Gammelt kædebrev cirkulerer igen, men svensk politi advarer (stadig) ikke mod tyves bagrude-trick

Biltyve sætter en lap papir i din bagrude og stjæler din bil, når du går ud for at fjerne papiret. Sådan lyder advarslen i et opslag, der skulle stamme fra svensk politi. Men teksten bag opslaget har huseret i hele verden i mange år, og svensk politi har intet med advarslen at gøre.  

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svensk politi advarer mod et nyt trick, som biltyve benytter, hvor de sætter papirlapper i bagruden for at lokke dig ud af bilen, og derefter snupper tyven din bil. 

Kilde: Kædebrev på Facebook, der lige nu deles massivt.


Svensk politi står ikke bag advarslen. Men broderlandets politi oplyser til TjekDet, at de har hørt om advarslen før, da den længe har cirkuleret i et kædebrev på de sociale medier i Sverige. Det er derfor heller ikke første gang, at myndigheden afviser at stå bag advarslen og har endda opfordret svenskerne til ikke at dele det falske budskab, da det kunne skabe unødig frygt. 

Kædebrevet har i øvrigt turneret på flere sprog. En amerikansk variant dukkede op for i hvert fald mindst 15 år siden. 

“Advarsel fra politiet i Sverige! Så det varer nok ikke længe, før at det også kommer til Danmark. Pas på allesammen! Vær sød, hold det cirkulerende. Dette gælder for alle både mænd og kvinder. Hvis du ser et stykke papir i bagruden af din bil, så kan det være den nye måde, biltyven bruger.” 

Sådan lyder starten af den omvandrende advarsel, der er delt af mindst 22.000 facebookbrugere fordelt på flere opslag.  

Opslaget fortsætter med at beskrive, hvordan biltyve sætter papir i din bagrude, og når du så går ud for at fjerne papiret, stjæler biltyvene din bil – og måske også din pung eller taske, som du efterlod i bilen, da du gik ud for at fjerne papiret. 

Advarslen er dog en gammel tekst, der har huseret over hele verden i mange år, og den stammer i hvert fald ikke fra svensk politi. 

Det viser en gennemgang af kædebrevets rejse, som TjekDet har foretaget.  


Her er det opslag om, at svensk politi angiveligt skulle have udstedt en advarsel om biltyve og deres nyeste trick. 

Svenskerne kender den godt  

Advarslen er ikke ny. Og svensk politi kender den udmærket. Men det er ikke dem, der har sendt den ud. Det oplyser svensk politi til TjekDet.  

“Det er ingen af politiets officielle kontorer, som har spredt dette. Derimod er dette kædebrev blevet delt siden 2013,” oplyser Joanna Ljunggren, der er pressesekretær i det nationale mediecenter hos Politiet i Sverige.   

Og svenskerne har ganske rigtigt kendt til opslaget længe. Det er eksempelvis delt på svensk i januar 2013. Det nu lukkede svenske faktatjekmedie Viralgranskaren tjekkede historien i 2014, da opslaget florerede i Sverige med samme tekst, som nu cirkulerer på dansk.  

I Viralgranskarens artikel afviste Stockholms politi, at det svenske politi stod bag advarslen. I samme omgang understregede politiet, at det kunne skabe unødig uro at sprede et opslag, som indikerer, at biltyve lurer bag ethvert gadehjørne.    

Artiklen fortsætter under billedet

Selv om tricket, som kædebrevet advarer imod, naturligvis er en realistisk mulighed, så vil tyve formodentlig foretrække andre metoder. (Foto: Getty Images)

Går hele verden rundt  

Men advarslen går længere tilbage end 2013 og har spredt sig over hele verden som en steppebrand. Det amerikanske faktatjekmedie Snopes skrev allerede i 2004 om et lignende opslag. 

Der var dengang tale om stort set samme tekst, men i stedet for papirlapper var det angiveligt falske 100-dollarsedler, som biltyvene placerede i bagruden. Den amerikanske advarsel blev angiveligt sendt rundt via mail. 

Kilder i politiet understregede over for Snopes, at det selvfølgelig godt kunne lade sig gøre, at tricket var rigtigt. Men det var langt mere sandsynligt, at biltyve ville prøve at tvinge sig adgang til bilen ved hjælp af eksempelvis våben, vold eller lignende.   

LÆS OGSÅ: "Kriminaliteten bliver værre og værre! - Nej den gør ikke! - Jo den gør! - Nej...."

I USA har den falske advarsel virkelig spredt sig vidt og bredt. Den er sågar delt på anmeldelsessiden TripAdvisor i et forum omkring Florida i 2008. 

I december 2009 skrev politiet i New Zealand, at hvis man fik en mail med en advarsel om, at biltyve havde lært et nyt trick, så var det bare med at slette den. Her var tale om samme advarsel, som lige nu florerer i Danmark. Det newzealandske politi påpegede dog, at det aldrig er en god idé at forlade sin bil med nøglerne siddende i og værdigenstande indeni. 

I Danmark har beskeden om de snedige biltyve også været fremme tidligere. På facebooksiden 'Nu Ved Du Det' blev opslaget delt tilbage i juni 2017.  

Forrige artikel Har Morten Østergaard ret i, at højreradikale står bag de seneste terrorangreb? Har Morten Østergaard ret i, at højreradikale står bag de seneste terrorangreb? Næste artikel Danmark ryger ned ad ligestillingsliste, men listen bygger på Danmark ryger ned ad ligestillingsliste, men listen bygger på "absurde resultater"
Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

På den indiske del af Facebook florerer der i øjeblikket et opsigtsvækkende videoklip fra 1990’erne, hvori den afdøde irakiske diktator Saddam Hussein fortæller, at USA har truet med at sprede coronavirus i Irak. Men videoen er ifølge det franske nyhedsbureau AFP manipuleret.

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

De fleste har en idé om, hvordan coronavirussen ser ud. Den samme illustration er nemlig brugt igen og igen i medierne - den ligner en kugle, som har en slags antenner fordelt ud over sig. Men virkeligheden er en helt anden. 

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Efter de første smittetilfælde af covid-19 blev konstateret i landet, gik der ikke lang tid før, der blev meldt udsolgt af håndsprit i danske supermarkeder. Flere har derfor tyet til hjemmelavede løsninger, men myndighederne advarer om falsk tryghed. 

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.