Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker

Et billede af, at Fakta angiveligt skulle have omdøbt deres julemænd af chokolade til vintermænd, er gået viralt på sociale medier. Over det seneste døgn har det udløst voldsom kritik, men pludselig blev historien en anden. Det hele var en joke. 

Et billede af dagligvarekæden Faktas sortiment af julegodter har det seneste døgn cirkuleret med høj hast på Facebook. På billedet ses blandt andet en chokoladejulemand. Men på prisskiltet under chokoladefigurerne er julemændene angivet som “vintermænd”.

Det har fået facebookbrugere i hobetal til at rase mod Fakta og plastre supermarkedskædens facebookside til med vrede anmeldelser. Og COOP’s informationschef har til flere medier sagt, at Fakta slet ikke har ændret på julemændenes navne.

Og det har han helt ret i. For nu viser det sig, at Fakta har været udsat for politisk satire.

En falsk facebookbruger har nemlig mandag eftermiddag orkestreret et opslag med et manipuleret billede af Faktas prisskilte. I dag er billedet, der i mellemtiden er delt 4.500 gange, ændret tilbage til originalen – nu står der retteligt jul foran alle produktnavnene på skiltene.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er et tip, der fører TjekDet til dette opslag med et billede af julemænd og andre julegodter, der angiveligt sælges som "vintermænd" og "vinterfestblanding". Opslaget blev delt mandag eftermiddag.

På det originale billede står der ikke et ord om vintermænd. I stedet har produkterne navne som “Julemænd”, “Julemønt” og “Juleblanding”.

Vittighed på Faktas bekostning

I det oprindelige opslag med det manipulerede billede havde en facebookbruger med navnet Hanne Lisbeth Knudsen sendt en svada afsted mod Fakta:

“Hvornår er grænsen nået? Skulle ud og handle i Fakta tidligere i dag til blandt andet julefrokost med familien, men det må man måske ikke sige mere?”

I opslaget står også:

“Undskyld mig, jeg bor altså i Danmark, hvor vi fejrer jul, ikke vinterfest. Hvis man ikke kan lide jul, må man bo et andet sted.”

Hertil havde facebookprofilen vedlagt billedet, hvor Fakta angiveligt skulle have skrevet “vintermænd” i stedet for julemænd på prisskiltet.

Men omtrent 14.30 tirsdag eftermiddag ændrer facebookprofilen pludselig både billede og tekst. Væk er nu de manipulerede skilte. Og teksten tilkendegiver i stedet, at de flere tusinde brugere, der har delt billedet, er blevet godt og grundigt taget ved næsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Det nye opslag på den samme facebookprofil, der delte det oprindelige falske billede, sender nu en slet skjult hilsen til de seneste dages mange påstande om, at forskellige fødevarekæder har droppet ordet jul i deres produktsortiment. Omkring klokken 15:00 tirsdag forsvinder også dette opslag og profilsiden Hanne Lisbeth Knudsen bliver slettet.

Gør grin med DF’er

I de seneste par uger har gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup gjort sig bemærket for at opleve en tendens til at ordet jul bliver skiftet ud med ordet vinter. Også her spiller DF-profilen en rolle, da han var tagget i det falske opslag og nævnt i opslaget med det 'rigtige' billede af Faktas julemænd.

I et facebookopslag om ALDI's vintermedister havde Peter Skaarup nemlig ønsket at se flere eksempler på, at ordet jul bliver skiftet ud med ordet vinter. 

Det er ikke lykkedes TjekDet at komme i kontakt med personen bag profilen Hanne Lisbeth Knudsen. Profilen var oprettet samme dag, som den lavede det opsigtvækkende opslag. Billederne, som profilen havde lagt ud af sig selv og sit hus, var også hentet andre steder på nettet, viste TjekDets research.

Med al sandsynlighed var profilen bag Faktas shitstorm altså falsk, og profilen er nu slettet igen.

COOP, der står bag Fakta-butikkerne, kan ikke få øje på morskaben ved vittigheden om, at deres chokoladejulemænd skulle være blevet omdøbt.

"Det er ikke sjovt. Det er pjat," siger Jens Juul Nielsen, informationschef hos COOP, og fortsætter:

"Mange kunder er blevet ophidsede, og det har vi måttet bruge meget tid på. Det er ikke en god idé at lyve om sådan noget. Men det minder os alle om at være kritiske på sociale medier." 

Afslør selv manipulerede billeder

Inden facebookbrugeren afslørede vittigheden, havde TjekDet analyseret det manipulerede billede.

Foto Forensics kan ofte afsløre, om et billede af blevet manipuleret i et billedbehandlingsværktøj. 

Artiklen fortsætter under billedet

Øverst til venstre herover ses originalbilledet. Til højre vises en analyse, hvor der er tydelige markeringer på de steder, hvor prisskiltene er placeret. Det kan indikere, at netop de områder er blevet manipuleret.

Desuden fortæller Foto Forensics os, at originalbilledet er blevet gemt med filnavnet "faktaslagelse.jpg". Det stemmer overens med, at det på profilsiden Hanne Lisbeth Knudsen fremgik, at 'hun' boede i Slagelse. 

Flere supermarkeder i jule-vinter-storm

Det er langt fra første gang, at supermarkeder må stå model til falske rygter om, at de har sløjfet julen – eller i hvert fald opgivet ordet i flere produktnavne. Forleden var det Aldi, der fejlagtigt blev anklaget for at have omdøbt den klassiske julemedister til fordel for en vintermedister.

Også Føtex fik en på hatten i et opslag, som hævdede, at en helt ny bløddejsbolle med sukkertopping, der bærer navnet vinterbolle, egentlig har heddet julebolle. Men det er heller ikke rigtigt.

Og Ikea udkom for nylig med en kollektion af forskellige dekorationer, som varehuset kalder Vinterfest. Det fik facebookbrugere i hobetal til at rase mod varehuset med anklager om, at Ikea helt undlader at benytte ordet jul – alt sammen for at tage særlige religiøse hensyn på bekostning af danske juletraditioner.

Endelig kom den fynske landsby Ullerslev på det virale danmarkskort, da et opslag beskyldte byen for at sløjfe julen af hensyn til muslimer, fordi byen har et såkaldt vintertræ.

Forrige artikel Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år Næste artikel Krigen mod jul er kommet til Danmark – i USA har den hærget længe Krigen mod jul er kommet til Danmark – i USA har den hærget længe
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.