigning i mængden af misinformation, der spredes online. Der er tvivl, og tvivlen avler misinformation:

"Vi ser mange velkendte myter, men også nogle nye. Vores generation har ikke oplevet en lignende sundhedskrise, så folk leder efter konkrete råd til at beskytte sig selv og deres nærmeste. Med alle pressemøderne og informationerne, der flyver rundt, kan det være uoverskueligt at følge med," siger Laura Kverneland.

Hendes bedste råd for at standse den slags misforståelser er, at myndighederne skal på banen og modarbejde de rygter og misforståelser, der spreder sig.

"Det er vigtigt, at de værste misforståelser, der er i omløb, bliver aflivet officielt. Det synes jeg er vigtigt. Det er godt, at der er et centralt sted, hvor alle danskere kan hente deres information. Den information findes (for eksempel hos WHO); vi tager den bare og gør den dansk," siger Laura Kverneland til Altinget.dk.

Du kan læse hele artiklen på Altinget.dk (kræver abonnement)

Forrige artikel Europa lukket ned: Sådan forsøger andre europæiske lande at begrænse coronasmitten Europa lukket ned: Sådan forsøger andre europæiske lande at begrænse coronasmitten Næste artikel Testforvirring: Derfor kunne hjælp fra Sydkorea ikke coronateste flere danskere Testforvirring: Derfor kunne hjælp fra Sydkorea ikke coronateste flere danskere
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.