Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker

Et billede af, at Fakta angiveligt skulle have omdøbt deres julemænd af chokolade til vintermænd, er gået viralt på sociale medier. Over det seneste døgn har det udløst voldsom kritik, men pludselig blev historien en anden. Det hele var en joke. 

Et billede af dagligvarekæden Faktas sortiment af julegodter har det seneste døgn cirkuleret med høj hast på Facebook. På billedet ses blandt andet en chokoladejulemand. Men på prisskiltet under chokoladefigurerne er julemændene angivet som “vintermænd”.

Det har fået facebookbrugere i hobetal til at rase mod Fakta og plastre supermarkedskædens facebookside til med vrede anmeldelser. Og COOP’s informationschef har til flere medier sagt, at Fakta slet ikke har ændret på julemændenes navne.

Og det har han helt ret i. For nu viser det sig, at Fakta har været udsat for politisk satire.

En falsk facebookbruger har nemlig mandag eftermiddag orkestreret et opslag med et manipuleret billede af Faktas prisskilte. I dag er billedet, der i mellemtiden er delt 4.500 gange, ændret tilbage til originalen – nu står der retteligt jul foran alle produktnavnene på skiltene.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er et tip, der fører TjekDet til dette opslag med et billede af julemænd og andre julegodter, der angiveligt sælges som "vintermænd" og "vinterfestblanding". Opslaget blev delt mandag eftermiddag.

På det originale billede står der ikke et ord om vintermænd. I stedet har produkterne navne som “Julemænd”, “Julemønt” og “Juleblanding”.

Vittighed på Faktas bekostning

I det oprindelige opslag med det manipulerede billede havde en facebookbruger med navnet Hanne Lisbeth Knudsen sendt en svada afsted mod Fakta:

“Hvornår er grænsen nået? Skulle ud og handle i Fakta tidligere i dag til blandt andet julefrokost med familien, men det må man måske ikke sige mere?”

I opslaget står også:

“Undskyld mig, jeg bor altså i Danmark, hvor vi fejrer jul, ikke vinterfest. Hvis man ikke kan lide jul, må man bo et andet sted.”

Hertil havde facebookprofilen vedlagt billedet, hvor Fakta angiveligt skulle have skrevet “vintermænd” i stedet for julemænd på prisskiltet.

Men omtrent 14.30 tirsdag eftermiddag ændrer facebookprofilen pludselig både billede og tekst. Væk er nu de manipulerede skilte. Og teksten tilkendegiver i stedet, at de flere tusinde brugere, der har delt billedet, er blevet godt og grundigt taget ved næsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Det nye opslag på den samme facebookprofil, der delte det oprindelige falske billede, sender nu en slet skjult hilsen til de seneste dages mange påstande om, at forskellige fødevarekæder har droppet ordet jul i deres produktsortiment. Omkring klokken 15:00 tirsdag forsvinder også dette opslag og profilsiden Hanne Lisbeth Knudsen bliver slettet.

Gør grin med DF’er

I de seneste par uger har gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup gjort sig bemærket for at opleve en tendens til at ordet jul bliver skiftet ud med ordet vinter. Også her spiller DF-profilen en rolle, da han var tagget i det falske opslag og nævnt i opslaget med det 'rigtige' billede af Faktas julemænd.

I et facebookopslag om ALDI's vintermedister havde Peter Skaarup nemlig ønsket at se flere eksempler på, at ordet jul bliver skiftet ud med ordet vinter. 

Det er ikke lykkedes TjekDet at komme i kontakt med personen bag profilen Hanne Lisbeth Knudsen. Profilen var oprettet samme dag, som den lavede det opsigtvækkende opslag. Billederne, som profilen havde lagt ud af sig selv og sit hus, var også hentet andre steder på nettet, viste TjekDets research.

Med al sandsynlighed var profilen bag Faktas shitstorm altså falsk, og profilen er nu slettet igen.

COOP, der står bag Fakta-butikkerne, kan ikke få øje på morskaben ved vittigheden om, at deres chokoladejulemænd skulle være blevet omdøbt.

"Det er ikke sjovt. Det er pjat," siger Jens Juul Nielsen, informationschef hos COOP, og fortsætter:

"Mange kunder er blevet ophidsede, og det har vi måttet bruge meget tid på. Det er ikke en god idé at lyve om sådan noget. Men det minder os alle om at være kritiske på sociale medier." 

Afslør selv manipulerede billeder

Inden facebookbrugeren afslørede vittigheden, havde TjekDet analyseret det manipulerede billede.

Foto Forensics kan ofte afsløre, om et billede af blevet manipuleret i et billedbehandlingsværktøj. 

Artiklen fortsætter under billedet

Øverst til venstre herover ses originalbilledet. Til højre vises en analyse, hvor der er tydelige markeringer på de steder, hvor prisskiltene er placeret. Det kan indikere, at netop de områder er blevet manipuleret.

Desuden fortæller Foto Forensics os, at originalbilledet er blevet gemt med filnavnet "faktaslagelse.jpg". Det stemmer overens med, at det på profilsiden Hanne Lisbeth Knudsen fremgik, at 'hun' boede i Slagelse. 

Flere supermarkeder i jule-vinter-storm

Det er langt fra første gang, at supermarkeder må stå model til falske rygter om, at de har sløjfet julen – eller i hvert fald opgivet ordet i flere produktnavne. Forleden var det Aldi, der fejlagtigt blev anklaget for at have omdøbt den klassiske julemedister til fordel for en vintermedister.

Også Føtex fik en på hatten i et opslag, som hævdede, at en helt ny bløddejsbolle med sukkertopping, der bærer navnet vinterbolle, egentlig har heddet julebolle. Men det er heller ikke rigtigt.

Og Ikea udkom for nylig med en kollektion af forskellige dekorationer, som varehuset kalder Vinterfest. Det fik facebookbrugere i hobetal til at rase mod varehuset med anklager om, at Ikea helt undlader at benytte ordet jul – alt sammen for at tage særlige religiøse hensyn på bekostning af danske juletraditioner.

Endelig kom den fynske landsby Ullerslev på det virale danmarkskort, da et opslag beskyldte byen for at sløjfe julen af hensyn til muslimer, fordi byen har et såkaldt vintertræ.

Forrige artikel Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år Næste artikel Krigen mod jul er kommet til Danmark – i USA har den hærget længe Krigen mod jul er kommet til Danmark – i USA har den hærget længe
Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.