Gammelt kædebrev cirkulerer igen, men svensk politi advarer (stadig) ikke mod tyves bagrude-trick

Biltyve sætter en lap papir i din bagrude og stjæler din bil, når du går ud for at fjerne papiret. Sådan lyder advarslen i et opslag, der skulle stamme fra svensk politi. Men teksten bag opslaget har huseret i hele verden i mange år, og svensk politi har intet med advarslen at gøre.  

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svensk politi advarer mod et nyt trick, som biltyve benytter, hvor de sætter papirlapper i bagruden for at lokke dig ud af bilen, og derefter snupper tyven din bil. 

Kilde: Kædebrev på Facebook, der lige nu deles massivt.


Svensk politi står ikke bag advarslen. Men broderlandets politi oplyser til TjekDet, at de har hørt om advarslen før, da den længe har cirkuleret i et kædebrev på de sociale medier i Sverige. Det er derfor heller ikke første gang, at myndigheden afviser at stå bag advarslen og har endda opfordret svenskerne til ikke at dele det falske budskab, da det kunne skabe unødig frygt. 

Kædebrevet har i øvrigt turneret på flere sprog. En amerikansk variant dukkede op for i hvert fald mindst 15 år siden. 

“Advarsel fra politiet i Sverige! Så det varer nok ikke længe, før at det også kommer til Danmark. Pas på allesammen! Vær sød, hold det cirkulerende. Dette gælder for alle både mænd og kvinder. Hvis du ser et stykke papir i bagruden af din bil, så kan det være den nye måde, biltyven bruger.” 

Sådan lyder starten af den omvandrende advarsel, der er delt af mindst 22.000 facebookbrugere fordelt på flere opslag.  

Opslaget fortsætter med at beskrive, hvordan biltyve sætter papir i din bagrude, og når du så går ud for at fjerne papiret, stjæler biltyvene din bil – og måske også din pung eller taske, som du efterlod i bilen, da du gik ud for at fjerne papiret. 

Advarslen er dog en gammel tekst, der har huseret over hele verden i mange år, og den stammer i hvert fald ikke fra svensk politi. 

Det viser en gennemgang af kædebrevets rejse, som TjekDet har foretaget.  


Her er det opslag om, at svensk politi angiveligt skulle have udstedt en advarsel om biltyve og deres nyeste trick. 

Svenskerne kender den godt  

Advarslen er ikke ny. Og svensk politi kender den udmærket. Men det er ikke dem, der har sendt den ud. Det oplyser svensk politi til TjekDet.  

“Det er ingen af politiets officielle kontorer, som har spredt dette. Derimod er dette kædebrev blevet delt siden 2013,” oplyser Joanna Ljunggren, der er pressesekretær i det nationale mediecenter hos Politiet i Sverige.   

Og svenskerne har ganske rigtigt kendt til opslaget længe. Det er eksempelvis delt på svensk i januar 2013. Det nu lukkede svenske faktatjekmedie Viralgranskaren tjekkede historien i 2014, da opslaget florerede i Sverige med samme tekst, som nu cirkulerer på dansk.  

I Viralgranskarens artikel afviste Stockholms politi, at det svenske politi stod bag advarslen. I samme omgang understregede politiet, at det kunne skabe unødig uro at sprede et opslag, som indikerer, at biltyve lurer bag ethvert gadehjørne.    

Artiklen fortsætter under billedet

Selv om tricket, som kædebrevet advarer imod, naturligvis er en realistisk mulighed, så vil tyve formodentlig foretrække andre metoder. (Foto: Getty Images)

Går hele verden rundt  

Men advarslen går længere tilbage end 2013 og har spredt sig over hele verden som en steppebrand. Det amerikanske faktatjekmedie Snopes skrev allerede i 2004 om et lignende opslag. 

Der var dengang tale om stort set samme tekst, men i stedet for papirlapper var det angiveligt falske 100-dollarsedler, som biltyvene placerede i bagruden. Den amerikanske advarsel blev angiveligt sendt rundt via mail. 

Kilder i politiet understregede over for Snopes, at det selvfølgelig godt kunne lade sig gøre, at tricket var rigtigt. Men det var langt mere sandsynligt, at biltyve ville prøve at tvinge sig adgang til bilen ved hjælp af eksempelvis våben, vold eller lignende.   

LÆS OGSÅ: "Kriminaliteten bliver værre og værre! - Nej den gør ikke! - Jo den gør! - Nej...."

I USA har den falske advarsel virkelig spredt sig vidt og bredt. Den er sågar delt på anmeldelsessiden TripAdvisor i et forum omkring Florida i 2008. 

I december 2009 skrev politiet i New Zealand, at hvis man fik en mail med en advarsel om, at biltyve havde lært et nyt trick, så var det bare med at slette den. Her var tale om samme advarsel, som lige nu florerer i Danmark. Det newzealandske politi påpegede dog, at det aldrig er en god idé at forlade sin bil med nøglerne siddende i og værdigenstande indeni. 

I Danmark har beskeden om de snedige biltyve også været fremme tidligere. På facebooksiden 'Nu Ved Du Det' blev opslaget delt tilbage i juni 2017.  

Forrige artikel Har Morten Østergaard ret i, at højreradikale står bag de seneste terrorangreb? Har Morten Østergaard ret i, at højreradikale står bag de seneste terrorangreb? Næste artikel Danmark ryger ned ad ligestillingsliste, men listen bygger på Danmark ryger ned ad ligestillingsliste, men listen bygger på "absurde resultater"
Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.